Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodankylään saapuva tšekkiläinen elokuvasuuruus joutui kotimaassaan 1960-luvulla sensuurin uhriksi

Ohjaaja Jiří Menzel taisteli kommunistista hallintoa vastaan huumorilla

Kulttuuri
 
Jiří Menzel kuuluu menestyneimpiin tšekkoslovakialaisen elokuvan uuden aallon ohjaajiin.
Jiří Menzel kuuluu menestyneimpiin tšekkoslovakialaisen elokuvan uuden aallon ohjaajiin.

Suomalaisia ei maailmalla tunneta juuri huumorintajustaan. Tšekkiläinen elokuvaohjaaja Jiří Menzel kokee kuitenkin yhteyttä suomalaiseen mielenlaatuun juuri tässä asiassa.

”Meillä molemmilla on historiallinen pienen kansan kokemus. Emme pärjää taistelussa isompia vastaan, mutta ainakin voimme pilkata niitä ja nauraa päälle. Se oli ongelma kommunismin aikaan. Bolševikit vihasivat huumoria, erityisesti, jos se kohdistui heihin.”

Itäeurooppalaiset uuden aallon elokuvat olivat 1960-luvulla kokeilevia ja rohkeita, eivätkä ne missään tapauksessa edustaneet hallinnon edellyttämää sosialistista realismia. Usein kritiikki oli verhottu juuri huumoriin. Länsimaissa alettiin puhua Tšekkoslovakian ”elokuvaihmeestä”.

Keväällä 1968 Neuvostoliitto miehitti Tšekkoslovakian, ja pian sensuuri ulottui kaikille kulttuurin alueille. Kirjailijat ja elokuvantekijät häipyivät ulkomaille – jos pääsivät. Milos Forman sattui olemaan miehityksen aikaan Pariisissa neuvottelemassa uuden elokuvansa rahoituksesta ja emigroitui samoin tein Yhdysvaltoihin.

Kaikki eivät kuitenkaan halunneet lähteä. Heihin kuului Jiří Menzel, joka on nyt saapunut vieraaksi Sodankylän elokuvajuhlille.

Menzel uhmasi sortoa miehityksen jälkeen. Ohjaajalla oli kansainvälistä tukea työlleen, sillä hän oli voittanut parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Menzelin seuraava elokuva Kuin leivoset langalla kiellettiin kuitenkin jo ennen ensi-iltaansa. Elokuva näki päivänvalon ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1990.

Neuvostoliiton aikainen sensuuri oli tragedia monille tuon ajan taiteilijoille. Tšekin kuuluisin kirjailija Bohumil Hrabal putosi prahalaisen sairaalan ikkunasta 1997. Kyseessä oli mahdollisesti itsemurha. Hrabal oli joutunut kirjoittamaan vuosikymmeniä maan alla. Hrabal oli Menzelin hyvä ystävä, ja hänen teoksiinsa perustuvat monet Menzelin elokuvista – muun muassa Oscarin voittanut Tarkoin vartioidut junat.

Menzel kuvailee Hrabalia traagiseksi hahmoksi. ”Hän alkoi julkaista kirjoja vasta noin 50-vuotiaana työskenneltyään ensin vuosikausia muun muassa Kostomlatyn rautatieasemalla, teräsvalimolla ja jätepaperin pakkaajana. Hrabal ei ollut kommunistien suosiossa, joten julkaiseminen oli mahdotonta”, Menzel sanoo. Hän itse rakastui Hrabalin tekstiin ensilukemalta.

Jiří Menzelin arkisto.
Elokuvaohjaaja Jiří Menzel ja kirjailija Bohumil Hrabal vuonna 1967.
Elokuvaohjaaja Jiří Menzel ja kirjailija Bohumil Hrabal vuonna 1967.

”Se koostui kaikesta siitä, josta niin paljon tšekkiläisessä kirjallisuudessa pidin: tosiasioihin perustuvaa kerrontaa, joka ei romantisoinut tai tunteillut ja joka hersyi huumoria vailla katkeruutta. Kun vanhemmat ohjaajakollegani kutsuivat minut mukaan kuvauksiin, joissa tehtiin elokuvaa perustuen useisiin Hrabalin töihin, tapasin hänet henkilökohtaisesti ja suhtauduin häneen siitä lähtien kuin vanhempaan ja viisaampaan veljeeni.”

Tarkoin vartioidut junat on jäänyt Menzelin tunnetuimmaksi teokseksi. Ohjaaja harkitsi alun perin näyttelevänsä itse elokuvan pääroolin, mutta tuli lopulta siihen tulokseen, että hän oli 28-vuotiaana liian vanha rooliin, joka kertoo nuoren miehen kasvutarinan.

Jiří Menzelin Tarkoin vartioidut junat voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1967. Kuvassa Václav Neckář ja Jitka Bendová.
Jiří Menzelin Tarkoin vartioidut junat voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1967. Kuvassa Václav Neckář ja Jitka Bendová.

Lopulta rooliin värvättiin nuori poptähti Václav Neckář. Menzel pääsi kuitenkin kuviin itsekin – hän joutui hyppäämään viime hetkellä ”cameorooliin”, kun tohtorin osaan pestattu näyttelijä ei ilmaantunutkaan kuvauspäivänä paikalle. Elokuvasta tuli 28-vuotiaan ohjaajan läpimurto, joka siivitti hänen koko uransa nousukiitoon.

Nyt 78-vuotiaana Menzel muistelee 1960–80-lukuja ”tyhmänä aikana”, mutta sanoo, että myös järkevämpinä aikoina elokuvantekijän on sopeuduttava olosuhteisiin. Menzel näkee sensuurin ajassa hyvääkin tekijän kannalta: se pakotti ajattelemaan paremmin. Moniin tšekkiläisen uuden aallon elokuviin järjestelmän kritiikki on piilotettu satiirin ja sarkasmin keinoin niin taiten, etteivät sensuuriviranomaiset osanneet epäillä mitään – emmekä me länsimaalaisetkaan aina edes ymmärrä kritiikkiä.

Menzel kertoo, että kaikkia uuden aallon ohjaajia yhdisti yksi asia: he vastustivat bolševikki-hallintoa. Kaikki kuitenkin työskentelivät omalla tavallaan. Sen vuoksi elokuvat ovat ulkoisesti hyvin erilaisia – Menzelin humoristinen realismi on kaukana esimerkiksi Věra Chytilován avantgardistisesta tyylistä – mutta teemat olivat yhteisiä. Elokuvissa kaivattiin vapautta.

Menzel ei halua itse arvioida jälkikäteen omia töitään. ”Sämpylät on leivottu, ja jos jollekin maistuu, niin hyvä niin”, hän kuittaa, kun häneltä tivaa omia suosikkeja.

”Tässä iässä kaduttaa enää lähinnä vain se, etten koskaan vaivautunut opettelemaan pianonsoittoa.”

Menzelin elokuvista välittyy jotain peritšekkiläistä – ehkä samaan tapaan kuin suomalaisuus välittyy Kaurismäkien elokuvista. Ohjaaja tunnistaa yhteyden.

”Kaurismäen veljesten elokuvat ovat minulle tuttuja. Aistin niistä henkistä ymmärrystä.”

Kuva Menzelin elokuvasta Kuin leivoset langalla, joka kiellettiin jo ennen ilmestymistään.
Kuva Menzelin elokuvasta Kuin leivoset langalla, joka kiellettiin jo ennen ilmestymistään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat