Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PJ Harvey on Sideways-festivaalin odotetuin esiintyjä, ja Barcelonan-konsertti lupaa hyvää – lue HS:n tärpit Sidewaysiin

Helsingin Sideways-festivaalilla nähtäneen samanlainen konsertti kuin kaksi viikkoa sitten Barcelonassa, ja se lupaa hyvää

Kulttuuri
 
Jordi Vidal / Redferns
PJ Harvey esiintyi yhdeksänmiehisen yhtyeensä kanssa Barcelonan Parc del Forumissa 4. kesäkuuta.
PJ Harvey esiintyi yhdeksänmiehisen yhtyeensä kanssa Barcelonan Parc del Forumissa 4. kesäkuuta. Kuva: Jordi Vidal / Redferns

Barcelona

Elävän musiikin jännittävimpiä piirteitä on, ettei koskaan tiedä varmasti, mitä saa kuulla. Mutta jos PJ Harveyn konsertista Barcelonan Primavera Sound -festivaalilla voi päätellä mitään, Helsingin Sidewaysissa on perjantaina luvassa upea kokemus.

Artikkeliin liittyvät

Polly Jean Harveya onkin odoteltu. Hänen uransa on kestänyt varttivuosisadan, mutta Suomeen hän tulee ensimmäistä kertaa.

Primavera Soundissa Harveya säesti yhdeksänhenkinen yhtye, joka marssi lavalle rumpujen tahtiin melkein sotilaallisesti. Siinä missä Radioheadilla ja Brian Wilsonilla oli päälavalla suuria teknisiä ongelmia, Harveyn yhtye soi hienosti.

Kiertue on rakennettu uuden The Hope Six Demolition Project -levyn vartaan, mutta ei pelkästään. Konsertin 17 kappaleesta yhdeksän – nipin napin enemmistö – on siltä. Loput ovat parhaita paloja uran varrelta.

The Hope Six Demolition Project on Harveyn ensimmäinen levy viiteen vuoteen. Välissä oli hänen uransa pisin levytystauko. Julkaisuviikollaan levystä tuli Harveyn ensimmäinen listaykkönen kotimaassaan Britanniassa.

Uutuuslevy syntyi neljän vuoden aikana ja se on osa Harveyn ja valokuvaaja Seamus Murphyn laajaa hanketta. He matkustivat yhdessä Kosovoon, Afganistaniin ja Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washington DC:hin.

Murphy tunnetaan sodan repimien alueiden kuvaajana. Hän ohjasi videot Harveyn edellisen levyn Let England Shake jokaisesta kappaleesta. Uudesta yhteistyöstä syntyi ensin kirja The Hollow of the Hand, jossa on Harveyn runoja ja Murphyn valokuvia. Dokumenttielokuva on tulossa.

Harvey ei ole antanut uuden levyn tiimoilta yhtään varsinaista haastattelua. Hän esiintyi yhdessä BBC:n ohjelmassa toukokuun loppupuolella. Parin minuutin kommentissaan Harvey kertoi keränneensä matkoilta tietoa kappaleitaan varten kuin toimittaja.

Levy syntyi Lontoossa kuukauden residenssissä yksisuuntaisen ikkunan takana. Yleisö pääsi seuraamaan työtä maksamalla pääsylipun.

PJ Harvey ei puhunut Barcelonassakaan. Ensimmäinen välipuhe tuli tunnin kohdalla. Siinäkin hän pelkästään esitteli bändin.

Siinä soittavat muun muassa Mick Harvey, Nick Caven pitkäaikainen yhteistyökumppani, ja John Parish, jonka yhteys PJ Harveyyn ulottuu aivan hänen uransa alkuun 1980-luvun lopussa. Harvey itse soitti laulamisen ohella saksofonia, jota alkoi opetella jo teininä.

Englantilainen Polly Jean Harvey syntyi pienessä Bridportin kylässä Dorsetissa vuonna 1969. Kotona musiikilliset roolit olivat nurinkuriset. Hänen vanhempansa olivat hippejä, jotka tapasivat kuunnella musiikkia kovalla yökaudet lastensa harmiksi.

Harvey liittyi vuonna 1988 kitaristiksi, fonistiksi ja laulajaksi bändiin, jota johti John Parish. Vuonna 1991 hän muutti Lontooseen opiskelemaan kuvanveistoa ja perusti nimeään kantavan trion, joka julkaisi ensimmäisen levynsä Dry saman tien.

Siitä lähtien PJ Harvey on tehnyt tummaa musiikkiaan omilla ehdoillaan. Arvostus on kasvanut tasaisesti, ja nyt hän on uransa huipulla.

Yhdessä harvoista haastatteluistaan Pitchfork-lehdelle vuonna 2007 hän sanoi pitävänsä rikkonaisista asioista, jotka ovat jo eläneet elämänsä. Harvey puhui soittimista, mutta se kuvaa hänen musiikkiaan, joka tuntuu puhuvan aikojen pimennosta ikuisella mutta säröisellä äänellä.

25 vuotta sitten Dry kuulosti nimensä mukaisesti kuivan pelkistetyltä. Siitä tunnistaa kuitenkin jo PJ Harveyn, etenkin kiihkon niin sävellyksissä, soitossa kuin omalaatuisessa lauluäänessäkin. Niistä Harveyn tunnistaa yhä, vaikkei hän ole toistanut itseään.

Primavera Soundissakin nähtiin esitys, jota leimasi pelkistys. Taustalle oli heijastettu funkisarkkitehtuuria muistuttava seinä, jossa vain värit vaihtelivat. Sen sivuilla olevissa isoissa kuvaruuduissa näytettiin soittajia, väreittä.

Teatterissa arvostetun uran tehneen Ian Ricksonin ohjaama tarkkaan harkittu kokonaisuus rakensi vahvan tunnelman, joka kantoi hyvin kauas pitkin valtavaa kenttää.

Primavera Soundin päälavan edessä aukeavalla tasangolla oli kaiketi ainakin 20 000 ihmistä. Siitä huolimatta yleisö keskittyi harvinaisen tarkkaavaisesti.

Sideways on paljon pienempi festivaali kuin Primavera Sound, joten siellä tunnelma lienee vielä huomattavasti intiimimpi. Barcelonan ja Helsingin välissä parin viikon aikana biisilista näyttää pysyneen aika tarkkaan samana. Eiköhän tiedossa ole miellyttävä konsertti.

PJ Harvey esiintyy Sideways-festivaalilla pe klo 22.45.

 

HS:n muut tärpit Sideways-festivaalille

1 Yllätysesiintyjä

Sidewaysin järjestäjät ovat antaneet lauantain yllätysesiintyjästä niin paljon Lush-yhtyeeseen sopivia vihjeitä, että ihmetyttää, jos lauantaina päälavalla nähdään joku muu kuin tämä 1990-luvun hienostunutta shoegazea soittava brittiyhtye.

Sideways Stage la klo 21.15.

Santtu Särkäs
Yari
Yari

2 Yari

Jari ”Yari” Knuutinen oli Se-yhtyeensä kanssa suomalaisen punkin ensimmäisen aallon toisinajattelija. Nykyisin lähinnä elokuvamusiikkia tekevä Yari keikkailee enää harvoin.

Kellohallin Lihadisco la klo 19.30.

EPMD
EPMD

3 EPMD

Vuonna 1988 Erick Sermon ja Parrish Smith olivat teini-ikäisiä hiphopin uranuurtajia, nyt vähän vaille viisikymppisiä veteraaneja, jotka kiertävät maailmaa muistuttamassa räpin juurista.

Sideways Stage la klo 17.30.

Denee Petracek
Ty Segall
Ty Segall

4 Ty Segall & The Muggers

Losangelesilainen Ty Segall tekee autotallirokkia ja on julkaissut tiuhalla tahdilla kriitikoiden kehumia levytyksiä. Nyt hän kiertää uuden taustabändinsä The Muggersin kanssa.

Plaza pe klo 20.

Tim Saccenti
Kelela
Kelela

5 Kelela

Kelela on tällä hetkellä FKA Twigsin ohella yksi kiinnostavimpia kokeellisen R&B:n tekijöitä.

Warehouse la klo 19.15.

Ricke Johansson
Susanne Sundfør
Susanne Sundfør

6 Susanne Sundfør

Muun muassa Robyniin verrattu Susanne Sundfør veti Huvila-teltan täyteen viime Helsingin juhlaviikoilla. Perjantaina norjalaisen taidepopparin voi nähdä uudestaan.

Park Stage pe klo 21.45.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat