Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moottorisahalta kuulostava lintu ja kansatieteelliset cosplay-harrastajat: Tänä kesänä Seurasaaren kätköistä löytyy nykytaidetta

Nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki tuottaa Seurasaareen yllättäviä löytöjä – näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina

Kulttuuri
 
Annika Eriksson
Ruotsalaisen Annika Erikssonin videoteoksessa nähdään kaksi suomalaista cosplay-harrastajaa poseeraamassa Seurasaaren tunnelmissa.
Ruotsalaisen Annika Erikssonin videoteoksessa nähdään kaksi suomalaista cosplay-harrastajaa poseeraamassa Seurasaaren tunnelmissa. Kuva: Annika Eriksson

Mitä tapahtuu, kun kansainvälinen taiteilijajoukko ottaa näyttelypaikakseen ja aiheekseen avatun Seurasaaren ulkomuseon?

Ainakin polkuja kulkiessaan täytyy tänä kesänä höristää korviaan. Kuusista kuuluu linnunlaulua, joka ei ainakaan ole peräisin peiposta: välillä se kuulostaa moottorisahalta, kameran sulkimelta, apinalta tai auton varashälyttimeltä.

Lintu on lyyrypyrstö, joka on erityisen hyvä matkimaan ympäristönsä ääniä – myös moottorisahan, joka tuhoaa sen kotimetsiä. Tuhostaan laulavan lyyrypyrstön ääni on osa algerialaissyntyisen Kader Attian teosta, joka on rakennettu Seurasaareen Kahiluodon kartanon yhteyteen.

Satakunnasta Seurasaareen aikoinaan tuodusta Antin talosta löytyy puolestaan ruotsalaisen Annika Erikssonin videoteos. Siinä esiintyy kaksi suomalaista cosplay-harrastajaa, joiden puku- ja roolileikki korostavat ajatusta siitä, kuinka keinotekoinen Suomen eri kolkista koottu ulkomuseo on.

Hanke on nykytaideorganisaatio Checkpointin Helsingin vieraakseen kutsuman puolalaiskuraattorin Joanna Warszan käsialaa. Työskennellessään Tukholmassa Warsza kiinnostui Skansenin ulkoilmamuseosta. Suomessa hän halusi tutustua sen suomalaiseen serkkuun.

Vuonna 1909 osana Suomen kansallisen heräämisen huumassa avattuun Seurasaareen on koottu rakennuksia eri puolilta Suomea 1600-luvun lopulta 1900-luvulle. Kansallismuseoon kuuluvan ulkomuseon on tarkoitus esitellä elämyksellisesti – toki myös hieman romantisoiden – suomalaisen arjen historiaa.

Warszan hankkeen tuloksena Seurasaareen on rakennettu yhdeksän taiteilijan ja kuuden teoksen näyttely, joka limittyy ulkomuseon toimintaan ja jota pitävät löyhästi koossa ajatukset kansallisesta identiteetistä sekä nyky-Suomen poliittisesta ja kulttuurisesta ilmastosta.

Pienen nykysuomalaisuutta koskevan piikin voi lukea esimerkiksi suomalais-amerikkalais-ranskalaisen Liisa Robertsin teoksesta Remnants, joka pohtii suomalaista vieraanvaraisuutta.

Teos on sijoitettu vierashuoneisiin, joita on monissa ulkomuseon rakennuksista. Kuinka moni nykysuomalainen on valmis tarjoamaan majapaikan tarvitsevalle? Onko Suomi siihen valmis?

Moni teoksista saa kävijän katsomaan Seurasaaren rakennuksia ja ulkomuseon koko ideaa uusin silmin.

Juuri sitä Joanna Warsza tavoitteleekin.

Hän haluaa tuottaa kävijöille uudenlaisia tulkintoja siitä, mikä Seurasaari on ja mistä siinä on kyse.

”Niille, jotka ovat käyneet Seurasaaressa lapsesta asti, sekä niille, jotka tulevat sinne ensimmäistä kertaa”, Warsza sanoo.

Finnish Landscape Seurasaaren ulkomuseossa 11. kesäkuuta–31. elokuuta ma–su klo 11–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat