Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tate Modern on nyt entistä isompi – nykytaiteen museon laajennus avautuu perjantaina

Esitystaide valtaa bunkkerit, ja 10. kerroksesta avautuu näkymä yli Lontoon.

Annamari Sipilä HS

Lontoo

Tästä tulee Lontoon entistä ehompi vetonaula, se on selvä.

Tate Modern -museon laajennus avautuu tänään perjantaina, eikä yhtä merkittävää julkista uudisrakennusta ei ole pystytetty Lontooseen vuosikausiin.

Mars, mars, kaikki kynnelle kykenevät Thamesin etelärannalle. Sinne voi muodostua tänä kesänä jonoa.

Vanhaan voimalaan rakennettu Tate Modern on maailman merkittävin modernin ja nykytaiteen museo. Museossa käy vuosittain noin viisi miljoonaa vierasta, vaikka lukema notkahtikin viime vuonna. Tate Modernin uusi siipi tuo lisätilaa 60 prosenttia.

Turbiinihalli on nyt museon keskus, joka yhdistää vanhan voimalan (Boiler House) ja uuden siiven (Switch House).

Uudispuolella esitellään taidetta 1960-luvulta eteenpäin. Kellarista löytyvät betonibunkkerit eli ”tankit”, jotka on omistettu esitystaiteelle, videoille ja elokuville.

Kun bunkkerien pimeydestä nousee ylempiin kerroksiin, valo lisääntyy ja sävyt vaalenevat. Yllättävät nurkkaukset penkkeineen kutsuvat viettämään aikaa.

STEFAN WERMUTH / Reuters
Tate Modern hankki taiteilija Ai Weiwein teoksen Puu (2015) tänä vuonna. Siitä on tullut suosittu poseeraustausta museovieraille.
Tate Modern hankki taiteilija Ai Weiwein teoksen Puu (2015) tänä vuonna. Siitä on tullut suosittu poseeraustausta museovieraille.

Uusia gallerioita on neljä kerrosta, josta yksi kokeileville yhteiskunnallisille projekteille.

Neljännestä kerroksesta löytyy nyt suomalaisen valokuvaajan Sirkka-Liisa Konttisen (s. 1948) Byker-sarja (1961–1989). Konttinen kuvasi Newcastlessa sijaitsevan rapistuvan Bykerin asukkaita muutoksen kourissa.

Ylimpänä eli 10. kerroksesta avautuu 360 asteen näkymä ympäri Lontoota. Paikalle kannattaa tulla jo maisemien takia.

Uusi Tate Modern ei ole kuitenkaan pelkkää uutta siipeä. Koko museon kokoelma on ripustettu uudelleen. Noin 75 prosenttia taiteesta on hankittu Tate Modernin avautumisen eli vuoden 2000 jälkeen.

Naistaiteilijoille on annettu entistä enemmän tilaa. Noin kolmannes Tate Modernin kokoelman töistä tulee naisilta. Voimalan puoleisista piengallerioista naisilla on puolet.

”Monet heistä ovat museovieraille tuntemattomia, mutta heidän työnsä ovat upeita”, Tate Modernin johtaja Frances Morris sanoi tiistaina.

Naistaiteilijoiden töiden hankkiminen ja esittäminen on ollut tietoinen päätös.

Amerikkalainen taideaktivistiryhmä Guerrilla Girls huomautti 1980-luvulla, että naisten pitää olla alasti päästäkseen modernin taiteen museoon. Tällä aktivistit viittasivat siihen, että Metropolitan Museumin modernin taiteen osastolla taiteilijoista naisia oli viisi prosenttia, mutta alastonkuvista 85 prosenttia.

Lontoon Tate Modernissa tästä on otettu opiksi.

STEFAN WERMUTH
Switch Housen ylimmän kerroksen terassilta avautuu 360 asteen näkymä Lontooseen.
Switch Housen ylimmän kerroksen terassilta avautuu 360 asteen näkymä Lontooseen.

Tate Modern on laajentunut muussakin suhteessa.

”Esillä on nyt taidetta ympäri maailman, ei ainoastaan Länsi-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta niin kuin Tate Modernin alkuaikoina”, Tate-museoiden johtaja Sir Nicholas Serota sanoi toimittajille. Näin yllätyksiäkin tulee eteen entistä useammin.

Vanhoja suosikkeja eli Matissen ja Kandinskyn kaltaisia klassikoitakaan ei ole piilotettu. Modernin taiteen ikonit löytyvät ”aloittelijatasolta” vanhalta puolelta.

Museo on myös koululaisryhmien suosikki. Ennen uuden siiven avautumista siihen tutustuu torstaina 3 000 koululaista eri puolilta Britanniaa.

Tarkoituksena on myös vahvistaa museota kaupunkilaisten olohuoneena. Museoon saa mennä maleksimaan.

STEFAN WERMUTH / Reuters
Taiteilija Yayoi Kusaman peilistä ja lasista tehty teos heijastaa teokseen kurkistavan kasvot.
Taiteilija Yayoi Kusaman peilistä ja lasista tehty teos heijastaa teokseen kurkistavan kasvot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat