Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus sai tällä haavaa aikalisän Jyväskylässä

Kirjallisuustiede säilyttää toistaiseksi asemansa pääaineena Jyväskylän yliopistossa. Lopullinen päätös siirtyy syksyyn.

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955.
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Heikki Saukkomaa

Jyväskylän yliopisto on lykännyt kirjallisuuden opetuksen alasajoa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan tänään maanantaina pidetyssä kokouksessa ei syntynyt yksimielisyyttä kirjallisuuden opetuksen asemasta Jyväskylän yliopistossa. Neuvottelussa pääluottamusmiehet esittivät, että asian käsittely keskeytetään puutteellisen valmistelun vuoksi. Työnantaja ilmoitti harkitsevansa asiaa ja selvittävänsä eri vaihtoehtoja. Samalla yhteistoimintamenettely Jyväskylän yliopistossa päättyi. Kirjallisuuden opetuksen koulutusvastuusta luopuminen jäi toistaiseksi pöydälle.

Näin Jyväskylän yliopistossa kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen asemaa pääaineena ei ainakaan vielä lakkautettu – kuten viime viikolla pelättiin.

Jyväskylän yliopiston johto oli kaavaillut kytkevänsä kirjallisuuden opetuksen osaksi laajempaa taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen kokonaisuutta. Painetta muutokseen on synnyttänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus, jonka mukaan yliopistolaitoksen valtakunnallisessa kehittämisessä pieniä oppiaineita on syytä karsia.

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen varajohtaja, kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto katsoo, että kirjallisuus sai tällä haavaa aikalisän, jos nyt ei aivan torjuntavoittoa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen oli aikonut muuttaa aiempaa esitystään kirjallisuuden koulutusvastuun lakkauttamisesta hallituksen kokouksessa huomenna tiistaina, mutta tämänpäiväinen neuvottelutulos voi merkitä toisenkinlaista tulosta.

Käytännössä yt-menettelyn keskeytys tarkoittanee sitä, että kirjallisuuden opetuksen asemasta Jyväskylän yliopistossa päätetään vasta syksyllä. Silloin käsittelyssä on koko taideala ja sen yliopistollisen opetuksen tulevaisuuden näkymät. Syksyllä valmistuu myös Taideyliopiston vararehtorin Paula Tuovisen lisäselvitys taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisen kehittämisen ja profiloinnin tukemiseksi.

Sen lähtökohtana ovat kansainvälistyvän yhteiskunnan muuttuvat ja laajentuvat osaamis‐ ja tietotarpeet.

Kirjallisuuden professori Sanna Karkulehdon mukaan paineet Tuovisen selvitystä kohtaan ovat kasvaneet, koska taideaineiden kohtalo maan kaikissa yliopistoissa on dramaattisesti muuttunut sitten helmikuun, jolloin toimeksianto tehtiin. ”Odotettavissa on ankara syksy.”

Karkulehto epäilee, että kirjallisuuden opetuksen uhattu asema Jyväskylässä ei ikävä kyllä jää yksittäistapaukseksi, vaan sama keskustelu käydään myös muissakin yliopistoissa Suomessa. Siksi hänen mielestään on hyvä, että jo nyt seistään yhteisessä rintamassa. Siitä esimerkkinä on Suomen yliopistojen kirjallisuuden oppiaineiden, Äidinkielen opettajain liiton, Kirjallisuudentutkijain seuran ja Kulttuurintutkimuksen seuran yhteinen julkilausuma Jyväskylän tilanteesta.

”Kirjallisuuden pääainestatuksen lakkauttaminen vähentäisi välittömästi Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen toimintaresursseja. Vaikutukset olisivat dramaattiset: ei kirjallisuuden alan opinnäytteitä, ei väitöskirjoja tai tutkimushankkeita”, todetaan vetoomuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat