Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasinpuhaltaja yhdistää sata vuotta vanhan tekniikan sarjakuvakerrontaan

Sini Majurin teokset ovat herättäneet kiinnostusta kansainvälisestikin

Kulttuuri
 
Lasista puhalletun sarjakuvan tarina
Lasista puhalletun sarjakuvan tarina
Sini Majuri on piilottanut lasista tehtyyn sarjakuvaansa Flying Boat salaisuuksia, joiden hän toivoo katsojan löytävän. Majuri käyttää satavuotiasta ruotsalaista graal-lasinpuhallustekniikkaa, jolla kuvia saa suljettua lasin sisälle. Toimittaja: Arla Kanerva. Kuvaaja: Emilia Kangasluoma

Sini Majuri, 32, käsittelee töitään mustin nahkakäsinein. Ne ovat ainoat, joista kymmenenkin kilon painoiset lasiset veistokset eivät lipeä, ja joista ei tarvitse pelätä jäävän sormenjälkiä töiden pintaan.

”Käsineistä tietää, että nyt on näyttely tulossa”, Majuri sanoo ja nauraa.

Taideteollisesta korkeakoulusta 2013 valmistuneen Majurin näyttely Flying Boat avautuu tänään Annankadun galleria G12:sta. Tämän kesän aikana Majurin lasitöitä nähdään myös Lontoossa, Frankfurtissa, Hartolassa ja Nuutajärvellä; syksyllä taiteilija teoksineen suuntaa puolestaan muun muassa Alankomaihin, Unkariin ja Yhdysvaltoihin.

Kysyntää siis riittää.

Syynä suonenjokelaisen Majurin suosioon on hänen omalaatuinen tekniikkansa, joka yhdistää sata vuotta vanhaa ruotsalaista graal-lasinpuhallusperinnettä sarjakuvakerrontaan.

Sanctuary, 2016 ja Backlit, 2015.
Sanctuary, 2016 ja Backlit, 2015.

Sarjakuvan ja lasin yhdistelmä kiehtoo häntä sen vastakohtaisuuden vuoksi: staattisen lasin ja liikkuvan tarinan lisäksi Majurin töissä yhdistyy perinteisesti korkeakulttuuriin yhdistetty lasitaide ja populaarikulttuuriksi laskettu sarjakuva.

Graal-tekniikka tarkoittaa lasitöitä, joissa kuvia suljetaan maalaamalla lasin kerrosten väliin. Tekniikka on työläs ja hidas. Majurin nyt esillä olevista töistä suurin osa koostuu kolmesta kerroksesta, jotka on puhallettu toistensa päälle vaiheittain.

Töiden jäähdyttämiseen kuluu useita kymmeniä päiviä. ”Onhan tämä mahdollisimman vaikea tapa tehdä sarjakuvaa.”

”Pajalla on kuumia, nopeatempoisia päiviä, jolloin puhalletaan, ja hitaita viileitä päiviä, kun lasia kuvioidaan”, Majuri selittää.

Hän on kehittänyt tekniikkaan myös omia salaisia vivahteitaan, ”kaikkia 3d-juttuja”.

Secrets, 2016, Vihanto, 2016 ja Karuselli 1, 2016.
Secrets, 2016, Vihanto, 2016 ja Karuselli 1, 2016.

Modernin teknologian hyödyntämisen lisäksi Majuri turvautuu perinteisempiinkin kikkoihin.

”Mummo on opettanut, että ruokasoodalla voi tehdä kaikkea”, hän sanoo ja näyttää mustaan lasiin kuvattua kaupunkia, jonka yllä pisaroivan sateen Majuri on tehnyt juuri ruokasoodalla, tuolla jokaisen niksipirkkalaisen luottotuotteella.

Tekniikka mahdollistaa Majurin intohimon tarinankerrontaan. Flying Boat -näyttelyn työt muodostavat unen logiikkaa noudattavan sarjakuvan, jossa jokainen teos on yksi kohtaus tarinasta.

Tarinassa nainen rakentaa lentävän laivan ja hyppää sen kyytiin vangitakseen sateen. ”Se on jotain hyvin kallisarvoista ja täysin mahdotonta.”

Flying Boat on Majurin kolmas lasisarjakuva. Vuonna 2014 hän edusti Suomea New Mexicossa pidetyssä kansainvälisessä nykylasitaiteen Taos Art Glass Invitation -kilpailussa kertomuksella, jossa tulilintu poltti kaupungin.

Emilia Kangasluoma / HS
Sini Majuri ja lasisarjakuvan nimiteos The Flying Boat, 2015.
Sini Majuri ja lasisarjakuvan nimiteos The Flying Boat, 2015.

Tarina oli esillä myös Suomessa, ja Majuri kiinnitti huomiota siihen, miten eri tavoilla eri kulttuureista tulevat ihmiset tulkitsevat teoksia.

New Mexicossa pueblo-intiaanit näkivät lasitöissä symbolisen kertomuksen naisen vapautumisesta, kun taas suomalaiset katsoivat samoja teoksia paljon kirjaimellisemmin.

Yksittäisistä teoksista muodostuu kokonaisuus jolla on selkeä juoni, mutta Majuri on lisäksi piilottanut osaan töistä pieniä salaisuuksia, jotka löytyvät kurkistamalla teoksen sisään tai katsomalla sitä juuri oikeasta kulmasta.

Yhden sisällä on karhu, toisessa kaksi kettua: auto, sanoja, kaupunkeja.

”Varsinkin lasten tulkintoja on todella jännä kuunnella”, Majuri sanoo. ”Toivon, että ihmiset löytävät töistäni omat tulkintansa.”

Sini Majurin The Flying Boat -näyttely Helsingin G12-galleriassa (Annankatu 16) 7.7. asti.

Nahkaisilla käsineillä on hyvä käsitellä painavia lasiteoksia. Kuvassa Rain, 2015.
Nahkaisilla käsineillä on hyvä käsitellä painavia lasiteoksia. Kuvassa Rain, 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat