Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Miesten alueelle” osaamisellaan tunkevat naispoliitikot ovat usein medialle vaikeita

Elina Lepomäen ja Li Anderssonin kaltaiset nuoret, ideologiset ja johtoasemiin pyrkivät naispoliitikot lisäävät sukupuoleen liittyviä jännitteitä mediassa

Kulttuuri
 
Sirpa Raiha / HS
Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkineeltä Elina Lepomäeltä on muun muassa kysytty, miksei hän hymyile enemmän.
Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkineeltä Elina Lepomäeltä on muun muassa kysytty, miksei hän hymyile enemmän. Kuva: Sirpa Raiha / HS

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Alexander Stubbin lopulta häviävä taistelu valtaistuimestaan muodostui ylivoimaisesti suurimmaksi tarinaksi viime viikkoina nähdyissä poliittisissa kamppailuissa.

Puheenjohtaja vaihtui lisäksi vasemmistoliitossa ja Rkp:ssa, ja keskustakin kierrätti johtoaan.

Stubbin kohtalon ohessa pintaan nousi myös toinen, etenkin median kannalta paljon tärkeämpi kertomus: naisen rooli politiikassa. Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi noussut Li Andersson ja kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkinyt Elina Lepomäki havainnollistivat jälleen kerran, miten ongelmallista median suhtautuminen naispoliitikkoihin usein on.

Etenkin niihin, jotka eivät suostu olemaan oppilaita, vaan haluavat johtaa.

Lepomäki joutui koko kampanjansa ajan taistelemaan hänestä luotua mielikuvaa vastaan. Loistava asiaosaaja, mutta niin kylmä, etäinen ja ylimielinen, sanoi moni miespoliitikko medialle.

Lepomäki, joka ei halunnut profiloitua naisvaihtoehtona ja oli selvästi tuskastunut tilanteeseen, yritti sitkeästi kääntää keskustelua asiasisältöihin. Samalla hän pyrki ottamaan mielikuvapelin haltuunsa itseironialla.

Lappeenrannan puoluekokouksessa hän hauskuutti yleisöä kertomalla olevansa ”kuiva ekonomisti, joka nukkuu pakkasessa”. Sitä ennen Lepomäki totesi olevansa mieluummin ”kylmä johtaja kuin kuuma kissa”.

Asetelma kulminoitui Lepomäen kekseliääseen vaalisloganiin Mies paikallaan. Se heittää vastaansanomattomasti ihmisten silmille sukupuolikysymyksen niin, ettei Lepomäki profiloidu kiintiönaisehdokkaaksi.

Samalla slogan herättää huolestuttavan kysymyksen kokoomuksesta. Kohta satavuotisen historiansa aikana puoluetta ei ole koskaan johtanut nainen.

Ongelma on kyllä tiedostettu. Politiikan tutkija Mari K. Niemi kirjoittaa väitöskirjassaan, miten vuonna 1993 kokoomuksen nykyinen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen kommentoi Pertti Salolaisen ja Maija Perho-Santalan puheenjohtajakamppailua. Vaikka ”puheenjohtajakysymystä ei saa ratkaista sukupuolen perusteella”, olisi Suomisen mukaan ikävää, jos kokoomus olisi niin miehinen puolue, että pelkästään sukupuoli koituisi naisen tappioksi.

23 vuotta myöhemmin Lappeenrannan puoluekokouksen alla Suominen kertoi Helsingin Sanomille kokoomuksen olevan ”hämmästyttävästi liian ukkopuolue” valitsemaan Lepomäkeä johtajakseen.

Kyse ei ole vain kokoomuksesta. Suomalainen politiikka on pitkälti ukkopolitiikkaa.

Vaikka lasikattoja on mennyt rikki, politiikan suuret linjat määrittää Suomessa edelleen joukko miehiä. Hallitusneuvottelut, työmarkkinajohto, virkamieskoneisto ja puolueiden tärkeimmät päätökset tekevä sisäpiiri koostuu valtaosin vain yhden sukupuolen edustajista.

”Suomi on olevinaan pohjoismainen tasa-arvon paratiisi, mutta kun katsoo näitä politiikan all-male -paneeleja, me olemme siitä vain irvikuva”, kommentoi yksi pitkän linjan päällikkötoimittaja, joka ei halua puhua nimellään.

Mitä tämä tarkoittaa median osalta? Ensinnäkin toimittajien tehtävä on näyttää ympäröivää todellisuutta ja poliittista kulttuuria, jota miesvaltaisuus muokkaa.

Jos esimerkiksi kokoomuspoliitikon seksistinen heitto entisestä pääministeristä Mari Kiviniemestä (kesk) ja Elina Lepomäestä jätetään pois jutusta (HS 29.5.), yleisö tietäisi vähemmän siitä, mitä kokoomus ”ukkopuolueena” käytännössä tarkoittaa.

Media ei kuitenkaan pelkästään kuvaa ympäröivää yhteiskuntaa. Se myös rakentaa itse todellisuutta, normittaa ja laittaa poliitikkoja tiettyihin muotteihin. Näin tehdään tietysti jokaisen poliitikon kohdalla, mutta naisten tapauksessa kyse on usein negatiivisesta, arvovaltaa riisuvasta kehystyksestä.

Kuuluisa esimerkki tästä on Mari Kiviniemen valinta keskustan puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi vuonna 2010. Tuolloin Iltalehti laittoi lehteen puolen aukeaman kokoisen kuvan Kiviniemen takapuolesta, saatteella ”Toinen puoli”.

MTV:n nettijuttu puolestaan kertoi, että puoluekokouksessa ”moni pani yllättyneenä merkille myös Kiviniemen naisellisen kauniin vartalon.” Otsikko Suomen suurimman puolueen puheenjohtajasta ja maan pääministeristä kertovassa jutussa on yksinkertaisesti: ”Mari Kiviniemellä on upea vartalo, katso!”

Silloinen tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r) hermostui Kiviniemen kohtelusta niin, että kirjoitti Iltalehdelle avoimen kirjeen, jossa hän paheksui naispoliitikon käsittelyä näin alentavalla tavalla.

Onko media siis muuttunut sivistyneemmäksi? Tavallaan. Avointa sovinismia tietysti esiintyy edelleen, kuten Keskipohjanmaa-lehdessä äskettäin julkaistusta kolumnista käy ilmi: ”Jos Li Andersson valitaan puolueensa puheenjohtajaksi, muut puolueet saavat riesakseen marisevan feministin ja vihervasurin, joka kuvittelee olevansa kaikkien maailman asioiden ekspertti”, eläköitynyt toimittaja kirjoittaa.

Tällaiseen avoimeen naisen paikalleen laittamiseen törmää enää harvoin. Median ongelma naispoliitikkojen kanssa on syvemmällä. Koska media luo itse mielikuvia, sen on oltava erityisen huolellinen kehystysten ja sanavalintojen kanssa.

Naispoliitikot solahtavat edelleen taitavasti arkkityyppeihin ja heille varattuihin rooleihin. Yksi on pehmeä äitihahmo, toinen kylmä akka, kolmas kiva naapurintyttö. Myös miehelle on varattu paikka: vakavasti otettava, rationaalinen, insinöörimäinen, jäyhä päätöksentekijä.

Lepomäki on tästä oiva, mutta ei suinkaan ainoa esimerkki. Vastaava asetelma oli esillä esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtajakamppailussa.

Entinen teollisuusduunari Jari Myllykoski olisi Ilta-Sanomien mukaan ”todennäköisesti paras valinta Suomen talouskehityksen osalta”. Tätä arviota perusteltiin sillä, että ”vientiteollisuudesta ponnistavana ammattilaisena Myllykoski tuntee ja ymmärtää talouden perusfaktat. Hän tietää kuka Suomeen tuo ne yhdessä jaettavat rahat”.

Kunnon rasvaduunari siis ymmärtää ”talouden faktat” paremmin kuin lähihoitajana työskennellyt Aino-Kaisa Pekonen tai varsinkaan nuori Li Andersson, joka esiintyy lehden pilakuvassa lettipäisenä koulutyttönä.

Median pitää kehystysten lisäksi myös pohtia, mitä juttuun ylipäänsä laittaa. Kun nimetön kokoomuspoliitikko sanoo, että Kiviniemen pulahtaessa eduskunnan uima-altaaseen vesi jäähtyy pari astetta, mutta Lepomäki jäädyttää koko altaan, voi perustellusti kysyä, pitäisikö tällaista kommenttia edes laittaa tekstiin.

Vastaavaa ei koskaan sanota miespoliitikosta. Jos seksismi politiikassa ei ole jutun varsinainen aihe, voi ohimennen tekstissä esiintyvä kommentti vain vahvistaa stereotypioita. Tällainen, tässä tapauksessa allekirjoittaneen omassa jutussa esiintyvä kohta täytyy vähintäänkin siis problematisoida paremmin.

Suomessa on nyt kaksi vahvasti ideologista, nuorta naispoliitikkoa, Lepomäki ja Andersson.

Kaksikko on erinomainen esimerkki naispoliitikoista, jotka eivät suostu tyytymään kuuliaan oppilaan rooliin. He ovat itsevarmoja asiantuntijoita, jotka ovat tunkeneet ”miesten alueelle”. Andersson on vielä noussut puolueen puheenjohtajaksi.

Media on usein hylkinyt tällaisia järjestelmälle vieraita eliöitä. Jää nähtäväksi, mihin suuntaan sen jännitteinen suhde johtaviin naispoliitikkoihin kehittyy.

Oikaisu kello 11.03: Li Anderssonia käsittelevä kolumni julkaistiin Keskipohjanmaassa, ei Keskisuomalaisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat