Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin lähetti liennytyssähkeen Lahteen – Viron presidentti kutsui tukemaan Venäjän sukukansoja

Venäjän presidenttiä ei näkynyt Lahdessa suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa. Niinistö korosti pienten kielten elvyttämistä.

Kulttuuri
 
Nikolai Gontar
Suomen, Viron ja Unkarin presidentit keskiviikkona suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa.
Suomen, Viron ja Unkarin presidentit keskiviikkona suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa. Kuva: Nikolai Gontar

Lahti. Lahdessa keskiviikkona alkanut suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi sai yllättävän käänteen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti Venäjän kantaa sukukansayhteistyöhön.

"Euraasian mantereen laajoilla alueilla asuvat suomalais-ugrilaiset kansat ovat tuoneet suuren panoksen sivilisaation kehitykseen", hän kommentoi sähkeitse.

Venäjän presidentti ei ole osallistunut sukukansakongressiin kuin kerran. Silloin presidenttinä oli Dmitri Medvedev ja tapahtuma järjestettiin Venäjän Hanti-Mansiassa.

Putinin mukaan kongressi tarjoaa hyvän alustan erilaisten sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien ratkomiselle.

Putinin kommentti kummastutti eri maailmankolkista Sibeliustaloon saapunutta yleisöä, sillä kerran neljässä vuodessa pidettävän kongressin järjestelyt ovat olleet tänä vuonna erityisen vaikeat. Venäjä kavensi eri kansojen delegaattien määrää rajusti. Perusteluna oli kireä poliittinen tilanne, talouspakotteet ja huono taloustilanne.

"Jos Putinin näkemys on näin rakentava, miksi sitten tarvittiin koko tämä peli kongressin vaikeuttamiseksi?", kysyi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhteisöstä.

Lahdessa paikalla olivat Suomen, Viron ja Unkarin presidentit.

Viron Toomas Hendrik Ilves peräänkuulutti vilpittömyyttä, kun puhutaan Venäjän sukukansojen lukumäärän ja kielten puhujamäärien supistumisesta.

"Siperian öljykenttien alkuperäiskansojen kärsimys ja punainen lumi, joka huolestutti jo kolmekymmentä vuotta sitten, ei voi olla 2000-luvun normaaliutta, johon tyydytään vaiti ja välinpitämättömänä."

Ilves teki myös laajan vertauksen eri maissa sijaitseviin ystäviin. Hän puhui virolaisten seuroista, jotka miehityksen aikana "pitivät yllä valtion oikeudellista jatkuvuutta". Tämän jälkeen hän kutsui sukukansoja tuomaan esineistöä Tartoon avattavan kansallismuseon suomalais-ugrilaisia kansoja esittelevään näyttelyyn.

"Tarttoon on siis syntymässä kaikkien pienten suomalais-ugrilaisten kansojen lähetystö", hän luonnehti.

Niinistö tyytyi puheessaan korostamaan pienten kielten säilyttämisen ja elvyttämisen tärkeyttä ja vähemmistökansojen oikeuksia.

Yhden vastauksen Harakka-Zaitsevin kysymykseen antoi Venäjää Lahdessa edustanut varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravski, joka tunnetaan ortodoksisten arvojen puolestapuhujana.

Hän kehui pitkään Venäjän vähemmistökansojen hyvää asemaa, nosti esiin suomalaisten ja romanien epäkohdat Ruotsissa ja huomautti vielä lopuksi, että itse asiassa tsaarin aikana Venäjällä toimineet suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat olivatkin "venäläisiä, mutta suomalaista ja ruotsalaista alkuperää".

Žuravskin myös viittasi siihen, että Suomi ja Venäjä tulisivat yhdessä juhlimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ensi vuonna – tavoite josta Suomi lienee eri mieltä.

"Hänen puheestaan voi tehdä johtopäätöksen, että lähivuosina ykkösprioriteetti tulee olemaan Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyö Venäjän sisällä, ei sen rajojen ulkopuolella", Harakka-Zaitsev sanoi.

Varsinkin Venäjän sukukansoille kongressi on tärkeä yhteistyömuoto, mutta ei ainoa.

"Poliittinen tilanne on raskas. En voi sanoa, että minulla olisi suuria odotuksia kongressin suhteen", sanoi karjalainen Alina Tšuburova Nuori Karjala -kansalaisjärjestöstä.

"Se on paikka, jossa ihmiset keskustelevat ja tapaavat. Hankkeet ja toiminta eivät kuitenkaan tapahdu siellä, vaan paikan päällä", hän jatkoi.

Venäjä julisti Nuori Karjala -järjestön ulkomaiseksi agentiksi ensimmäisenä sukukansajärjestöistä, joiden välinen yhteistyö on muuten saanut jatkua. Aktivistit perustivat uuden samannimisen järjestön, jonka on annettu toimia.

Maailmankongressi jatkuu Lahdessa perjantaihin. Edustajia on noin 500 henkeä 24 eri kansasta.

Nikolai Gontar
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves peräänkuulutti keskiviikkona Lahdessa vilpittömyyttä, kun puhutaan Venäjän sukukansojen tilanteesta.
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves peräänkuulutti keskiviikkona Lahdessa vilpittömyyttä, kun puhutaan Venäjän sukukansojen tilanteesta.
Nikolai Gontar
Inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev arvioi, että Venäjä pyrkii pitämään suomalais-ugrilaisten kansojensa yhteistyön Venäjän sisällä.
Inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev arvioi, että Venäjä pyrkii pitämään suomalais-ugrilaisten kansojensa yhteistyön Venäjän sisällä.
Nikolai Gontar
Aktivistit Ruslan Bogordajev (vas.) Siperian Hanti-Mansiasta ja Valentina Kanjukova (oik.) Nenetsiasta tekivät pitkän matkan Lahteen. Keskellä edessä setukainen Jelena Variksoo.
Aktivistit Ruslan Bogordajev (vas.) Siperian Hanti-Mansiasta ja Valentina Kanjukova (oik.) Nenetsiasta tekivät pitkän matkan Lahteen. Keskellä edessä setukainen Jelena Variksoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat