Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ananasmehulla käsitellyssä uudessa talossa piilottelee Zabludowiczien tuorein taideaarre

Upporikkaiden Zabludowiczien taidekokoelma täydentyi nimekkään brittitaiteilijan 300-osaisella teoksella. Sitä varten rakennettiin uusi rakennus mittatilauksena Loviisan Sarvisaloon. Vain harvat pääsevät sen näkemään.

Kulttuuri
 
David Bebber
Keith Tysonin teos Large Field Array (2006–2007) on kasvanut 300-osaiseksi ja saanut oman uudisrakennuksen Sarvisaloon. Teosta ei ole koskaan nähty tässä laajuudessa aiemmin. Se on sijoitettu Sarvisaloon ”toistaiseksi” ja vaatii päivittäistä huoltamista.
Keith Tysonin teos Large Field Array (2006–2007) on kasvanut 300-osaiseksi ja saanut oman uudisrakennuksen Sarvisaloon. Teosta ei ole koskaan nähty tässä laajuudessa aiemmin. Se on sijoitettu Sarvisaloon ”toistaiseksi” ja vaatii päivittäistä huoltamista. Kuva: David Bebber
Fakta

Zabludowiczit ja Sarvisalo

 Chaim ”Poju” Zabludowicz (s. 1953 Helsingissä) on liikemies ja suursijoittaja. Isä Shlomo Zabludowicz (1914–1994) loi omaisuutensa ase- ja kiinteistökaupalla.

 Poju Z. lasketaan Euroopan sadan rikkaimman henkilön joukkoon.

 Puoliso Anita Zabludowicz on työskennellyt sisustusarkkitehtuurin parissa ennen omistautumistaan taidekokoelmalle.

 Sarvisalo on ollut perheen keskeinen kesäpaikka 1970-luvulta.

 Sarvisalon residenssiohjelmaan on vuodesta 2010 lähtien osallistunut 20 taiteilijaa, ainoana suomalaisena Antti Laitinen (2012).

 Tämän kesän residenssitaiteilijat ovat Ellen Altfest, Matt Connors, Michael Fullerton ja Donna Huanca.

Sarvisalo, Loviisa

Suomen kesän erikoisimpiin kuuluva kulttuurikohde on Sarvisalo, jonne suomalais-brittiläinen miljardööripariskunta Anita ja Poju Zabludowicz ovat sijoittaneet osan arvokkaasta nykytaidekokoelmastaan. Vuodesta 1994 kartutetun kokoelman suurin osa on Lontoossa, Camdenissa sijaitsevassa vanhassa metodistikappelissa.

Kokoelma toimii myös New Yorkissa, ja sen residenssiohjelma laajentui vastikään Sarvisalon lisäksi Las Vegasiin.

Tänä kesänä lontoolaispariskunnalla on Suomessa uutta, kohauttavaa näytettävää harvoille ja valituille vieraille. Sarvisaloon on aikaisempien remontoitujen tilojen kuten Timpurin talon, Hermannin tilan ja WSOY:n entisen kirjailijakodin Suvikunnan rinnalle valmistunut ensimmäinen alun perin taidetta varten tehty uudisrakennus, Suvikunta Art Barn, Suvikunnan taidelato.

David Bebber
Suvikunta Art Barn eli Suvikunnan taidelato. Tässä ainoa saatavissa oleva kuva arkkitehti Jukka Sirenin suunnittelemasta uudisrakennuksesta, Zabludowiczin kokoelmaan kuuluvasta Keith Tysonin teoksen kodista.
Suvikunta Art Barn eli Suvikunnan taidelato. Tässä ainoa saatavissa oleva kuva arkkitehti Jukka Sirenin suunnittelemasta uudisrakennuksesta, Zabludowiczin kokoelmaan kuuluvasta Keith Tysonin teoksen kodista.

Se kätkee melkoisen yllätyksen.

Juuri valmistunut rakennus on arkkitehti Jukka Sirenin käsialaa. Se on rakennettu mittatilaustyönä yhtä ainoaa teosta varten. Tuo teos on brittitaiteilijoiden ykkösketjuun kuuluvan, Turner-palkitun (2002) Keith Tysonin Large Field Array.

Installaatio koostuu 300 yksilöllisestä, toistensa kanssa loputtomina yhdistelminä kommunikoivasta kuutiosta. Uuden Meksikon jättiteleskoopeilta nimensä lainannut teos on filosofis-uskonnollis-materialistinen maailmanselitys, joka täyttää suuren näyttelytilan kokonaan, kiiveten myös pitkin ladon seiniä.

Anita Zabludowicz ylistää taiteilijaa videolla, joka näytetään pienelle toimittajaryhmälle kierroksen lopuksi. Taidetta on katsottu kolmatta tuntia, ja lopuksi on päädytty kunnon uutisen äärelle, Sirenin rakennukseen, hämmentävän vaikuttavan ja koskettavan teoksen keskelle.

Sen paremmin Tysonin teosta kuin rakennustakaan ei saa kuvata. Miksei?

”Taiteilija on tarkka siitä, miten teos esitetään”, vastaa kokoelmaa esitellyt ohjelmajohtaja Maitreyi Maheshwari hiukan vaivaantuneen oloisena. Jää kysymättä, miksei suomalaisesta hienosahatusta kuusesta rakennettua, ananasmehun avulla pintakäsiteltyä rakennustakaan voi kuvata. Kansainväliset avajaisetkin on jo ehditty pitää viime viikolla.

Soitan seuraavana päivänä arkkitehdille. Hän hämmästyy, ettei rakennusta saanut kuvata.

”Piha ei tietenkään ole vielä aivan valmis”, Siren miettii. Hän luonnehtii rakennustaan ”ultraminimalistiseksi pytingiksi”. Kuva-asiaa selvitellään. Kuluu tunti, pari, ja sähköpostiin putkahtaa Lontoosta auktorisoitu kuva uudesta rakennuksesta, yksi ainoa. Ja vain suomalaismedian käyttöön.

Entä tuo ananasmehu, jolla kuusilaudat on käsitelty?!

”Mehu on sivuasia. Kyse on ruotsalaisten kehittämästä menetelmästä, jossa vaikuttava aine on kivipöly”, Siren selvittää. ”Kivipöly saatetaan puun solukoihin luonnonsokerimehulla.”

Ja ananasmehu on halpaa luonnonsokerimehua.

Käsittely vaikuttaa Sirenin mukaan puun väriin ultraviolettisäteilyn ansiosta. Odotuksissa on kaunis vaalea harmaa.

Sarvisalon miljöötä ja teoksia esitellään pyynnöstä valikoiduille ryhmille, ja kerran kesässä Sarvisaloon voivat anoa vierailua myös yksittäiset katsojat, netin kautta. Viime vuonna yleisöpäivää ei ollut, joten tänä vuonna ovet avataan kahdeksi päiväksi, 17.–18. syyskuuta.

Mukaan mahtuu yhteensä noin 600 kävijää.

Eikö pelkästään Tysonin teos ansaitsisi enemmän yleisöä?!

”Tavoite on laajentaa toimintaa, mutta toistaiseksi palvelut eivät ole sillä tasolla, että aukiolo voisi olla jatkuvaa”, Maitreyi Maheshwari vastaa ja selittää kärsivällisesti paikan ensisijaista luonnetta taiteilijaresidenssinä. Sarvisalon asukkaita ei myöskään haluta häiritä liikaa. Pienen paikkakunnan asukasmäärä monikymmenkertaistuu, kun noin 4 000 kesäasukasta asettuvat saareen.

Zabludowiczien 13-henkiseen taidetiimiin liittyi kesäkuun alusta ensimmäinen kokoaikainen suomalainen, residenssiassistentti Riikka Toivonen, joten Sarvisalon residenssin asioiden hoito kokoelman Lontoon pään kanssa helpottuu huomattavasti.

Omistajia ei nyt näkynyt, lukuun ottamatta Anita Zabludowiczin lyhyttä esiintymistä videolla.

Poju-miljardöörin hahmo kosketti meitä etäisesti vain Suvikunnan eteisnaulakon välityksellä. Naulakossa roikkui valkoinen lippis, jonka etupuolella on kohokirjain Z ja takana lukee Poju.

www.zabludowiczcollection.com/events

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat