Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva-alan konkari Olli Soinio neuvoo eturivin ohjaajia vielä eläkepäivilläänkin

Olli Soinio työskenteli nuorena Ingmar Bergmanin kanssa. Sitten hän päätti vuosien ajan, millaisia elokuvia Suomessa tehdään.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Nuorena Soinio halusi kuvataiteilijaksi, mutta elokuvat veivät mennessään.
Nuorena Soinio halusi kuvataiteilijaksi, mutta elokuvat veivät mennessään. Kuva: Markus Jokela / HS

Helsinki, vuosi 1954. Isä ja kuusivuotias poika ovat lähteneet elokuviin, mutta aikataulu pettää. Valmiiksi valittu elokuva on jo alkanut, joten parivaljakko turvautuu naapuriteatteriin. Siellä on alkamaisillaan Luis Buñuelin Robinson Crusoe.

Samalla alkaa myös pikkupojan, Olli Soinion, elämä elokuvien parissa.

”Se oli aikamoinen paukku niin nuorelle tyypille. Vaikutuin Robinson Crusoen tarinasta niin, että halusin viikkokausia pukeutua pelkästään vuohennahkalakkiin ja päivänvarjoon”, Soinio kertoo.

Kuutamosonaatti oli yksi ensimmäisiä suomalaisia kauhuelokuvia.
Kuutamosonaatti oli yksi ensimmäisiä suomalaisia kauhuelokuvia.

Tuosta elokuvaillasta on kulunut 62 vuotta. Tänä päivänä Soinion ansioluettelon lukeminen hengästyttää. Hän on vuodesta 1970 lähtien ollut mukana 124 suomalaisen elokuvan tekemisessä. Soinion ohjauksista tunnetuimpia ovat Kuutamosonaatti vuodelta 1988 ja ensimmäinen Rölli-elokuva vuodelta 1991.

Ohjaamisen lisäksi Soinio on toiminut muun muassa käsikirjoittajana, leikkaajana, dramaturgina ja apulaisohjaajana. Nuorena hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ohjauksen lisäksi äänisuunnittelua. Siinä hän oli niin hyvä, että pääsi äänittäjäksi Ingmar Bergmanin yhtiöön Tukholmaan.

”Eräänä aamuna puhelin soi ja kysyttiin, että tuletko Ingmarille töihin. Meinasin pyörtyä. Sehän oli sama, kuin 1700-luvulla olisi kysytty, että tuletko Bachin urunpolkijaksi!”

Markus Jokela / HS
Soinio kutsui Bergmanin 2000-luvun alussa vieraaksi Laterna Magica -festivaalille. Tämä ei jaksanut enää tulla, mutta toivotti postitse onnea tapahtuman järjestämiseen.
Soinio kutsui Bergmanin 2000-luvun alussa vieraaksi Laterna Magica -festivaalille. Tämä ei jaksanut enää tulla, mutta toivotti postitse onnea tapahtuman järjestämiseen.

Oscar-voittajan kanssa työskentely kuulostaa vaikuttavalta. Suurin osa Soinion urasta elokuva-alalla on kuitenkin tapahtunut suurelta yleisöltä piilossa, ”muita jeesatessa”. Voisi puhua myös kulissien takaisesta vallankäytöstä. Olli Soinio oli pitkään yksi niistä muutamista ihmisistä Suomessa, jotka päättivät, mitkä elokuvat meillä tehdään – ja mitä ei.

Taloudellisia päätöksiä tekeviin ihmisiin ei millään alalla suhtauduta yhtä epäluuloisesti kuin kulttuuripiireissä. Siksi Olli Soinio on harvinainen tapaus. Hänen ratkaisuihinsa on oltu hämmentävän tyytyväisiä.

Soinio aloitti Suomen elokuvasäätiön tuotantolautakunnassa jo 1980-luvulla. Sieltä hän siirtyi säätiön hallitukseen. Lopulta Soinio työskenteli toisena talon kahdesta tuotantoneuvojana vuosina 2001–2007.

Tuotantoneuvoja on hämäävän vaatimaton titteli. Asemaan liittyy paljon valtaa. Suomalaisen elokuvan budjetista noin puolet on yleensä peräisin elokuvasäätiön kassasta, eli veikkausvoittorahoista. Säätiön tuesta päättävät juuri tuotantoneuvojat. Mikäli he eivät myönnä rahoitusta, jää elokuva miltei aina tekemättä.

Päätökset aiheuttavat usein nurinaa. Soinion kaudella kränä ja valitus olivat kuitenkin minimissä, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Arto Halonen.

”Tunsin Ollin jo ennen tuotantoneuvojan pestiä. Sen alkaessa hän sanoi minulle, että älä sitten kuvittele asemasi olevan sen takia helpompi että tunnemme, pikemminkin päinvastoin”, Halonen muistelee.

Tasapuolisuuden lisäksi Soiniota kunnioitetaan myös hänen pitkän uransa ja kokemuksensa takia. Hän vilpittömästi haluaa auttaa muita, siirtää eteenpäin oppeja, joita on itse saanut työskennellessään esimerkiksi Matti Kassilan, Rauni Mollbergin ja Jörn Donnerin kanssa.

Artikkeliin liittyvät

Siksi Soinio ei säätiövuosinaan ollut pelkkä raha-automaatti. Hän antoi paljon konkreettista palautetta käsikirjoituksista sekä niille jotka saivat rahoituksen, että niille, joilta se evättiin.

Muun muassa ohjaaja Aleksi Mäkelä on kiitellyt Soinion työtä, erityisesti sitä, että hänen kaudellaan tuettiin sekä suuren yleisön elokuvia että kunnianhimoisia taideprojekteja. Se ei ollut sattumaa. Soinio oli 1990-luvun puolivälissä säätiön hallituksessa muotoilemassa suomalaisen elokuvan pelastussuunnitelmaa. Alan tilanne oli silloin kamala, katsojaluvut pohjissa. Uuden strategian veturiksi nostettiin viihde, Soinio sanoo.

”Kahta suuren yleisön elokuvaa kohden pystyimme rahoittamaan yhden art house -projektin. Ja viihteen piti tietysti olla laadukasta.”

Suunnitelma toimi. Katsojaluvut nousivat, ja kentälle astui uusi elokuvantekijöiden sukupolvi. Tuohon aikaan läpimurtonsa tekivät muun muassa Dome Karukoski, Taru Mäkelä ja Klaus Härö. Monet ovat sitä mieltä, että yleisöelokuvan uusi nousu oli erityisesti Soinion ansiota.

Pesti elokuvasäätiössä oli Soiniolle kuitenkin myös uhraus. Oma taiteellinen työ piti vuosien ajaksi lopettaa. Soiniolla oli aluksi neljän vuoden sopimus. Sitten hän jatkoi pyynnöstä vuoden kerrallaan. Lopulta kausi venyi seitsemään vuoteen, kun alan ihmiset eivät halunneet luopua luotetusta neuvojastaan.

Soinio lopetti vasta sitten, kun Irina Krohn aloitti säätiön toimitusjohtajana. Nykyään tuotantoneuvojien kaudet ovat viisivuotisia.

”Useinhan uudet pomot haluavat muuttaa kehityksen nimissä ihan kaiken”, Soinio murahtaa.

Välit mediaan ovat olleet viileät. Soinio on kieltäytynyt useamman kerran muun muassa Helsingin Sanomien haastattelupyynnöistä, sillä hän ei ole tyytyväinen tapaan, jolla lehdessä on arvioitu suomalaisia elokuvia. Jotain voi päätellä siitäkin, että 1991 ensi-iltaan tulleessa Kuutamosonaatin jatko-osassa nimeltä Kadunlakaisijat zombit hyökkäävät HS:n toimitukseen. Mylläkässä lehden elokuvakriitikolle käy, no, aika huonosti.

Vuonna 2013 Soiniolle myönnettiin taiteilijaeläke. Mutta ei hän ihan tavalliselta eläkeläiseltä vaikuta. Tuotantoneuvojan uran jälkeen hän perusti konsulttiyhtiön, joka auttaa käsikirjoittajia ja ohjaajia kehittämään käsikirjoituksia pidemmälle. Sama jeesaaminen siis jatkuu.

Soinio poistuu harvoin kotoaan Porvoosta, mutta muut tulevat hänen luokseen, eturivin ohjaajia myöten. Kaikkia nimiä ei ole sopivaa paljastaa, sillä työ on luottamuksellista. Jotain voi ehkä päätellä siitä, että Klaus Härö on kuulemma pari päivää sitten käynyt kylässä. Myös Arto Halonen kertoo saaneensa paljon apua Soiniolta, myös henkisesti.

Siksi ei olekaan ihme, että Soiniolla riittää hommia.

Mitä alan konkari ajattelee suomalaisen elokuvan tilasta tänä päivänä?

Enimmäkseen hyvää. Jotkin asiat kuitenkin ärsyttävät. Soinion mielestä meillä on viime vuosina yleistynyt ”amerikkalainen tekemisen tapa”.

”En oikein ymmärrä sitä, että yhden elokuvan tekemiseen muka tarvitaan yli sata ihmistä. Jättiporukan kanssa tunnelman intiimiys kärsii. Kulut tulevat ihan mahdottomiksi, kun kaikki pitää ruokkia ja majoittaa. Se taas tarkoittaa, että kuvaukset pitää hoitaa nopeasti. Hätäily näkyy helposti lopputuloksessa.”

Soinio ajattelee, että pitkän elokuvan tekemiseen riittää 25 henkilöä, jos kaikki ovat ammattilaisia. Silloin on myös varaa useampiin kuvauspäiviin.

”Taloudellisesti on nyt vaikeat ajat. Meillä on kuitenkin paljon hyviä tekijöitä, sikäli en ole huolissani. On ihan kansainvälisen tason tekijöitä, sekä suhteessa ikärakenteeseen että lajityyppeihin.”

Soinio on urallaan ehtinyt jeesata niin monia ihmisiä, että hänen perintönsä tulee elämään pitkään. Äskettäin Cannesissa palkitun Hymyilevä mies -elokuvan ohjaajan Juho Kuosmasen hän mainitsee olleensa mukana valitsemassa Taideteolliseen korkeakouluun. Se oli viimeinen vuosi, kun Soinio oli valintaraadissa mukana.

Elokuvaveteraani haaveilee, että seuraava sukupolvi ottaa pian paikkansa myös hänen konsulttiyrityksessään. Ihan kirjaimellisesti. Soinion poika, Ossi Hakala, opiskelee toista vuotta käsikirjoittamista samassa koulussa kuin isänsä aikanaan – vaikka laitoksen nimi onkin vaihtunut Aalto-yliopistoksi.

”Toivon, että hänestä tulee parempi kuin isänsä”, Soinio sanoo ja hymyilee.

”Eiköhän niin käy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat