Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Elokuvien kaunein nainen” keksi vapaa-ajallaan laajakaistan esiasteen

Filmitähti Hedy Lamarr tunnettiin ”elokuvien kauneimpana naisena”. Ulkonäöstä muodostui hänelle kuitenkin taakka.

Kulttuuri
 
Iida-Sofia Hirvonen
New York Daily News Archive
Hedy Lamarr (1914–2000) tunnettiin kauneudestaan, mutta hän piti radioteknologiaa tärkeämpänä.
Hedy Lamarr (1914–2000) tunnettiin kauneudestaan, mutta hän piti radioteknologiaa tärkeämpänä. Kuva: New York Daily News Archive

Viime aikoina on puhuttu siitä, etteivät kympin tytöt epäonnistumisen pelossa keskity matemaattisiin aineisiin. Toinen kliseinen käsitys on se, etteivät kauniit naiset muka kiinnostuisi tieteistä. Miksi se kiinnostaisi heitä, kun mainetta voi saavuttaa pelkällä ulkonäöllä?

Monet esimerkit kuitenkin rikkovat kliseen, esimerkiksi filmitähti Hedy Lamarr. Hän syntyi Hedwig Eva Maria Kiesler -nimisenä vuonna 1914 Wienissä juutalaistaustaiseen perheeseen.

Lamarr tuli tunnetuksi vuonna 1933, kun hän näytteli tsekkiläisessä Ekstaasi-elokuvassa.

Elokuva herätti kohua, koska se oli tiettävästi ensimmäinen, jossa kuvattiin naisen orgasmia. Lamarrin aviomies, joka teki asekauppaa natsien kanssa, paheksui rohkeaa roolia, joten Hedy Kiesler lähti kaikessa hiljaisuudessa Pariisiin kautta Lontooseen. Sieltä hänet ”löydettiin” Hollywoodiin. Hän allekirjoitti 3 000 dollarin viikkosopimuksen MGM-elokuvastudioiden kanssa.

Hollywood-uransa huipulla Lamarr tunnettiin ”elokuvien kauneimpana naisena”. Mystisen glamoröösistä ulkonäöstä muodostui hänelle kuitenkin taakka. Hän sai elokuvaroolinsa ulkonäkönsä takia, eikä niihin usein kuulunut montaakaan vuorosanaa.

Richard Rhodesin kirjoittaman Hedy’s Folly -elämänkerran mukaan Lamarr kyllästyi nopeasti Hollywoodiin. Hän näytteli lähinnä siksi, että pystyisi keskittymään asioihin, jotka kiehtoivat häntä enemmän. Kuten esimerkiksi keksintöihin.

Turhautunut näyttelijä kieltäytyi muun muassa Ilsan roolista kuuluisassa Casablanca-elokuvassa. Hän ehti kuitenkin esiintyä vuosien 1940 ja 1949 välillä 18 elokuvassa ja synnyttää kaksi lasta.

Iltaisin Lamarr ei viihtynyt seurapiiritilaisuuksissa, vaan istui mieluummin työpöytänsä ääressä. Hän kehitteli esimerkiksi tabletin, joka muutti veden hiilihappoiseksi. Lopputulos maistui kuitenkin tavattoman pahalta, joten hän luopui ideasta.

Toinen maailmansota toi käänteen Lamarrin keksijänuralle. Kun saksalaiset sukellusveneet alkoivat hyökätä matkustajalaivojen kimppuun, hän koki velvollisuudekseen auttaa liittoutuneita. Hän oivalsi, että jos torpedot olisivat radio-ohjattavia, ne osuisivat todennäköisemmin kohteeseensa. Ongelma oli kuitenkin se, että radiosignaaleja oli helppo häiritä.

Ratkaisuksi häirinnälle Lamarr keksi taajuushyppelyn. Idea syntyi, kun hän jutteli illalliskutsuilla avantgardesäveltäjä George Antheilin kanssa. Antheil oli säveltänyt sinfonian yhdistämällä jopa kaksitoista pianoa niin, että sävelet vaihtuivat automatisoidun satunnaisesti. Kaksikko alkoivat miettiä, voisiko radiosignaaleita synkronisoida samalla tavalla.

Jos signaalit saataisiin hyppäämään satunnaisesti taajuudelta toiselle, radioaaltoja ei pystyttäisi häiritsemään. Lamarr ja Antheil saivat ”salaiselle kommunikaatiojärjestelmälle” patentin vuonna 1942.

Yhdysvaltain laivasto oli haluton käyttämään tekniikkaa, jota se ei ollut itse keksinyt, joten patentti jäi hyllylle. Yhdysvaltain keksijäyhdistys kehotti Lamarria lopettamaan keksimisen ja käyttämään aikansa hyödyllisemmin eli sotaobligaatioiden myymiseen. Lamarr teki työtä käskettyä, ja keräsi yhdellä esiintymiskerralla seitsemän miljoonaa dollaria.

Taajuushyppely otettiin laivaston käyttöön vasta Kuuban saarron aikaan 1960-luvun alussa. Laivasto hyödynsi tekniikkaa muun muassa sukellusveneiden etsintään käytettävissä laitteissa. Keksintö muodosti pohjan tiedonsiirrolle sotilasverkoissa ja myöhemmin laajakaistan kehittämisessä, mutta Lamarrin osuus jäi unohduksiin.

Lamarr sai tunnustuksen pohjatyöstään Electronic Frontier Foundationilta vasta vuonna 1997. Tuolloin hänellä oli kuitenkin yhtä vaikea suhde vanhenemiseen kuin Marlene Dietrichillä aikoinaan. Lamarr oli käynyt monessa epäonnistuneessa plastiikkakirurgisessa toimenpiteessä, eikä enää suostunut poistumaan kotoaan.

Lamarr kuoli kolme vuotta tunnustuksen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat