Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus sai tällä haavaa torjuntavoiton Jyväskylässä

Kirjallisuustiede säilyttää toistaiseksi asemansa pääaineena Jyväskylän yliopistossa. Lopullinen päätös siirtyy syksyyn.

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955.
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Heikki Saukkomaa

Jyväskylän yliopisto on lykännyt kirjallisuuden opetuksen alasajoa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan tänään aamulla pidetyssä kokouksessa päätettiin yksimielisesti, että yt-menettely Jyväskylän yliopistossa keskeytetään ja kirjallisuuden opetuksen koulutusvastuusta luopuminen jää toistaiseksi pöydälle. Näin Jyväskylän yliopistossa ei lakkauteta kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen asemaa pääaineena – kuten viime viikolla pelättiin.

Jyväskylän yliopiston johto oli kaavaillut kytkevänsä kirjallisuuden opetuksen osaksi laajempaa taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen kokonaisuutta. Painetta muutokseen on synnyttänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus, jonka mukaan yliopistolaitoksen valtakunnallisessa kehittämisessä pieniä oppiaineita on syytä karsia.

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen varajohtaja, kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto katsoo, että kirjallisuus sai tällä haavaa torjuntavoiton. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen aikoo muuttaa aiempaa esitystään kirjallisuuden koulutusvastuun lakkauttamisesta hallituksen kokouksessa huomenna.

Käytännössä yt-menettelyn keskeytys tarkoittanee sitä, että kirjallisuuden opetuksen asemasta Jyväskylän yliopistossa päätetään vasta syksyllä. Silloin käsittelyssä on koko taideala ja sen yliopistollisen opetuksen tulevaisuuden näkymät. Syksyllä valmistuu myös Taideyliopiston vararehtorin Paula Tuovisen lisäselvitys taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisen kehittämisen ja profiloinnin tukemiseksi.

Sen lähtökohtana ovat kansainvälistyvän yhteiskunnan muuttuvat ja laajentuvat osaamis‐ ja tietotarpeet.

Kirjallisuuden professori Sanna Karkulehdon mukaan paineet Tuovisen selvitystä kohtaan ovat kasvaneet, koska taideaineiden kohtalo maan kaikissa yliopistoissa on dramaattisesti muuttunut sitten helmikuun, jolloin toimeksianto tehtiin. ”Odotettavissa on ankara syksy.”

Karkulehto epäilee, että kirjallisuuden opetuksen uhattu asema Jyväskylässä ei ikävä kyllä jää yksittäistapaukseksi, vaan sama keskustelu käydään myös muissakin yliopistoissa Suomessa. Siksi hänen mielestään on hyvä, että jo nyt seistään yhteisessä rintamassa. Siitä esimerkkinä on Suomen yliopistojen kirjallisuuden oppiaineiden, Äidinkielen opettajain liiton, Kirjallisuudentutkijain seuran ja Kulttuurintutkimuksen seuran yhteinen julkilausuma Jyväskylän tilanteesta.

”Kirjallisuuden pääainestatuksen lakkauttaminen vähentäisi välittömästi Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen toimintaresursseja. Vaikutukset olisivat dramaattiset: ei kirjallisuuden alan opinnäytteitä, ei väitöskirjoja tai tutkimushankkeita”, todetaan vetoomuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat