Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjoissa tärkeintä ovat yksityiskohdat, eikä niiden tarvitse olla totta

Luemme kirjoja, jotta meille valehdeltaisiin, kirjoittaa toimittaja Venla Rossi.

Kulttuuri
 
Venla Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kaunokirjallisuuden lukemiseen liitetään usein suuria sanoja kuten sivistys, maailmankuva ja samastuminen. Mikäs siinä. Välillä on kuitenkin tärkeää myös muistaa pienet asiat. Kiinnyn lukiessa usein yksittäisiin lauseisiin tai huomioihin, jopa alaviitteisiin.

Vaikka kirja unohtuisi vuosien mittaan, yksityiskohta voi jäädä mieleen pysyvästi. Luin kymmenenvuotiaana tyttökirjallisuuden klassikon, L. M. Montgomeryn Pienen runotytön. Siinä päähenkilö, nuori kirjoittajanalku nimeltä Emilia, tarkkailee opettajaansa Herra Carpenteria. Emilia kirjoittaa päiväkirjaansa, että opettaja pukeutuu maanantaisin siistimmin kuin muina päivinä. Se auttaa miestä unohtamaan, että hän on viikonloppuna ollut humalassa.

Vielä tänäkin päivänäkin lause tulee mieleeni, jos alkuviikosta näen työkaverilla poikkeuksellisen siistin ja silitetyn kauluspaidan.

Yksityiskohtien kuvaaminen on vaikeaa. Lähellä olevat arjen piirteet ovat tavallisuudessaan melkein näkymättömiä. Oili Tannisen vuonna 1963 ilmestynyt kertomuskokoelma Samovaari – elämää Moskovassa on yksi lempikirjojani juuri tällaisten havaintojen takia. Tanninen tarkkailee Neuvostoliittoa arjen sosiaalihistorian kautta. Naapurikansan mielenlaatu ja mentaliteetti paljastuvat yksityiskohtien ja jokapäiväisten tekojen kautta niin pihatalkoissa kuin vihannestorilla. Sympaattista – ja samalla paljon tehokkaampaa kuin suurten poliittisten käänteiden kuvaaminen.

Yksityiskohdista syntyy myös teoksen tunnelma ja kirjoittajan tyyli. Agatha Christien dekkareissa on taitavia juonenkäänteitä. Monille hänen lukijoistaan on kuitenkin tärkeää myös päästä siihen tuttuun maailmaan, jossa tee tarjoillaan oikeaoppisesti skonssien kera ja illalla kokoonnutaan kirjastohuoneeseen pelaamaan bridgeä.

Usein kirjojen yksityiskohdat paljastavat niiden taustalla olevan tutkimus- tai ajatustyön. Hyvä teksti on vain jäävuoren huippu ja rivien välissä on kokonainen maailma. Pitkästyttävän usein tämä kuitenkin pelkistyy väittelyksi siitä, löytyykö historiallisesta romaanista anakronismeja: minä vuonna sukkahousut oikeasti keksittiin tai juostiinko 1930-luvulla pururadalla.

Se on vähän hassua. Mehän luemme kaunokirjallisuutta siksi, että meille valehdeltaisiin. Tietysti on kohtuullista odottaa, että se tehdään hyvin. Jos romaanin ajankuva on kokonaan pielessä, saattaa lukijan odotushorisontti kallistua liikaa. Minulle yksityiskohtien osuvuus on silti tärkeämpää kuin niiden yhtenevyys todellisuuden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat