Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intohimojohtaja purkaisi jäykät rakenteet – Iiris Autio on johtanut Tero Saarinen Companya 15 vuotta

Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja uskoo opetus- ja kulttuuriministeriön taide­rahoituksen uudistukseen.

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Kouji Iida
Mesh-tanssiteoksessa esiintyy Kuopiossa Tero Saarinen Companyn tanssijoiden lisäksi Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen ja Teatterikorkeakoulun opiskelijoita.
Mesh-tanssiteoksessa esiintyy Kuopiossa Tero Saarinen Companyn tanssijoiden lisäksi Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen ja Teatterikorkeakoulun opiskelijoita. Kuva: Kouji Iida
Kuka?

Iiris Autio

 Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja.

 Valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingissä ja taidejohtamisen maisteriksi Lontoossa.

 Kuuluu Tanssin talo ry:n hallitukseen.

 Toiminut asiantuntijana eri ministeriöiden kulttuurivientihanketyöryhmissä (2003–2011) sekä valtion tanssitaidetoimikunnan strategiatyöryhmässä.

Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autiolla on monta syytä juhlaan. Hän on työskennellyt jo viisitoista vuotta nostaaksen ryhmän kansainvälisesti tunnetuksi brändiksi. Itse ryhmä täyttää 20 vuotta. Juhlat vietetään huomenna keskiviikkona alkavalla Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla.

Emilia Kangasluoma / HS
Iiris Autio on johtanut Tero Saarinen Companya jo 15 vuotta.
Iiris Autio on johtanut Tero Saarinen Companya jo 15 vuotta.

Keväällä Autio valittiin taidejohtamisen DeVos-instituutin kesästipendiaattiohjelmaan Marylandin yliopistoon. ”Kollegat maailmalla olivat hehkuttaneet tätä taidejohtajille räätälöityä huippusparrausta.” Hakijoita ympäri maailmaa oli 450, ja 13 valittiin. ”Minun ei tarvinnut yrittää vakuuttaa valitsijoita, sillä Tero Saarinen Company tunnetaan. Se tuntui hienolta.”

Autiota kiinnostaa se, miten amerikkalaiset taideorganisaatiot toimivat ilman julkisia tukia. ”En ole siirtämässä systeemiä Suomeen. Silti meidänkin on pakko paneutua yksityiseen varainhankintaan ja hioa taidemarkkinoinnin osaamista.”

Aution mielestä Suomessa taiteen laatu ja yleisön suosio nähdään turhaan toisensa poissulkevina asioina.

”Meidän ongelma on usein se, että laadukkaat teokset eivät löydä yleisöjä, koska ne markkinoidaan huonosti. Ihan kuin markkinointi pilaisi taiteen.”

Autio korostaa, että kaiken ydin on briljantti taideteos, jonka palvelijaksi tuotanto rakentuu. Mutta myös sen on oltava huippuunsa rasvattu jokaista henkilövalintaa ja teknistä nippeliä myöten.

”Suomessa tarvitaan lisää näkemyksellisiä taiteen ammattijohtajia. Pelkkä tuottajan tekninen koulutus ei riitä. Täytyy pystyä itse miettimään, minne laivaa ollaan ajamassa. Myös ryhmän menneisyyttä on vaalittava, sillä uusi rakentuu sen päälle.”

Autio tarkoittaa Alvin Aileyn ja Paul Taylorin perustamien tapaisia amerikkalaisia tanssiryhmiä, jotka ovat vetovoimaisia huippuorganisaatioita koreografin jälkeenkin.

”Koreografin perintö tallennetaan niin, että tekijänoikeudet siirtyvät tuleville polville. Näin klassikot jäävät eloon ja vahvistavat koko lajia.”

Taidejohtaminen on Aution suuri intohimo. Hän aloitti aikoinaan aiheesta väitöskirjaa, kunnes törmäsi nuoreen Tero Saariseen.

”Suoritin 2000-luvun alussa toisen maisteritutkinnon London City Universityssä taidejohtamisessa. Samalla tuotin suomalaisen tanssin Race the Finnish -katselmusta, jossa Teron ryhmä esiintyi. Meillä synkkasi heti. Hän houkutteli minut tuottajakseen lupauksella: rahaa ei ole, mutta työtä sitäkin enemmän. Harvinaisen totta, sillä ensimmäisen työpäivän ensimmäinen puhelu Aleksanterin teatterin kuudentoista neliön koppiin tuli ulosottomieheltä.”

Tiiviin työparin jaettu johtajuus on tuottanut Suomen menestyneimmän tanssiryhmän. Yhteistyötä on tehty yli sadan taideorganisaation kanssa ympäri maailmaa. Viime vuoden tuotannon kokonaisvolyymi oli 1,24 miljoonaa euroa.

Tero Saarinen Company kuuluu teatteri- ja orkesterilain piiriin, joten avustukset lasketaan henkilötyövuosien mukaan. Laitosteattereiden ja orkesterien joukossa se on lilliputti.

”Vähän kuin pelattaisiin NHL:ssä maakuntasarjan resursseilla. Olemme joutuneet esiintymään ja hakemaan rahoitusta maailmalta, sillä Suomessa toiminta on ollut tappiollista täysilläkin saleilla.”

Kesäkuun alussa taiteen kenttää kutsuttiin Opetus- ja kulttuuriministeriön kahteen seminaariin kuulemaan taiderahoituksessa tekeillä olevaa suurta muutosta. ”On hyvä, että kenttä osallistetaan mukaan.”

Seminaarin veti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, joka loi sille laajemman kehyksen. Digitalisaatio, ikärakenteen muutos, maahanmuutto ja ympäristökysymykset on otettava huomioon myös taidelaitosten suunnitelmissa.

Taiteen rahoituskriteerien avainsanoiksi nostetaan tulevaisuudessa strategisuus, vaikuttavuus ja laadun arviointi. Uudistukset nostattavat tunteita. Kommentoidessaan Autio on tarkka sanoistaan.

”Uskon parempaan, vaikka kaikkia meitä pelottaa. Toisaalta niiden määrä on kasvanut, jotka pelkäävät, että kaikki säilyy ennallaan. Pahinta olisi kaikkia koskeva juustohöyläys, sillä pienistä huipputrimmatuista ryhmistä ei ole enää mistä höylätä. Uskon myös, että taiteen kenttä on valmis keskusteluun.”

Aution mielestä valtion julkisen tuen tulee olla juuri oikea, sillä liika tuki laiskistaa.

”Henkilötyövuosiin sidottu rahoitus on jähmeä eikä kannusta laatuun ja tehokkuuteen. Monilla suurilla laitoksilla olisi mahdollisuus tehostaa toimintaa rakenteita uudistamalla ja hinnoittelun sekä markkinoinnin kautta ilman, että sisällöstä tingitään. Nyt yleisö pääsee kuuntelemaan sinfoniaorkesteria puolet halvemmalla kuin pienehköä tanssiesitystä, koska tanssin kuntarahoitus on niin pieni.”

Yhtenä tavoitteena uudistuksessa on vapaan kentän ja vos-laitosten tiiviimpi yhteistyö.

”Saisimmeko vihdoin ryhmien säännöllisen vierailukäytännön laitoksiin? Hyvä esimerkki on Suomen kansallisteatteri, joka käänsi tiukat ajat taiteelliseksi voitoksi: vierailut ovat nostattaneet kiinnostavuutta entisestään.”

Mutta kuka on oikea arvioimaan taiteen laatua ja sen vaikuttavuutta?

”Usein taiteilijataustaisessa arvioinnissa lajityyppi ja laatu menevät sekaisin, jolloin kiintymys tiettyyn tyylisuuntaan ohjailee intohimoja. Laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa pitää päästä tämän yläpuolelle. Myöskään vetäytymien pelkkien määrämittareiden taakse ei riitä. Säätiöt jo käyttävät vaihtuvaa ulkopuolista asiantuntijuutta ilman.”

Tulevista TSC:n suurista hankkeista Autio ei voi puhua, koska rahoituksen hakeminen on kesken. Väsyttääkö koskaan? ”Väsyttää, mutta taide antaa voimaa!” Voimia antavat myös juhlat. Tänään tiistaina Autio juhlii Kuopiossa viisikymppisiään. Luonnollisesti tanssin merkeissä.

Tero Saarinen Company esittää teokset Could you take some of my weight… ja Mesh Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla 15. ja 16. kesäkuuta. Ryhmä esiintyy 20-vuotisjuhlansa kunniaksi myös Pyhäjärven Täydenkuun tansseilla 24.7. ja Kansallisoopperan Almisalissa 12.–15.10.

Emilia Kangasluoma / HS
Iiris autio Aleksanterin teatterissa.
Iiris autio Aleksanterin teatterissa.
Emilia Kangasluoma / HS
Iiris Autio täyttää tänään viisikymmentä vuotta.
Iiris Autio täyttää tänään viisikymmentä vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat