Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuselokuva esittelee muinaista maailmankuvaa – Suomalaiset uskoivat ennen moniin jumaliin, henkiin ja haltioihin

Joukkorahoituksella toteutettu Ukonvaaja esittelee useisiin jumaliin, henkiin ja haltioihin uskovan kansan.

Kulttuuri
 
Anna-Katri Hänninen / Helomedia
Ukonvaajan kertojana ja päähenkilönä nähdään CMX-yhtyeen laulaja A. W. Yrjänä.
Ukonvaajan kertojana ja päähenkilönä nähdään CMX-yhtyeen laulaja A. W. Yrjänä. Kuva: Anna-Katri Hänninen / Helomedia

Tuhat vuotta sitten suomalaiset tiesivät erilaisten henkien, haltioiden ja tonttujen vaikuttavan elämäänsä hyvässä ja pahassa. Henkiä oli runsaasti, ja niitä majaili muun muassa metsissä, järvissä ja eläimien parissa. Hengiltä ja muilta olennoilta pyydettiin palveluksia, mutta niiden suututtamista varottiin ja pelättiin.

Näitä henkiä ei pidetty uskonnollisina tai yliluonnollisina, vaan ne kuuluivat luonnolliseen maailmankuvaan. Olentojen ajateltiin olevan osa luontoa ja toimivan ja vaikuttavan siinä samassa maailmassa missä ihmiset, kasvit ja eläimetkin elivät.

Helomedian tuottama ja perjantaina ensi-iltansa saava elokuva Ukonvaaja kertoo muinaisten suomalaisten maailmankuvasta. Reilut tuhat vuotta sitten suomalaiset eivät olleet vielä kuulleet Jeesuksesta, mutta tunsivat sitäkin paremmin henkien ja monien jumaliensa, kuten Ahdin, Tapion ja Turisaksen mieltymykset. Henkien kansoittamassa metsäisessä maailmassa suomalaiset olivat yhtä luonnon kanssa.

Ukonvaaja on joukkorahoituksella toteutettu teos, jonka taustalla ovat tasavahvasti ohjaaja Tuukka Tähti, tuottaja Jenna Ruisaho ja kuvaaja Mika Viitanen. Elokuva sai alkusysäyksensä keskustelusta, jossa kolmikko tunnelmoi sitä, minkälaista olisi nähdä metsässä karhu.

”Ryhdyimme miettimään kaikkia niitä taruja ja myyttejä, joita Suomessa karhuun liitetään. Samalla elokuvan aihio alkoi jalostua”, Tähti kertoo.

Ukonvaaja-elokuvan kertojaa ja päähenkilöä A. W. Yrjänää kysyttiin mukaan, koska ohjaaja Tähti oli jo yläkouluikäisenä intoillut Yrjänän CMX-bändin mytologissävytteisistä sanoituksista.

”En osannut kuvitellakaan, kuka siihen olisi paremmin sopinut kuin Yrjänä. Laitoin mailia hänen levy-yhtiöönsä, ja noin viikkoa myöhemmin sain vastauksen, jossa hän kertoi olevansa kiinnostunut.”

Varoja elokuvantekoon kerättiin joukkorahoituksella, mikä on usein työläs prosessi. Rahoitettavan idean myymiseen kuluu paljon aikaa ja voimia.

”Rahoitusta kerätessä täytyy tehdä todella paljon töitä. Mutta jos se oma juttu on hyvä, itsellä on siihen todellista uskoa ja rahoittajille voi tarjota järkevää vastiketta, kuten meidän tapauksessa DVD-elokuvaa, niin silloin homma toimii. Joukkorahoitus on ehdottomasti hyvä asia maassa, jossa elokuvien teko on aiemmin ollut säätiöiden tukien varassa”, Tähti sanoo.

Toukokuussa 2014 aloitettu elokuvaprojekti on viimein valmis. Ennakkotilaajat saavat DVD:n viimeistään perjantaina, ensimmäinen yleisölle avoin esitys on niin ikään perjantaina Kino Tervakosken valkokankaalla, ja DVD tulee myyntiin 12. elokuuta. Tekijöillä on toiveita ja suunnitelmia laajemmastakin leviämisestä etenkin itsenäisiin, pienempiin elokuvateattereihin.

”Jakelijan suunnitelmissa on saada elokuva kierrokselle myös kouluihin. Se olisikin tosi hienoa, sillä oman kansamme menneestä kulttuurista ja maailmankuvasta ei puhuta nyt kouluissa lainkaan. Varmasti joukkoon sopisi myös tietoa omista juuristamme.”

CMX-bändin laulajana ja biisinkirjoittajana parhaiten tunnettu A. W. Yrjänä kertoo viettäneensä erilaisten uskontotiedettä, mytologiaa ja kulttuurihistoriaa käsittelevien kirjojen parissa jo parikymmentä vuotta. Yrjänäkin korostaa, ettei muinaissuomalaisten haltioissa ja hengissä ollut kyse uskonnosta.

”Kyse oli maailmankuvasta. Ei varmaan osattu edes kuvitella, että on muitakin tapoja katsoa maailmaa. Kun ihminen mieltää jonkin asian tosiolevaksi, niin silloinhan se on hänelle totta. Saattoi esimerkiksi olla yleistä tietoa, että kolmihaaraisessa puussa asuu vahva henki.”

Yrjänä pitää suomalaisen kulttuurin, luontoyhteyden ja mytologian tutkimista mielenkiintoisena ja tärkeänäkin, mutta huomauttaa, että muinaissuomalaisen housuihin emme täysin kykene asettautumaan.

”Uskon aika vahvasti, että meidän on todella vaikeaa, jos edes mahdollista kunnolla ymmärtää menneiden aikojen ihmisiä. Tietoisuuden evoluutio ja kulttuurin muutos on ollut niin vahvaa.”

Olennaisimpana erona nykyihmisen ja muinaissuomalaisten välillä Yrjänä pitää minuuden käsitteen muutosta.

”Nykyajan yksilökeskeisyys oli muinaissuomalaisille täysin vieras käsite. Kaikki tapahtui yhteisössä ja yhteisölle.”

Elokuvan lopussa Yrjänä matkustaa Kuhmoon nähdäkseen luonnossa karhun.

Karhu oli muinaissuomalaisen maailmankatsomuksen väkevimpiä ja merkityksellisimpiä olentoja. Sitä palvottiin metsän kuninkaana, jolla oli monia nimiä ja jota ei missään tapauksessa pitänyt ärsyttää. Osa muinaisista karhunpalvontaan liittyvistä riiteistä on vielä sata vuotta sitten ollut Suomessakin käytössä.

”Esimerkiksi karhun kallo on viety erityiseen karhunkallopuuhun katsomaan Pohjantähteä. Se on ollut pisimpään kristinuskon alla eläneitä vanhoja perinteitä.”

Lopulta elokuvantekijöiden alkuperäinen haave karhun näkemisestä luonnossa kävi toteen.

”Odotimme yöllä kuvauskopissa yhdeksän tuntia, mutta karhun näkeminen oli lopulta kaiken sen odottelun arvoista. Karhun näkeminen panee ihmisen hengittämään hiirenhiljaa, vaikka olisi kuvauskopin seinän takana.”

Kuvauskopille löntysteli Yrjänän mukaan jättimäinen uroskarhu.

”Karhun näkeminen luonnossa on ainutlaatuinen kokemus. Se on niin vaikuttava olento. Ymmärrän täysin sen pelonsekaisen kunnioituksen, jolla karhua on Suomessa palvottu.”

Ukonvaaja Kino Tervakoskessa pe 17.6. kello 16, su 19.6. kello 18 ja ke 6.7. kello 18.

Oikaisu 16.6. klo 16.30: DVD tulee myyntiin 12.8., ei perjantaina kuten jutussa aiemmin virheellisesti todettiin.

Oikaisu 18.6. klo 12.57: Jutussa puhuttiin aiemmin 600-kiloisesta karhusta, mutta Metsähallituksen tietojen mukaan Suomen suurin petoeläin karhu voi kasvaa hieman yli 300-kiloiseksi.

Anna-Katri Hänninen / Helomedia
Ukonvaajan pääteemoihin kuuluu muinaissuomalaisten luontoyhteys.
Ukonvaajan pääteemoihin kuuluu muinaissuomalaisten luontoyhteys.
Anna-Katri Hänninen / Helomedia
Karhu oli muinaissuomalaisen maailmankuvan väkevimpiä olentoja, jota palvottiin metsän kuninkaana.
Karhu oli muinaissuomalaisen maailmankuvan väkevimpiä olentoja, jota palvottiin metsän kuninkaana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat