Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilija pitää Trumpia uhkana sananvapaudelle: ”Hänen markkinoimansa arvot ovat tuhoisia”

Pulitzer-palkittu runoilija Gregory Pardlo esiintyy huomenna lauantaina Annikin runofestivaalilla Tampereella.

Kulttuuri
 
Jack Vartoogian / Getty Images
Gregory Pardloa kiinnostaa New Yorkissa kaupungin alituinen muutos. ”Muutos ei ole huonompaan tai parempaan, se vain on.”
Gregory Pardloa kiinnostaa New Yorkissa kaupungin alituinen muutos. ”Muutos ei ole huonompaan tai parempaan, se vain on.” Kuva: Jack Vartoogian / Getty Images
Fakta

Myös Lindstedt ja Kettu runolavalla

 Annikin runofestivaali alkaa Tampereella huomenna lauantaina klo 11.

 Klo 20.15 esiintyvän Gregory Pardlon lisäksi lavalla nähdään myös japanilainen runoilija Yumi Fuzuki.

 Suomalaista kirjailijoista esiintyvät mm. Katja Kettu, Laura Lindstedt, Claes Andersson ja Helena Sinervo.

Nimi kelpasi hyvin republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Donald Trumpia vastustavaan kansalaisadressiin, johon kerättiin muutamassa päivässä yli 400 kirjailijan allekirjoitus.

New Yorkissa asuva Gregory Pardlo tosin epäilee, että häntä olisi tuskin pyydetty Trumpin vastaiseen kampanjaan, mikäli hän ei olisi viime vuonna voittanut arvostetun Pulitzer-palkinnon runosarjaa kokoelmalla Digest.

”Harva tiesi nimeäni ennen Pulizer-palkintoa. Digest oli vasta toinen runokokoelmani. Nousin julkisuuteen kertarysäyksellä tuntemattomuudesta. Kaikki suuret kustantamot hylkäsivät Digestin, mutta lopulta sen julkaisi syksyllä 2014 pienkustantamo Four Way Books”, naureskele Gregory Pardlo puhelimeen kodissaan Bedford-Stuyvesantissa Brooklynissa.

Gregory Pardlo on parhaillaan pakkaamassa matkalaukkua. Hän esiintyy huomenna lauantaina Annikin runofestivaalilla Tampereella. ”Tuntuu epätodelliselta. Ikään kuin tämä menestys olisi tapahtunut jollekulle toiselle, jonka kiitoa seuraan vierestä.”

Juuri luentomatkalta New Yorkiin palannut Gregory Pardlo uskoo vakaasti, että Donald Trump on aiheuttanut peruuttamattomia kolhuja, kävi lopullisessa ehdokasasettelussa tai varsinaisissa presidentinvaaleissa sitten miten tahansa. ”Vahinko on jo tapahtunut”, hän lisää.

Vahingolla hän ei niinkään tarkoita Yhdysvaltojen ulkomaisen maineen tahraantumista, vaan maan sisäisen polarisaation lisääntymistä ja ennakkoluulojen kärjistymistä.

”Donald Trumpin vaarallinen agitaatio on vienyt Yhdysvallat henkisesti useita vuosikymmeniä ajassa taaksepäin. Hän on onnistunut kaivamaan esiin vanhat jännitteet, ristiriidat, vihan tunteet ja pelot, joita ei ole pitkään ollut soveliasta eikä sallittua lausua ääneen. Se ei ole ollut poliittisesti korrektia. Nyt niistä on tehty identiteetin rakennusaine niille ihmisille, jotka ovat jääneet ikään kuin yhteiskunnalliseen paitsioon”, Gregory Pardlo muistuttaa.

Hänen mukaansa Trumpin agitaatio ei uppoa ainoastaan valkoisiin pudokkaisiin ja rasisteihin. Yllättäen myös osa mustasta yhteisöstä näkee Trumpissa väylän purkaa turhautumistaan ja manifestoida osattomuuttaan.

”Pidän Trumpia myös uhkana sananvapaudelle ja täten myös kirjallisuudelle. Hän ruokkii niin ikään muukalaisvihaa. Hänen markkinoimansa arvot ovat tuhoisia.”

Gregory Pardlo huomauttaa, että Trump ei ole keksinyt näitä ristiriitoja, vaan miljardööri ainoastaan osaa hyödyntää pinnan alla väreileviä jännitteitä.

Runoilija Gregory Pardlo on monella tapaa poikkeus. Aloittaessaan opinnot Rutgersin yliopistossa hän haaveili vielä ryhtyvänsä lakimieheksi. Toisin kävi. Myös musiikki oli vahvasti kuvioissa mukana. Hänen veljensä Robbie Pardlo oli ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi vuonna 2001 kappaleella What Would You Do. Musiikista ei tullut kuitenkaan leipäpuuta – toisin kuin veljelle ja isoisälle. Hän on sukunsa musta lammas.

”Teini-iässä tapailin vielä kitaraa. Suuria sankareitani olivat Jimi Hendrix, Eric Clapton ja Jimmy Page, kuinka ollakaan.”

Jäätyään yliopistosta viiden vuoden sapattivapaalle Pardlo asui Tanskassa. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän alkoi johtaa isoisänsä jazz-klubia New Jerseyssä – aika huonoin tuloksin. Lopulta hän palasi yliostoon ja alkoi opiskella englantia. Samalla hän näki valon. ”Tulin kirjallisuuden kaapista ulos.”

Runoilijana hän käsittelee arkea, perhe-elämää ja Brooklynia. Ote on sellainen, että ahtaiden sukupuolikäsitysten mukaan sitä pidetään leimallisempana monille naisrunoilijoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat