Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkökirjoja voi saada pian halvemmalla – verotus saattaa alentua samaksi kuin paperisilla kirjoilla

Kirjojen ja lehtien arvonlisäveroprosentti on 10 prosenttia, mutta sähköisten kirjojen ja lehtien 24 prosenttia. EU-komissio suunnittelee alv-kantojen yhdistämistä vielä tänä vuonna.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Kimmo Taskinen / HS
EU-komissio suunnittelee kirjojen fyysisten ja sähköisten versioiden arvonlisäverokantojen yhdistämistä.
EU-komissio suunnittelee kirjojen fyysisten ja sähköisten versioiden arvonlisäverokantojen yhdistämistä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Euroopan unionin komissio suunnittelee sähköisten kirjojen ja lehtien arvonlisäverokannan yhdistämistä samankokoiseksi alennetuksi veroksi kuin paperisilla kirjoilla ja lehdillä. Komissio arvioi saavansa ehdotuksen Euroopan parlamentin käsittelyyn vielä tänä vuonna.

Suurin osa EU-maista perii kirjoista ja lehdistä alennettua arvonlisäveroa, joka vaihtelee nollasta 10 prosenttiin. Sähkökirjoista ja -lehdistä peritään normaalia arvonlisäverokantaa, joka on EU-maissa 18–27 prosenttia. Ero johtuu siitä, että vuonna 2006 voimaan tulleessa direktiivissä määritetään, että EU-maissa voidaan myöntää ainoastaan fyysisille kirjoille ja lehdille huojennettu arvonlisäverokanta.

Kirja- ja media-alan toimijat pitävät e-kirjojen ja -lehtien korkeampaa arvonlisäverokantaa yhtenä syynä sille, miksi e-tuotteiden myynti on Euroopassa heikompaa kuin Yhdysvalloissa. Euroopan komission tutkimuksen mukaan sähkökirjojen myynti on Yhdysvalloissa 13 prosenttia kaikesta kirjamyynnistä, kun EU:ssa myynti vaihtelee Ison-Britannian 11 prosentista Ruotsin ja Ranskan yhteen prosenttiin.

Sähkökirjojen ja -lehtien arvonlisäverotus innoitti Ranskan ja Luxemburgin alv-kapinaan vuonna 2012. Maat yhdistivät tuolloin sähköiset painotuotteet huojennettuun arvonlisäverokantaan. Euroopan unionin tuomioistuin määräsi maat palaamaan direktiivinmukaiseen arvonlisäveroon vuonna 2015.

Arvonlisäverokantojen yhtenäistämispyrkimykset johtuvat EU-komission pyrkimyksistä sujuvoittaa Euroopan laajuisia digitaalisia markkinoita ja yksinkertaistaa alv-järjestelmää. Aiemmin tekninen muoto on nähty myös verotuksellisesti määräävänä tekijänä. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toteaa nyt, että lehden määrittelee sisältö, ei muoto.

Jäsenvaltiot voivat ottaa käyttöön alennetun verokannan e-kirjoihin sen jälkeen kun komission ehdotus on käsitelty ja hyväksytty muissa Euroopan unionin toimielimissä. Kysymys on jäsenvaltioille myönnettävästä mahdollisuudesta. Alennetun verokannan mahdollinen käyttöönotto ja sen ajoitus edellyttää lisäksi kansallista päätöstä.

Sitä, miten alennus näkyisi kuluttajahinnoissa, ei ole selvitetty, kertoo lainsäädäntöneuvos Tommi Parkkola Valtiovarainministeriöstä. Esimerkiksi verkkokauppa Amazonin EU:n eri maissa sijaitsevien verkkokauppojen vaihtelut e-kirjojen hinnoissa eivät selity arvonlisäveron vaihtelulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat