Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyväskylän yliopiston hallitus siirsi päätöksen kirjallisuuden opetuksen asemasta syksyyn

Klassisia kieliä ei voi enää opiskella pääaineena Jyväskylässä.

Kulttuuri
 

Jyväskylän yliopiston hallitus on päättänyt tänään tiistaina, että kirjallisuuden opetuksen asema yliopistossa selvitetään vasta syksyllä 2016, jolloin valmistuu myös Taideyliopiston vararehtorin Paula Tuovisen lisäselvitys taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisen kehittämisen ja profiloinnin tukemiseksi. Näin kirjallisuustiede säilyttää ainakin toistaiseksi asemansa pääaineena Jyväskylän yliopistossa – kuten ennakkoon oli uumoiltu.

Kokouksen pohjaesityksenä oli, että klassisten kielten ja kirjallisuuden pääaineopinnoista luovuttaisiin. Kirjallisuustiedettä huonommin kävi klassisille kielille, sillä Jyväskylän yliopiston hallitus päätti ehdottaa opetus- ja kulttuuriministeriölle, että yliopiston koulutusvastuista humanistisella alalla poistetaan klassiset kielet.

Rehtori Matti Manninen päättää siirtymäkauden pituudesta ja järjestelyistä tiedekunnan esityksestä opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten mukaisesti. Jatkossakin yliopistossa on mahdollista opiskella klassisia kieliä –latinaa – mutta vain sivuaineena.

Jyväskylän yliopisto on käynyt kirjallisuuden opetuksen asemasta pääaineena yt-neuvotteluja. Neuvottelut päättyivät maanantaina erimielisinä, yksimielisyys osapuolten välillä oli siitä, että kirjallisuuden asemaa olisi harkittava huolellisesti ennen kuin päätöksiä tehdään.

”Yliopisto haluaa ottaa aikalisän taide- ja kulttuuriaineiden kokonaisuuden suunnitteluun ja jatkokehittämiseen”, rehtori Matti Manninen toteaa.

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen varajohtaja, kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto on tyytyväinen siitä, että päätös siirrettiin syksyyn. Hän muistuttaa, että syksyllä kirjallisuuden opetuksen asemasta syntynee vielä kova vääntö. Hän epäilee, että kirjallisuuden opetuksen uhattu asema Jyväskylässä ei ikävä kyllä jää yksittäistapaukseksi, vaan sama keskustelu käydään myös muissakin yliopistoissa Suomessa.

Kirjallisuuden opetuksen aseman muuttamista sivuaineeksi ovat vastustaneet julkisuudessa mm. Suomen yliopistojen kirjallisuuden oppiaineet, Äidinkielen opettajain liitto, Kirjallisuudentutkijain seura, Kulttuurintutkimuksen seura ja useat eturivin suomalaiset kirjailijat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat