Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenruotsalaista teatteria kehittävä yhdistys pyrkii eroon vanhoista toimintamalleista

Hangon teatteripäivillä yleisö pääsi osallistumaan aamiaisperformanssiin yhdessä taiteilijoiden kanssa

Kulttuuri
 
Jonas Welander
Hangossa Aamiaisperformanssi viritti festivaaliväen uuteen päivään herkistämällä heitä kuuntelemaan ympäristöään. Aamiaisperformanssilla yleisö tuli osaksi esiintyjien luomaa yllätyksellistä tilannetta.
Hangossa Aamiaisperformanssi viritti festivaaliväen uuteen päivään herkistämällä heitä kuuntelemaan ympäristöään. Aamiaisperformanssilla yleisö tuli osaksi esiintyjien luomaa yllätyksellistä tilannetta. Kuva: Jonas Welander
Fakta

Autonominen näyttelijä -hanke

  Työpajoista ja teorialuennoista muodostuva hanke, jota koordinoi suomenruotsalaisten teatteritaiteilijoiden perustama yhdistys Lust.

 Ensimmäisen vuoden ryhmäläiset: Kira-Emmi Pohtokari, Andrea Björkholm, Samuli Laine, Lidia Bäck, Sinna Virtanen, Anni Klein, Per Ehrström, Johannes Ekholm, Sara Soulié ja Malin Kivelä.

 Hanke pyrkii rikkomaan hierarkioita ja löytämään uusia tapoja tehdä teatteria.

Hangon Teatteritreffeillä voi tänään sunnuntaina osallistua A Part of Your Life that You Will Never Get Back -nimiselle aamiaisperformanssille, jossa esiintyjät nauttivat brunssia yhtä aikaa yleisön kanssa.

Tilanne on yllätyksellinen ja esiintyjät haluavat pitää yllä tilannetta, jossa mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa. Silti kukaan ei toimi yksin vaan he yrittävät aistia, mitä toiset tekevät ja reagoida siihen. Tärkeintä on luoda keskittynyt ja toisia kuunteleva tunnelma.

Performanssi on suomenruotsalaista teatteria kehittävän Lust-yhdistyksen Autonominen näyttelijä -niminen hanke, jonka järjestävät siihen osallistuneet teatteritaiteilijat. Kyseinen esitys päättää kolmivuotisen projektin ensimmäisen toimintavuoden.

Tänä vuonna suomenruotsalaisesta teatterista on puhuttu tavanomaista enemmän. Keväällä suomenruotsalaista teatterikenttää viipaloi Akse Petterssonin ohjaama Titanic, joka asetti vastakkain kahden eri teatterisukupolven näkemykset teatterista ja sen merkityksestä.

Ovatko kuilut sukupolvien ja eri kuppikuntien välillä ylittämättömät? Miten suomenruotsalainen teatteri voisi paremmin? Ne ovat kysymyksiä, joihin myös Lust hakee vastauksia.

Hankkeeseen osallistuneen näyttelijän ja Lustin puheenjohtajan Kira-Emmi Pohtokarin mukaan suomenruotsalaisen teatterin kehittäminen ei voi perustua siihen, että kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin katoamista pelätään. Se on väärä lähestymiskulma.

Yhdistyksessä puhutaan suomea, ruotsia ja englantia. Vuoden aikana teatterintekijöitä ovat kouluttaneet muun muassa brittiläis- saksalainen She She Pop -ryhmä sekä norjalaisen Baktruppen-ryhmän jäsen.

He harjoittelivat luomaan esityksiä erilaisten pelien säännöistä ja strategioista sekä pohtivat kansalaisuutta ja taiteilijaa sääteleviä normeja, kuten sitä, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Tärkeintä on löytää uusia tapoja, koetella sääntöjä ja itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita. ”Suomenruotsalaisella kentällä ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin esitystaidetta, joka ei perustuu draamaan ja näytelmäteksteihin, ja siten päädyimme ᾽autonominen näyttelijä᾽ -teemaan”, sanoo Lustin toiminnanjohtaja Jonas Welander.

Pohtokarin mielestä teatterikentällä vallitsee turhan usein vastakkainasettelua teorian ja tiedon sekä käytännön välillä. ”Parhaassa tapauksessa teoria voi inspiroida suoraa tekemistä sekä päinvastoin.”

Koulutus kiinnosti viime vuonna valmistunutta dramaturgi Sinna Virtasta, koska työpajoissa rikottiin totuttuja hierarkioita. Häntä kiinnosti, miten olla autonominen mutta silti toimia ryhmässä.

Virtasesta hienointa on ollut silloin, kun oma yksityinen ajattelu, ryhmän yhdessä luoma dynamiikka sekä yhteiskunnallinen ajattelu ovat yhdistyneet.

”Minulle oli tärkeä She She Pop -ryhmältä saamani oppi, että omaelämäkerrallisuus ei ole päämäärä vaan keino johonkin.”

Nykyään tunnustuksellista teatteria tehdään paljon. Siksi Virtasesta oli hienoa ajatella omakohtaisuutta toiselta kantilta.

LUST-hankkeen toinen vuosi keskittyy siihen, mitä poliittinen teatteri nykyään tarkoittaa.

Hangossa omalla Annikas Sacre -soolollaan esiintynyt suomenruotsalainen Annika Tudeer kiertää Oblivia-ryhmänsä kanssa Eurooppaa ja on yksi Helsingin Suvilahdessa toimivan Mad House -esitystaidetalon suunnittelijoista.

Hän pitää myös suomenruotsalaista teatterikenttää varsin konservatiivisena ja Lustin työtä siksi hyvänä. Hän kuitenkin muistuttaa, että suomalaisten tekemä esitystaide on korkeatasoista ja sitä ihaillaan Keski-Euroopassa.

”Olin juuri Berliinissä ja täytyy sanoa, ettei Saksassa tehdä tällä hetkellä maailman kiinnostavinta esitystaidetta, mutta vahva rahoitus takaa sille näkyvyyttä. Rahalla voi luoda trendejä.”

Suomi voisi Tudeerin mukaan olla aivan yhtä hyvin olla se maa, jonka esitystaide näkyisi.

”Jotta täällä tehty esitystaide saisi näkyvyyttä, tarvittaisiin muutakin kuin pieniä matka-apurahoja.”

Jonas Welander
Kirjailija Malin Kivelä asettelee tarjolle esityksen aamiaistarpeita.
Kirjailija Malin Kivelä asettelee tarjolle esityksen aamiaistarpeita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat