Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomessa uutiset luetaan yhä suoraan tiedotusvälineiden omilta sivuilta

Reuters-instituutin tuoreen tutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia kyselyyn osallistuneista suomalaisista piti sosiaalista mediaa pääasiallisena uutislähteenään

Kulttuuri
 

Nykyään yhä useampi seuraa uutisia sosiaalisessa mediassa mutta siitä huolimatta yleisin tapa hakeutua verkkouutisten pariin on mennä suoraan uutismedian sivuille tai sovellukseen. Asia käy ilmi Reuters-instituutin keskiviikkona julkaisemasta kyselytutkimuksesta, joka selvitti uutisten käyttöä verkkomediassa. Tutkimukseen osallistui 26 maata.

Uutisten seuraaminen sosiaalisesta mediasta ei siis ole horjuttanut vakiintuneiden mediabrändien asemaa Suomessa. Vain viisi prosenttia kyselyyn osallistuneista suomalaisista piti sosiaalista mediaa pääasiallisena uutislähteenään. Vastaajista 62 prosenttia sanoi hakevansa uutisia suoraan perinteisen median verkkosivustolta.

”Sosiaalinen media on meille suomalaisille lähinnä perinteisiä uutismedioita täydentävä uutislähde. Perinteisen median asemaa verkossa vahvistaa Suomessa ennen muuta iltapäivälehtien ja Yleisradion kiinnostava ja maksuton tarjonta”, tutkija Esa Reunanen sanoo Viestintäalan tutkimussäätiön tiedotteessa.

Maailmanlaajuisestikin sosiaalinen media on pääasiallinen uutislähde vain pienelle osalle ihmisistä. Maiden välillä on silti huomattavia eroja. Esimerkiksi Kreikassa sosiaalista mediaa pääasiallisena uutisvälineenään käyttävien osuus on poikkeuksellisen suuri, 34 prosenttia. Suomen lisäksi myös Saksassa ja Etelä-Koreassa osuus on edelleen hyvin pieni (molemmissa 6 prosenttia).

Suomi on myös verkon uutiskäytön kärkimaita. Täällä verkkouutisten viikkotavoittavuus oli 89 prosenttia, kun perinteisistä välineistä uutisia seurasi 87 prosenttia suomalaisista. Pohjoismaiden ohella verkkouutisten asema on vahva myös Kreikassa, Tšekissä, Brasiliassa (kaupunkialueet) ja Turkissa (kaupunkialueet),

Uutiskäytön digitaalinen murros näkyy tutkimuksen mukaan selvimmin siinä, minkä ihmiset nimeävät pääasialliseksi uutisvälineekseen.

”Monilla heistä, joille pääasiallinen uutisväline on ollut televisio tai sanomalehti, se voi nyt olla niiden verkkosivusto/sovellus tai sosiaalinen media. Älypuhelimen hankkimisen jälkeen on tullut luontevaksi seurata uutisia päivän mittaan mobiilisti, mikä on heikentänyt painetun sanomalehtien tai television iltauutisten asemaa”, sanotaan tutkimuksessa.

Tutkimus osoittaa kuitenkin, että moniin muihin maihin verrattuna Suomessa perinteisten mediabrändien asema on vahva sekä printissä että verkossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat