Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frankensteinin hirviö on miesten kovan maailman kritiikki

Mary Shelleyn luomaa modernia myyttiä voidaan lukea naisellisen huolenpidon etiikan puolustus­puheenvuorona, kirjoittaa Merete Mazzarella

Kulttuuri
 
Merete Mazzarella

Kesäkuun 18. vuonna 1816 oli suuren modernin myytin syntymäpäivä. Viisi nuorta lomaili huvilassa Geneve-järven rannalla, ja ulkona riehuvan myrskyn takia he istuivat sisällä, takan eteen kerääntyneinä, ja lukivat toisilleen kummitustarinoita.

Pienen ryhmän kokoonpano oli epätavallinen: paikan isäntänä toimi runoilija lordi Byron, jota yksi tämän lukuisista rakastajattarista luonnehti ”hulluksi, pahaksi ja vaaralliseksi tuntea”; loput olivat Byronin henkilääkäri ja kirjailija John Polidori, runoilija Percy Shelley, Shelleyn tuleva vaimo Mary sekä tämän sisarpuoli Claire.

Nuoret naiset eivät olleet vielä yhdeksäätoistakaan. Mary oli karannut kotoaan Shelleyn kanssa kaksi vuotta aiemmin ja Claire oli seurannut mukana seikkailun tähden. Lisäksi Clairekin oli rakastunut Shelley’hyn, joka sitä paitsi oli jo tahollaan naimisissa ja pienen pojan isä, mutta joka – hengessä jonka muistan omasta nuoruudestani 1960- ja 70-luvuilta – oli vannoutunut radikaali ja vapaan rakkauden kannattaja. Byronilla ei ollut mitään tunteita Clairea kohtaan, mutta hän teki tämän siitä huolimatta raskaaksi.

Tuona kesäkuisena iltana lordi Byron sanoi: ”Kirjoittakaamme jokainen oma kummitustarinamme”, mutta vain Mary otti ehdotuksen vakavasti. Kuten hän paljon myöhemmin – ja vahvasti romantisoiden – kuvaili, tuli tarinan aihe hänelle näyssä hänen mentyään nukkumaan: hän näki kalpean opiskelijanuorukaisen polvistuneena luomansa kauhistuttavan olennon viereen, jonkin, joka oli juuri heräämässä eloon.

Frankeinsteinin hirviö oli syntynyt, ja Mary alkoi kirjoittaa.

Mutta mikä hirviö? Jälkipolvet ovat yleensä nähneet henkiin herätetyn olennon hirviönä, ja romaanissa tämän ulkonäkö on todellakin niin luotaantyöntävä, että kaikki jotka hänet näkevät joko pakenevat paniikin vallassa tai käyvät hänen kimppuunsa. Itse hän tekee kaikkensa herättääkseen rakkautta. Hän on herkkä ja avulias, eikä pelkästään opi puhumaan ja kirjoittamaan, vaan osoittautuu sekä kaunopuheiseksi että kirjallisuuden rakastajaksi. Tuhoisa hänestä tulee vasta, kun kaikki ovat torjuneet hänet. Teoksen esipuheessa Percy Shelley tiivisti romaanin sanoman: ”Kohtele ihmistä huonosti ja hänestä tulee paha.”

Frankensteinin olento on keskuudessamme myös tänä päivänä, hän on kuka tahansa Toinen: pakolainen, psyykkisesti sairas.

Universal Studios
Boris Karloff antoi hirviölle kasvot.
Boris Karloff antoi hirviölle kasvot.

Romaanin sanoma myötätunnosta on mennyt jälkipolvilta ohi. Syynä tähän on se, että levityksessä ovat olleet tarinasta tehdyt popularisoidut versiot, ei Maryn tarina. Sekä näytelmissä että elokuvissa on todellakin nähty hirviö, sanattomasti urahteleva, paha tai ainakin kömpelyytensä takia ympäristölleen hengenvaarallinen. James Whalesin 1931 filmatisoinnin Boris Karloffista hirviönaamareineen on tullut populaarikulttuurin klisee.

Myös Frankensteinin projekti – terveemmän, pitkäikäisemmän, onnellisemman ihmisrodun luominen – on nykyhetkessä äärimmäisen ajankohtainen. Mary Shelleyn projektiin kohdistama kritiikki on hyvin samanlaista kuin se, jota filosofi Georg Henrik von Wright esitti teoksessaan Tiede ja ihmisjärki (1986). Kuten von Wright, myös Mary kyseenalaistaa voimakkaasti sokean teknologiauskon ja ihmisen oikeuden manipuloida luontoa. Kysymys kuuluu, eikö Frankenstein pikemmin kuin hänen luomuksensa ole romaanin todellinen hirviö. Ainakin hän on kirjallisuuden ja populaarikulttuurin pakkomielteisten tiedemiesten edelläkävijä.

Eikä romaanissa kyseenalaisteta ainoastaan Frankensteinin ajattelematonta tiedonjanoa, vaan Mary suhtautuu säälimättömästi myös hänen puutteisiinsa lähimmäisenä. Frankensteinille olento on ainoastaan epäonnistunut kokeilu, joka herättää hänessä inhoa. Marylle hän on lapsi jonka isä ei välitä edes antaa tälle nimeä ja joka tuntee olonsa sietämättömän hylätyksi. Seurauksena on, että Frankenstein tuottaa onnettomuutta kaikille läheisilleen, sillä olennon kosto ei koske häntä vaan hänen pikkuveljeään, parasta ystäväänsä ja lopulta hänen morsiantaan – kaikkia niitä ihmisiä, joita Frankenstein on pitkään laiminlyönyt.

Voidakseen ymmärtää Maryn ajatuskulkua on tunnettava hänen taustansa. Hän oli kahden filosofin tytär; äiti, Mary Wollstonecraft, on varhaisen feminismin suuria nimiä ja isä, William Godwin, oli anarkisti ja ateisti. Erotuksena useimpiin aikakauden naispuolisiin kirjailijoihin Mary Shelley ei harrastanut valheellista vaatimattomuutta: ”Ei ollut mitään erikoista siinä, että minä, kahden maineikkaan kirjailijan tytär, tulin jo varhaisessa vaiheessa ajatelleeksi kirjoittamista”, hän selitti.

Mutta äiti kuoli Maryn syntyessä, ja hän ja hänen sisarpuolensa Fanny saivat äitipuolen jota Mary inhosi. Percy Shelleystä tuli Maryn keino päästä pois. Suhde oli ”vuosisadan rakkaustarina” ja Märta ja Henrik Tikkasen tavoin heidänkin tuli ”seistä yhtenä rintamana”. Shelleyllä oli suuria unelmia ja suunnitelmia, hän halusi työskennellä ateismin ja vallankumouksen leviämiseksi. Lisäksi Shelley halusi että hän, Mary, Claire, Shelleyn vaimo Harriet ja miksipä ei myös Maryn sisarpuoli Fanny olisivat asuneet yhdessä, ja että Mary olisi maannut myös Shelleyn ystävien kanssa. Mutta samana vuonna kun Mary alkoi kirjoittaa Frankensteinia Harriet päätyi hukuttamaan itsensä ja Fanny ottamaan myrkkyä. Seuraavana vuonna Claire synnytti tyttären, jonka lordi Byron vei. Kolmevuotiaana pieni tyttö laitettiin luostariin, jossa tämä kuoli kaksi vuotta myöhemmin.

Shelleyn pariskunnan ensimmäinen lapsi kuoli vain muutaman viikon ikäisenä, ja parin vuoden aikana he olivat menettäneet kaksi lasta lisää. Siinä vaiheessa he asuivat niukissa oloissa Italiassa, jossa Shelley hukkui vuonna 1822. Mary oli tuolloin vain 25-vuotias.

Mary sai siis jo varhaisessa vaiheessa todistaa lahjakkaiden, kunnianhimoisten miesten itsekeskeisyyttä ja tuhovoimaa. Frankensteinin hirviötä voidaankin lukea feministisenä romaanina, yksisilmäisen miehisen käytännöllisyyden kritiikkinä ja naisellisen huolenpidon etiikan puolustuspuheenvuorona. Tämä sanoma muotoillaan romaanin lopussa ja on kiinnostavaa kyllä laitettu (näennäisesti) katuvan Frankensteinin suuhun. Hän muistaa, miten hän aiemmin piti isäänsä epäreiluna tämän nuhdellessa poikaansa työhön uppoutumisesta. Nyt hän kuitenkin toteaa, että isä oli oikeassa: ”Jos tutkimuksen kohde mitätöi hellemmät tunteet ja tuhoaa kaiken maun arkipäivän nautinnoista, silloin on kohde todellakin väärä, tarkoittaen, että se ei ole sovelias ihmisen sielulle.”

Lopussa Frankenstein kehittelee ajatusta askeleen pidemmälle ja osoittaa, miten suuret linjat – niin, jopa koko maailmanhistoria – ovat riippuvaisia ihmissuhteista: ”Mikäli tätä sääntöä aina noudatettaisiin, mikäli yhdenkään ihmisen ei sallittaisi askarrella jonkin sellaisen parissa mikä horjuttaa hänen perheensä tasapainoa, silloin ei Kreikkaa olisi orjuutettu, Caesar olisi säästänyt maansa, Amerikka olisi löydetty vähän kerrallaan, eivätkä Meksikon ja Perun valtakunnat olisi kaatuneet.”

Tuomion Byronin ja Shelleyn yksityiselämästä antoi Claire, joka eli paljon muita ryhmän jäseniä pidempään. Omaelämäkerrallisessa katkelmassa, joka löydettiin vasta 1998, hän kirjoittaa:

”Se itsekkyys, ne petokset, se ilkeys ja julmuus jota avioliiton vastustajat harjoittavat ja se kurjuus jonka he aiheuttavat on monta kertaa suurempi kuin se, mitä avioliitto voisi koskaan saada aikaiseksi.”

Tähän ajatukseen voivat varmasti yhtyä sekä moni 1970-luvun nuori että näiden lapset.

Suomentanut Arla Kanerva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat