Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamppailu Kotkan kaduista vaatii nuoria uhreja – voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Jari Järvelän jännäri avaa heinäkuun loppuun saakka kestävän dekkarikesän

Kulttuuri
 
Juha Metso
Jari Järvelä kotikaupungissaan Kotkassa graffitin äärellä maaliskuussa 2014.
Jari Järvelä kotikaupungissaan Kotkassa graffitin äärellä maaliskuussa 2014. Kuva: Juha Metso

Tilasivat jännärin taideproosan tekijältä. Eikä ennestäänkin monipuolinen Jari Järvelä (s. 1966) voinut vastustaa kiusausta kokeilla jälleen jotain uutta, sillä aihepiiri oli valmiina mielessä ja huusi päästä esiin. Niinpä Tammen kirjailija sanoi CrimeTimelle tahdon.

Syntyi Tyttö ja pommi.

Kirjan tyttö on parikymppinen Metro, joka jakaa aamuisin sanomalehtiä, mutta taiteilee jo sitä ennen yön hämärissä poikaystävänsä ja muiden aktivistien kanssa graffiteja näkyville paikoille. Oikeus tehdä niitä vertautuu oikeuteen olla – sellainen kuin on, kaupungissa nimeltä Kotka, jossa Järvelä itsekin asuu.

Vartiointiliikkeen miehet jahtaavat kirjan nuoria kuin eläimiä, ja huonosti käy. Niinpä eksoottisen ulkonäkönsä merkitsemästä Metrosta sukeutuu kostosotaan ryhtyvä Kotkan oma Lisbeth Salander, joka ei epäröi tarttua peräti pommiin.

Alkujaan maaliskuussa 2014 ilmestynyt Tyttö ja pommi on nyt luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

”Perinteisestä arvoitusdekkarista tässä vainoajilleen kostamaan ryhtyvän graffaritytön tarinassa ei ole lainkaan kyse”, kriitikko Suvi Ahola luonnehtii (HS 22.3. 2014).

Lukija näkee alkusivuilta lähtien, että huonosti käy: kun tytön rakastettu kuolee vartijoiden takaa-ajon ja tytön oman hätäilyn seurauksena, ei tälle jää muuta vaihtoehtoa kuin vastata pahaan pahalla, hamaan loppuun asti.

”Tai toki jäisi, jos tapahtumat sijoittuisivat realistisesti kuvattuun pikkukaupungin arkeen”, Ahola tarkentaa. ”Mutta kun miljöö on melodraamassa, kaikki kärjistyy. Tunnekuohussa tehdään vääriä johtopäätöksiä, toimitaan liian nopeasti ja mennään liian pitkälle.”

Sama pätee toiseen päähenkilöön eli vartija-Jereen. Väkivallan virkamiehen ja perheidyllin yhdistelmä ei onnistu. Ruumiita tulee lisää.

Asiaan kuuluu, että vaikka henkilöihin on rakennettu psykologista monitasoisuutta, he eivät saa tapahtumien väistämätöntä, traagista vyöryä kammettua radaltaan.

Lisäksi melodraamassa on aina ainakin yksi läpeensä paha ihminen...

Toiminnallisen tarinan taustalla piilee tiukka yhteiskunnallinen kysymys siitä, kuka hallitsee kaupungin julkista tilaa.

”Olemme täysin hyväksyneet sen, että altistumme sadoille tai tuhansille mainoksille joka viikko, mutta tuohdumme, jos seinille ilmestyy joku ihan tyylikäskin graffiti tai katutaideteos”, Järvelä sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa (22.3. 2014).

Tyttö ja pommi tähtää kaupungin kääntöpuoleen, siihen jota emme näe, ymmärrä tai haluakaan nähdä. Graffitejakin tehdään, kun suurin osa kaupunkilaisista nukkuu tai riekkuu ravintolassa.

Alunperin Järvelä kiinnostui graffiteista Berliinissä kuutisen vuotta sitten. Hän palasi sinne useamman kerran perehtymään suurkaupungin puolisallittuun kulttuuriin.

”Suomessa pidetään kiinni nollatoleranssista”, Järvelä sanoo. ”Varsinkin Valtion rautateiden tai sen palkkaamien vartiointiliikkeiden kanssa vallitsee sotatila. Tai turvallisuuspalveluiksihan ne itseään kutsuvat.”

Järvelän mielessä pieni Suomi heijastelee sitä, mitä tapahtuu toisaalla paljon suuremmassa mittakaavassa. Hän kiittää silmiensä avaamisesta yhdysvaltalaista kulttuurikriitikkoa Naomi Kleinia.

Tyttö ja pommi on ”kirjoitettu rennolla otteella, hauskastikin, ja samalla niin, että kirjaa on liki mahdoton laskea kädestään”, Suvi Ahola kiittelee arviossaan.

Aholan mukaan Metron ja hänen ykkösvihollisensa Jeren kamppailua kuvataan hengästyttävässä tempossa, välillä rajua väkivaltaa räiskien, mutta molempia henkilöitä ymmärtäen ja säälien.

Järvelällä on tekstissä tiukka sosiaalinen ja jopa poliittinen eetos.

Melodraaman ei ole kuitenkaan ole tarkoitus olla rakentavaa ja ratkaisuja ehdottelevaa. Pikemminkin sen on määrä herättää lukijassa niin vahvoja tunteita, että tämä haluaa alkaa itse muuttaa ympäröivää todellisuutta.

Avauksen jälkeen Jari Järvelä julkaisi jännäritrilogian toisen osan Tyttö ja rotta vuonna 2015. Hän palasi pääkustantajansa Tammen hoteisiin. Päätösosa Tyttö jo seinä ilmestyi muutama viikko sitten. Kaikki kolme kirjaa toimivat hyvin myös yksinään.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat