Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrankin olin seurassa, jossa metallimusiikin hienoutta ei tarvinnut selitellä

Festarikesän alkaminen kiihdyttää identiteettityötä. Kyse ei ole vain musiikista, vaan oman heimon pariin jalkautumisesta.

Kulttuuri
 
Annina Vainio
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimittaja.

Olen tullut kotiin. Se oli päällimmäinen tunne, kun astuin sisään metallimusiikkiin keskittyvän Tuska-festivaalin porteista Helsingin Kaisaniemessä kesällä 2003. Kerrankin olin seurassa, jossa metallimusiikin hienoutta ei tarvinnut selitellä.

Ajatus henkisestä kodista vain vahvistui, kun heristin pirunsarvi-käsimerkkiä ilmaan satojen metallidiggarien kanssa.

Musiikki on vahva väline, jota sorretut ryhmät ovat iän kaiken käyttäneet välineenä oman identiteettinsä löytämiseksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tummaihoiset nuoret jäsensivät ”meitä” hiphop-musiikin avulla.

Musiikki yhdistää ja erottaa ihmisiä yhä, myös musagenrejen sisällä. Metallimusiikin kaikki vivahteet eivät välttämättä avaudu niille, jotka sitä eivät kuuntele. Silti sen kannattajakunta jakautuu tarkemmin omalle asialleen vihkiytyneihin porukoihin.

Tampereella järjestetään peräkkäisinä viikonloppuina metallimusiikkitapahtuma. South Park -festivaali vietettiin jo, ja tulevana viikonloppuna on vuorossa Tampere Metal Meeting.

South Parkissa musisoi enemmän valtavirran metalliartisteja kuin Metal Meetingissä, jota järjestäjät itse eivät tosin näe pelkkänä alakulttuuritapahtumana.

South Parkin pääesiintyjinä soittivat Slayer ja Bullet for My Valentine, Metal Meetingissä tunnetuimpia nimiä edustavat Tiamat, Finntroll ja Insomnium.

Metal Meeting taas tarjoaa selvästi enemmän valtavirtametallia kuin Hyvinkäällä järjestettävä black ja death metaliin painottuva Steelfest. Sitä eivät välttämättä edes tunne muut kuin tyylilajiin puritanistisesti suhtautuvat fanit.

Festarikesän alkaminen kiihdyttää identiteettityötä. Kyse ei ole vain musiikista, vaan oman heimon pariin jalkautumisesta.

Väitöskirjatutkija Aki Luoto Tampereen yliopistosta puhuu festivaaleista karnevalismina. Musadiggarit irtautuvat ympäröivästä yhteiskunnasta ja vahvistavat identiteettiään olemalla samanhenkisten ihmisten parissa. Se on itsensä voimaannuttamista.

Yhteenkuulumisen tunne voi olla voimakkaampi ryhmissä, joissa on tarkat säännöt ja joihin samastutaan tiukasti. Joka tapauksessa metallimusiikki ja genren festivaalit taipuvat monen minän rakennusaineeksi. Sillä ei ole väliä, mistä sen löytää – kunhan tuntee olevansa kotona.

Itseäni Tuskassa viehätti musiikin ja tummanpuhuvan vaatetuksen lisäksi tunne siitä, että muistakin paikallaolijoista tämä kaikki vain on ihan parasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat