Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahdessa kokoontuneet suomalais-ugrilaiset kaipaavat omaa tilaa Venäjällä

Venäjältä katsottuna Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin pääsy on riski.

Kulttuuri
 
Nikolai Gontar
Zoja Bolina (vas.) on yksi 227:stä jäljellä olevasta enetsistä. Svetlana Žovnitskaja (oik.) loi itse nganasanin kirjakielen vuonna 1999.
Zoja Bolina (vas.) on yksi 227:stä jäljellä olevasta enetsistä. Svetlana Žovnitskaja (oik.) loi itse nganasanin kirjakielen vuonna 1999. Kuva: Nikolai Gontar
Fakta

Kongressi joka neljäs vuosi

 Lahdessa järjestettiin Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi seitsemättä kertaa. Vuonna 2020 kongressi pidetään Virossa.

 Kongressiin osallistui noin 500 sukukansojen edustajaa 24 eri maasta.

 Tapahtuman avasi pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle, joka vetosi alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta pelkkää taloudellista hyötyajattelua vastaan.

 Suomalaiset sukukansajärjestöt pitivät vaihtoehtoisen Avoimen maailmankongressin, jolla haluttiin lisätä kriittistä keskustelua.

”Eib olluh lämmin / Moskovan kämmen. Se nahkan nylgi / sit silmih sylgi”, hikeä valuva karjalaismuusikko Santtu Karhu rokkasi keskiviikkoyönä Lahden Metro-baarissa.

Hän laulaa aunuksenkarjalaksi eli livviksi sanoilla, jotka vetosivat moneen tanssilattialla hihkuneeseen nuoreen suomalais-ugrilaiseen, vaikka laulu kertookin neuvostoajasta.

Karhun keikka oli osa Lahdessa järjestettyä seitsemättä Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressia, joka päättyy tänään perjantaina.

Harmiton kulttuuritapahtuma ja tylsää pönötystä, ajattelee moni suomalainen. Useille sukukansoille kongressi on kuitenkin merkittävä tapa verkostoitua ja kehittää kansalaistoimintaa.

Joillekin Venäjältä tuleville pelkkä Lahteen asti pääsy oli voitto. Tänä vuonna järjestelyjä sävytti monilla Venäjän alueilla keskustelu, jossa syytettiin kongressia politisoiduksi ja otettiin esiin Suomen, Viron ja Unkarin EU-maina asettamat pakotteet. Kansojen lähettämiä delegaatioita kutistettiin.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti tilannetta luonnehtimalla kongressia hyväksi paikaksi keskustella myös ongelmista, varsinainen Venäjän ydinviesti tuli Lahdessa puhuneelta varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravskilta. Hän kehotti muita maita ottamaan oppia Venäjän vähemmistökansojen aseman turvaamisesta. Moni Venäjältä paikalle tullut kansalaistoimija oli tyrmistynyt.

”Jos tulee vain opettamaan toisia, ei synny dialogia. Žuravski taisi opettaa kaikkia muita, lukuun ottamatta ehkä pingviinejä”, totesi komilainen sosiologi Aleksei Konjuhov torstaina.

”Suomalais-ugrilainen liike on kasvanut ruohonjuuritasolta, alhaalta ylöspäin. Valtio yrittää rakentaa suhteita ylhäältä alaspäin, eikä tilanteeseen ole rauhallisia ratkaisuja”, hän sanoi.

Nimettöminä pysyttelevät aktivistit kertovat painostuksesta. Yhtä oli kehotettu harkitsemaan, kannattaako lähteä Lahteen. Yhteistyö ulkomaalaisten kanssa voi vaikeuttaa urakehitystä, vihjattiin. Pahin tapaus oli, kun yhden kansalaistoimijan kotioven lukko pursotettiin täyteen pikaliimaa ennen lähtöä. Tällä kertaa lukkoseppä ehti asentaa uuden lukon ennen junan lähtöä.

Sosiaalinen media toimi ensimmäistä kertaa täydellä teholla kongressin keskustelualustana. Tämä poiki heti vastareaktion Venäjällä, jossa sekalaisissa nettimedioissa alettiin leimata suomalais-ugrilaisia aktivisteja.

”Kaiken kaikkiaan uskon, että keskustelun avautuminen on kuitenkin tehnyt hyvää ja kasvattanut kongressin painoarvoa”, sanoi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhteisöstä.

Kerran neljässä vuodessa eri maissa pidettävän kongressin järjesti Suomi–Venäjä-seura. Suomessa ja Venäjällä kongressia on arvosteltu siitä, että ongelmia lakaistaan maton alle.

”Aiempiin kongresseihin verrattuna paikalla oli paljon nuoria. Kun kävi ilmi, että Venäjältä tulee vain vähän delegaatteja, avasimme kaikille mahdollisuuden hakea tarkkailijoiksi. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi”, arvioi Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Presidentti Sauli Niinistö korosti avajaispuheessaan pienten, katoamisvaarassa olevien kielten tukemisen tärkeyttä.

Mukana Lahdessa olikin konkareita, jotka ovat tehneet elämäntyönsä Taimyrissa Pohjois-Venäjällä. Svetlana Žovnitskaja loi vuonna 1999 yksin nganasanin kirjakielen. Hän on edelleen 700 hengen kansasta ainut, joka osaa kirjoittaa kieltä.

”Nyt kieltämme opetetaan kouluissa ja päiväkodeissa. Saamme tukea sekä Suomesta että Venäjältä. Jos ei ole kieltä, ei ole kansaa”, hän totesi.

Kirjoittaja oli mukana Suomi–Venäjä-seuran hankkeessa, jossa koulutettiin nuoria suomalais-ugrilaisia toimittajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat