Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helanderin harvinaisten kirjojen huutokauppaa markkinoiva sivu poistettiin verkosta

Huutokaupattavaksi tulleet kirjat eivät olleet peräisin Kansalliskirjaston kokoelmista

Kulttuuri
 

Helanderin viikonvaihteen harvinaisten kirjojen huutokauppaa markkinoiva sivu on poistettu verkosta, koska se se sisälsi väärää tietoa huutokaupattavista kirjoista, jotka on julkaistu 1700–1800-luvulla. Poistettu sivu väitti, että huutokaupattavat kohteet – luettelonumerot 1211–1217 – olisivat peräisin Kansalliskirjaston kokoelmista.

Helanderille huutokaupattavaksi tulleet kirjat ovat kuitenkin peräisin Helsingin yliopiston kirjaston Viikin tiedekirjastosta eivätkä Kansalliskirjaston kokoelmista. Oikea tieto on päivitetty Helanderin verkkosivuille.

Helanderin huutokauppakamarin mukaan Viikin kirjasto on luovuttanut kirjat huutokauppaan lähinnä kirjaston tilanpuutteen tähden. Lisäksi näillä lahjoituskirjoilla ei ole ollut enää tieteellistä käyttöä. Myynnissä on esimerkiksi kemiaa käsittelevä kirjasarja Annales de Chimie, joka on usean ranskalaisen tiedemiehen työn tulos.

Kirjasarjan tekoon ottivat osaa mm. kemisti ja poliitikko Louis-Bernard Guyton de Morveau (1737–1816), aatelismies ja kemisti Antoine Lavoisier (1743–1794), Ranskan ensimmäinen fyysikko Jean Henri Hassenfratz (1755–1827) ja difrenttiaaligeometrian isänä pidetty matemaatikko Gaspard Monge (1746–1818).

Niin ikään myynnissä on vuosina 1845–1888 julkaistu kirjasarja, joka esittelee Euroopan kasvihuoneiden ja puutarhojen kukat. Sarjassa on on yli 2 000 litografiaa. Sarjan isä on belgialainen hortonomi Louis van Houtte (1810–1876).

Huutokauppatulot tilitetään Viikin tiedekirjastolle.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm pitää väärien tietojen putkahtamista julkisuuteen lähinnä harmillisena sekaannuksena. Kansalliskirjastolla ei ole huutokaupattavien kirjojen kanssa mitään tekemistä.

”Kansalliskirjasto ei myy kokoelmiinsa kuuluvia kirjoja, olivatpa ne lahjoituskirjoja tai eivät. Sellainen ei ole politiikkaamme. Kansalliskirjaston tehtävä on ylläpitää kattavaa kokoelmaa. Se merkitse kirjojen tallentamista”, Kai Ekholm muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat