Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret arvostavat nyt puhtoisia tubettajia ja urheilijoita – ”Epäsovinnaisuus pysyy marginaalissa”

Nuorisoidolit ovat nyt historiallisen kunnollisia, mutta niin on nuorisokin.

Kulttuuri
 
Patrik Laine (vas.), Mariieveronica, Mmiisas ja Robin ovat nuorisoidoleja.
Patrik Laine (vas.), Mariieveronica, Mmiisas ja Robin ovat nuorisoidoleja.

Lakko, Mmiisas, Mariieveronica, Herbalisti, Teemu Selänne, Patrik Laine, Lionel Messi.

Taloustutkimus on tehnyt selvityksen siitä, keitä mediavaikuttajia 13–17-vuotiaat nuoret arvostavat. 20 suosituimman kärjestä löytyy lähinnä tubettajia ja urheilijoita. Perinteisiä poptähtiä listalla edustavat vain Cheek, Robin ja Justin Bieber.

Yksi asia kuitenkin yhdistää suosituimpia julkkiksia silmiinpistävästi. Heillä on treenatut vartalot, reipas olemus ja hohtavat hampaat. Vain harvoin he sanovat julkisuudessa mitään negatiivista tai näyttävät vakavaa naamaa. Jos Bieberiä ei lasketa, kaikki heistä kelpaisivat maitomainokseen.

Jos jokin tubettajissa ärsyttää vanhempia sukupolvia, niin korkeintaan se, että he räpläävät jatkuvasti älypuhelinta tai ovat liikaa esillä sosiaalisessa mediassa. Tai sitten se, että he ovat epäilyttävän kunnollisia.

Ihmiset ovat aina ihailleet hahmoja, joista löytyy piirteitä, joita he toivoisivat itselleen. Julkkikset edustavat fantasiaa koko potentiaalin toteuttamisesta: siitä, millainen ihmisestä voisi tulla, jos hän vain uskaltaisi enemmän tai jos hänelle olisi siunautunut poikkeuksellisempia kykyjä. Idolit ovat aina heijastaneet vallitsevia arvoja, mutta perinteisesti he ovat myös haastaneet niitä.

”Aiempien vuosikymmenten megatähdet, kuten vaikka Elvis tai Madonna ovat rikkoneet sitä, mikä on hyväksyttyä, esimerkiksi käsityksiä seksuaalisuudesta. Kyllä nykyään vaikka räpissä voi törmätä voimakkaaseen kapitalismikritiikkiin, mutta julkisuus on niin fragmentoitunutta, että epäsovinnaisuus pysyy marginaalissa”, mediatutkija Kaarina Nikunen sanoo.

Valtajulkkisten konformistisuus ei yllätä ajassa, jossa suuri osa nuoristakin käyttäytyy hyvin. Tutkimusten mukaan peruskoululaisten ja lukiolaisten tupakointi on vähentynyt. Nuoret eivät enää juo humalahakuisesti ja raittiiden nuorten osuus lisääntynyt. Holtiton seksikään ei näytä olevan yleistymässä.

”Elämme individualistisessa ajassa, jossa yksilön hyvinvointi asettaa ehdot menestykselle. Nuoret omaksuvat pärjäämisen ja yrittämisen eetoksen jo varhaisessa vaiheessa. Ajatellaan, että hyvinvointi näkyy ihmisestä ulospäin ja siihen voi itse vaikuttaa”, Nikunen sanoo.

Treenattu ja hyvinvoiva ulkonäkö kielii itsekontrollista. Se auttaa menestymään. Ihmiset ikään kuin todistavat dieetillä ja kuntoilulla itselleen ja muille, etteivät he elä hallitsemattomien voimien armoilla.

Terveys ei ole tietenkään ikävä asia. Mutta eikö ala-asteen terveystiedontunnillakin kerrottu, että parin vuoden päästä teistä voi tuntua siltä, että teidän on iskettävä hakaneula huuleenne, koska teistä on tullut nuoria ja kapina kuuluu nuoruuteen? Miksi kaikki nykyään vain bodaavat, hymyilevät ja haluavat ”tehdä duunii”, kun hallitus tekee jäätäviä leikkauksia ja ilmastonmuutosuutiset vaikuttavat suorastaan siltä, että elämme maailmanlopun kynnyksellä?

Syy löytyy siitä, että kapina (ainakin sellaisena kuin vanhemmat sukupolvet sen ymmärtävät) on jo nähty ja normit rikottu monta kertaa. Enemmistö nykynuorista on myös elänyt paremman lapsuuden kuin aiemmat sukupolvet. Heistä kasvaa keskimäärin tasapainoisia ja elämään myönteisesti suhtautuvia ihmisiä.

”Kasvattajat ovat viettäneet enemmän aikaa lasten kanssa ja kohdelleet heitä täysarvoisina persoonina. Useimmat lapset eivät ole kärsineet puutetta. Sen vuoksi itsetuhoinen käyttäytyminen on vähentynyt. 1960-luvun nuorista saattoi tuntua vapauttavalta rikkoa normeja ja määritellä itsensä sillä tavalla, mutta nuoriso on jo pitkään erottunut vapaamielisistä vanhemmistaan pikemminkin olemalla konservatiivisia”, sanoo nuorisoa tutkinut Juha Siltala.

Siksi rockbändissä soittaminen vaikuttaa nykyään pikemminkin menneisyyden larppaukselta tai estetisoidulta retroilulta, kuin coolilta tai kapinalliselta.

Siltalan mukaan nuoret suhtautuvat työelämään toiveikkaasti mutta realistisesti. He toivovat mielekästä työtä, mutta eivät nirsoile. Menestyksensä omalla työllä rakentaneet idolit rohkaisevat uskomaan, että yksilö voi tuottaa itse menestyksensä.

”Yksilöityminen on kuitenkin paradoksaalista, koska eetos nojasi syntyessään edulliseen työmarkkinatilanteeseen ja hyvinvointipalveluihin. Jos tulevaisuudessa nuoret joutuvat työmarkkinoille ilman työehtosopimusten tukea ja kantavat riskit itse, tunne siitä, että yksilö voi itse vaikuttaa elämäänsä, voi lopulta heiketä”, Siltala muistuttaa.

Nuoret seuraavat idoleitaan jopa tiiviimmin, kuin entisaikojen poptähtiä ja tietävät kaiken, mikä heistä julkisuudessa näkyy. Siltalan mukaan positiiviset idolit ja vilpitön fanittaminen kertovat ennen kaikkea siitä, että nuoret haluavat uskoa hyvän ja ihailtavan olemassaoloon silloinkin, kun todellisuus näyttää kilpailuhenkiseltä ja epävarmalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat