Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko 75 uusi 25? Naantalin musiikkijuhlien esiintyjäkaartiin kuuluu useita ikämiehiä

74-vuotias Arto Noras kutsui 75-vuotiaan Jorma Hynnisen laulamaan Naantalin musiikkijuhlille. Sama ikäluokka Plácido Domingosta Paul McCartneyyn laulaa yhä. Mutta Hynninen on kovana: tähän vuoteen se loppuu!

Kulttuuri
 
Jopa jylisee! Näin laulaa 75-vuotias Jorma Hynninen
Jopa jylisee! Näin laulaa 75-vuotias Jorma Hynninen
Suomen festivaaleilla esiintyy yhä enemmän 70-85-vuotiaita tähtiä. Erityisen monia heistä kuulee Naantalin musiikkijuhlilla. 74-vuotias Arto Noras kutsui laulamaan myös 75-vuotiaan Jorma Hynnisen. HSTV taltioi Hynnisen laulukunnon Naantalin kirkon harjoituksissa.

Naantali

”Naantalissa on jokin virus liikkeellä. Kaikki täyttävät 70 vuotta tai enemmän!”

Näin virnuilee 74-vuotias sellisti ja Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras, jolla menee urallaan oikein hyvin.

Hän on reilusti yli seitsemänkymppisenä soittanut esimerkiksi Los Angelesin filharmonikkojen, Philadelphian orkesterin, Bostonin sinfoniaorkesterin ja Minnesotan orkesterin solistina sekä levyttänyt Lontoon Royal Philharmonic Orchestran kanssa.

Tommi Taipale
Sellisti Arto Noras on Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.
Sellisti Arto Noras on Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

”Kaikki rakastavat nuoria, ja keski-iässä mennään sitten muiden mukana. Jos elää näin vanhaksi ja on kunnossa, merkittäviä kutsuja voi tulla taas entistä enemmän”, Noras myhäilee.

74 vuotta on jousisoittajalle varsin korkea ikä.

”Ulkoa oppiminen kestää enemmän kuin ennen, mutta tekniikka on kunnossa. Kun harjoittelee enemmän, voi myös työntää eteenpäin vanhenemista, jos ei tule vammoja.”

Klassisessa musiikissa kapellimestarit ja pianistit ovat perinteisesti pystyneet esiintymään pidempään kuin jousisoittajat tai puhaltajat.

”Naantalissa olen nykyisin ikäpresidenttejä, mutta 1980-luvulla täällä soitti myös pianisti Mieczysław Horszowski 98-vuotiaana. Toisen passin mukaan hän tosin oli 103-vuotias”, Noras muistaa.

Ilmiö näkyy myös pop-musiikissa, jossa 70–75-vuotiaat Bob Dylan, Paul McCartney, Rolling Stonesin jäsenet, Neil Young ja The Whon voimakaksikko aikovat esiintyä Coachella-festivaalin järjestäjien ”Oldchella”-festivaalilla.

Dylan ja muut ovat silti nuorukaisia 85-vuotiaaseen Jorma Panulaan verrattuna, joka aikoo johtaa orkesteria Heinäveden musiikkipäivillä 30. kesäkuuta.

Vaikka juuri Panulaa ei nähdä Naantalin musiikkijuhlilla, tämä suomalaisfestivaali alkaa olla klassisen musiikin ”Oldchella”.

Ikäpresidenttinä on tällä kertaa 82-vuotias säveltäjä-kapellimestari Krzysztof Penderecki, joka johtaa Sinfonietta Cracoviaa Naantalin kirkossa 17. kesäkuuta.

”Nuorille pitäisi antaa enemmän tilaisuuksia”, Noras myöntää.

Mutta ymmärtäähän senkin, että hän halusi ainakin vielä täksi kesäksi kutsua mukaan 75-vuotiaan Jorma Hynnisen.

”Jorma puhuu jäähyväiskonserteista. Mutta ei kai niiden määrää ole rajattu, joten kutsu voi tulla Naantaliin jatkossakin”, Noras vihjaa.

Jorma Hynninen on kuitenkin tiukkana.

”Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti pyysi kaksi entistä taiteellista johtajaa eli minut ja Ralf Gothónin tekemään Franz Schubertin Winterreisen 30. heinäkuuta. Se saa olla varsinainen jäähyväiskonserttini ja sitä ennakoi tämä Naantalin konsertti.”

Tommi Taipale
Ralf Gothóni ja Jorma Hynninen ovat konsertoineet yhdessä usein.
Ralf Gothóni ja Jorma Hynninen ovat konsertoineet yhdessä usein.

Hynnisen mukaan päätökseen ei ollut henkisiä eikä erityisiä fyysisiä syitä.

”En toki ole äänellisesti ja teknisesti se nuori Hynninen. Nykyisin on niin kovan työn takana pitää kuntoa yllä, että motivaatio ei riitä.”

Mutta motivaatio riittää erinomaisesti näihin viimeisiin konsertteihin.

”En ole koskaan harjoitellut niin paljon kuin nyt. Nyt on aikaa.”

Winterreise on varsin synkkä uran päätöskappale. Se kertoo sellaisesta ulkopuolisuudesta, jossa edes kuolema ei tule lohdutukseksi.

”Olin pitkän aikaa miettinyt, mikä olisi sovelias tapa lopettaa. Ja se on Winterreise. Myös henkilökohtaisessa perhehistoriassa.”

Perhehistoriaan on mahtunut iloa ja suuria suruja, kuten pojan kuolema. Viimeisessä laulussa salaperäinen kampiliiran soittaja kiinnostaa laulajaa, joka turhaan toivoi haudan lepoa. Onko teoksessa toivoa?

”On kyllä. Kampiliiran soittaja ei välitä, mitä on tapahtunut. Hän jatkaa vain eteenpäin, vaikka koirat haukkuvat jaloissa. En minäkään lopeta elämää tähän. Olen vielä oikein hyvissä fyysisissä voimissa. Maalaus on harrastukseni hyvin voimallisesti. Sehän oli nuoruuteni haave: tulla kuvataiteilijaksi!”

Hynnisestä on aina sanottu, että hän voi pahoin, jos ei ole pariin iltaan lavalla yleisön edessä.

”Myönnän, että olen luvannut tehdä syksyllä synnyinpaikassani Leppävirran kunnassa Johanna ja Ville Rusasen sekä poliisien soittokunnan kanssa konsertin. Ja viisi joulukonserttia urkuri Kalevi Kiviniemen kanssa. Mutta se on ihan eri asia kuin tämä kevät, jolloin esiinnyin vielä säännöllisesti!” Hynninen kertoo.

Ralf Gothóni täytti tänä keväänä 70 vuotta.

”Iän kanssa en näe mitään ongelmaa. Kun luopuu tarpeettomuuksista, saa jumalattomasti voimaa”, Gothóni sanoo.

Mitä tarpeettomuuksia Gothónin elämässä oli?

”Karriääriasiat pohdituttivat nuorempana. Tässä iässä en niitä ajattele, kun nykyajan nuoret taiteilijat stressaavat jopa stailausta.”

Gothóni sai jo keski-iässä riesakseen kivut käsissä ja nivelrikon. Soittoon on tarvittu kipulääkkeitäkin.

”Vuonna 2007 lopetin sooloresitaalit, kun sisko kuoli jouduttuaan käyttämään tulehduskipulääkkeitä nivelrikkoon. Vähensin pianonsoiton kamarimusiikkiin ja konserttoihin, joissa johdan myös orkesteria pianon äärestä. Kun vähensin pianonsoittoa, sairauden eteneminen pysähtyi.”

Gothónilla on yhä puolikas professuuri Karlsruhessa sekä mestarikursseja ympäri maailmaa.

”Ikä ei rajoita, vaan helpottaa opettamista ja menoa orkesterin eteen. Kaikki kuuntelevat paremmin, kun sanojalla on enemmän kokemusta.”

Samalla hän on jatkanut kulttuuristen siltojen rakentamista. 1990-luvulla hän vei länsimaista musiikkia Kiinaan ja nyt hän tekee samaa arabimaihin. Kolmas vaimo, nuori alttoviulisti, löytyi Egyptistä.

”Ensi kaudella arabimaista ovat vuorossa esimerkiksi Kuwait, Yhdistyneet arabiemiraatit ja tietysti vaimoni kotimaa Egypti. Kaikissa muslimimaissa ei ole vielä suurta taitoa klassiseen musiikkiin, mutta into on valtavaa.”

Entä mikä saa Gothónin ikäluokan jatkamaan, vaikka eläkeikä täyttyi jo vuosia sitten?

”Sehän on sama kuin kysyisi eläköityneeltä fyysikolta tai tiedemieheltä, miksi hän jatkaa fysiikan ihmeiden tutkimista. Tekemämme prosessit sisältävät aina sen pienen mahdollisuuden, että löydämme jotain uutta.”

Vielä kerran täytyy palata 74-vuotiaan Arto Noraksen luo. Kasvattaako hän jo seuraajaa? Kuinka kauan hän aikoo jatkaa Naantalin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana?

”Ennen sitä kysyttiin vuosittain, nyt ei enää viitsitä. Taiteellisena johtajana voi jatkaa ehkä vielä kauemmin kuin sellistinä tai kapellimestarina. Olen johtanut Naantalia 37 vuotta. Katsotaan sitten, kun on 50 vuotta täynnä!”

Naantalin kirkossa tänään maanantaina Ralf Gothónin 70-vuotisjuhlakonsertti klo 19. Festivaalin koko ohjelma: www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Tommi Taipale
Jorma Hynninen (oik.) ja Ralph Gothoni harjoittelivat konserttia varten lauantaina.
Jorma Hynninen (oik.) ja Ralph Gothoni harjoittelivat konserttia varten lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat