Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus sai tällä haavaa aikalisän Jyväskylässä

Kirjallisuustiede säilyttää toistaiseksi asemansa pääaineena Jyväskylän yliopistossa. Lopullinen päätös siirtyy syksyyn.

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955.
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1955. Kuva: Heikki Saukkomaa

Jyväskylän yliopisto on lykännyt kirjallisuuden opetuksen alasajoa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan maanantaina pidetyssä kokouksessa ei syntynyt yksimielisyyttä kirjallisuuden opetuksen asemasta Jyväskylän yliopistossa. Neuvottelussa pääluottamusmiehet esittivät, että asian käsittely keskeytetään puutteellisen valmistelun vuoksi. Työnantaja ilmoitti harkitsevansa asiaa ja selvittävänsä eri vaihtoehtoja. Samalla yhteistoimintamenettely Jyväskylän yliopistossa päättyi. Kirjallisuuden opetuksen koulutusvastuusta luopuminen jäi toistaiseksi pöydälle.

Näin Jyväskylän yliopistossa kirjallisuuden ja kirjallisuudentutkimuksen asemaa pääaineena ei ainakaan vielä lakkautettu – kuten viime viikolla pelättiin.

Yliopiston johto oli kaavaillut kytkevänsä kirjallisuuden opetuksen osaksi laajempaa taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen kokonaisuutta. Painetta muutokseen on synnyttänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus, jonka mukaan yliopistolaitoksen valtakunnallisessa kehittämisessä pieniä oppiaineita on syytä karsia.

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen varajohtaja, kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto katsoo, että kirjallisuus sai aikalisän. HS:n tietojen mukaan Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen oli aikonut muuttaa aiempaa esitystään kirjallisuuden koulutusvastuun lakkauttamisesta hallituksen kokouksessa huomenna tiistaina, mutta tämänpäiväinen neuvottelutulos voi merkitä toisenkinlaista tulosta.

Todennäköistä kuitenkin on, että kirjallisuuden opetuksen asemasta Jyväskylän yliopistossa päätetään syksyllä, jolloin käsittelyssä on koko taidealan ja sen yliopistollisen opetuksen tulevaisuuden näkymät. Silloin valmistuu myös Taideyliopiston vararehtorin Paula Tuovisen lisäselvitys taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisesta kehittämisestä.

Kirjallisuuden professori Sanna Karkulehdon mukaan paineet Tuovisen selvitystä kohtaan ovat kasvaneet, koska taideaineiden asema yliopistoissa on muuttunut sitten helmikuun, jolloin toimeksianto tehtiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat