Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laavalamppu on pala avaruutta kirjoituspöydän reunalla

Kulttuuri
 

Kun olin 12-vuotias, en toivonut joululahjaksi muuta kuin laavalamppua. Vuosituhat oli juuri vaihtumassa ja laavalamput olivat cooleimpia esineitä, mitä tiesin.

Laavalamppu oli kallis ja epäkäytännöllinen, ja tuntui uskomattomalta, kun vanhempani vihdoin hankkivat sellaisen kotiimme. Lamppu vaati pimeyttä, jotta se ylipäätään näyttäisi joltain, mutta kieltäytyi valaisemasta sitä. Tuijotin, kuinka vahamassa teki muotoja, jotka kohosivat ja hajosivat, kunnes prosessi käynnistyi lopulta uudestaan. Näytti siltä, ettei lasin sisällä vallinnut painovoima. Liikkeiden katsominen tuntui paitsi rauhoittavalta, myös selittämättömän kiehtovalta, kuin pala sulaa avaruutta olisi laskeutunut kirjoituspöydän reunalle.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Laavalamppu oli muodissa viimeksi vuosituhannen vaihteessa.
Laavalamppu oli muodissa viimeksi vuosituhannen vaihteessa.

Edward Craven Walker kehitteli laavalampun vuonna 1963 nähtyään pubin ikkunassa viritelmän, jossa nesteet virtasivat cocktail-shakerin sisällä. Sen pohjalta hän kehitteli Astro Lampin, jota Matmos alkoi valmistaa. Siitä muodostui psykedelian symboli, joka näyttäytyi esimerkiksi Doctor Whossa ja scifi tv-sarja Prisonerissa. ”Laava” lasin sisällä koostui vedestä ja vahasta, mutta tarkka resepti on yhä hämärän peitossa. Crawen Walker uskoi tkeksintöönsä vakaasti ja väitti, ettei se koskaan menisi pois muodista. ”Jos ostat lamppuni, et tarvitse huumeita”, hän julisti.

70-luvulla laavalamppujen myynti romahti, ja vasta milleniumin aikaan ne kokivat renessanssin. Austin Powersin kaltaiset elokuvat toki edesauttoivat suosiota, mutta sitä ei voi selittää pelkällä retrobuumilla. Vuosituhannen vaihde muistutti mennyttä psykedeliaa myös siinä kollektiivisessa odotuksen tunteessa, että teknologia kehittyy ennennäkemättömän nopeasti, pian koko ihmiskunta tarttuu toisiaan käsistä ja siirtyy vieraaseen aikaan. Hetken aikaa tulevaisuus näytti utopialta, jossa kaikki hohtaa kirkkaana ja seesteisen holografisena. Optimismi heijastui estetiikassa, kuten puhallettavissa sohvissa, hopeisissa vaatteissa ja laavalampun paluussa.

Laavalamppu on tietenkin camp-esine siinä mielessä, että sen synteettinen sisältö yrittää jäljitellä luonnonilmiötä. En pysty enää pitämään sitä esillä. Se on happoisissa väreissään jotenkin liian groovy, ja siinä on vähän limaisella tavalla liikaa tunnelmaa.

Ajattelen kuitenkin yhä usein laavalamppua. Edelleen minulle on mysteeri, mitä ”laavalle” tapahtuisi, jos lasin rikkoisi. Nuorena kuvittelin, että se syövyttäisi pinnat tai alkaisi elää ja muuttuisi alieniksi.

Laavalamppu muistuttaa yhä siitä, ettei tulevaisuuden tarvitse olla pimeä cyberpunk-dystopia, jossa kaikki on synkkää ja kulmikasta. Tulevaisuus voi olla myös paikka, jossa teknologia ja luonto elävät sulavassa harmoniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat