Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitaiteilijat pelkäävät mahdollisen brexitin vievän rahoitusta taiteelta

Britannian ero Euroopan unionista voisi vaikuttaa taiteen rahoitukseen ja kaupankäyntiin.

Kulttuuri
 
Jeff Spicer / Getty Images
Wolfgang Tillmanin installaatio Siltojen välissä kommentoi Britannian mahdollista EU-eroa.
Wolfgang Tillmanin installaatio Siltojen välissä kommentoi Britannian mahdollista EU-eroa. Kuva: Jeff Spicer / Getty Images

Monet brittitaiteilijat ja kulttuurivaikuttajat pelkäävät, että brexit, Britannian ero Euroopan unionista, sekoittaisi saarivaltakunnan taidemarkkinat ja toisi vakavia ongelmia maan kulttuurielämälle. ”Brexit saa minut kauhusta jäykäksi”, totesi tunnettu kuvataiteilija Tacita Dean Artnet-sivustolla kesäkuun alussa. Hän oli yksi arvostetun Turner-palkinnon ehdokkaista vuonna 1998.

Brittitaiteilijat pelkäävät brexitin vähentävän dramaattisesti taiteen rahoitusta. EU esimerkiksi rahoitti Luova Eurooppa -hanketta Britanniassa 11,1 miljoonalla punnalla eli lähes 14 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna EU tuki British Councilin toimintaa yli 30 miljoonalla punnalla eli noin 38 miljoonalla eurolla. Brittielokuvan levittäminen EU-maissa on saanut EU-tukea 40 miljoonaa puntaa, 50 miljoonaa euroa.

EU on myös yksi taidemuseoiden, gallerioiden, historiallisesti tärkeiden teosten restauroinnin ja yksittäisten taiteilijoiden merkittävä rahoituskanava. Nykyisessä poliittisessa tilanteessa kotimarkkinat tuskin korjaisivat näin syntyvää vajetta.

Luonnollisesti taiteen rahoituksen tulevaisuuden näkymien ennustaminen on vaikeaa tilanteessa, jossa poliittinen tilanne muuttuu. Kukaan ei tiedä, minkälaisia sopimuksia Britannia lopulta solmii EU:n kanssa, mikäli maa päättä erota EU:sta.

Miten käy silloin esimerkiksi niiden hankkeiden, joiden rahoitus ulottuu ajalle, jolloin Britannia ei enää ole EU:n jäsenvaltio? Lakaistaanko brittitaide kylmästi syrjään silloin, kun EU jakaa eri taiteenalojen palkintoja? Miten käy niiden brittiläisten yhteistyöhankkeiden, joissa osapuolena on joku EU-maa?

Brexit vaikuttaisi todennäköisesti myös kansainväliseen taidekauppaan. Britannian taidemarkkinoiden liikevaihto on kolmanneksi suurin maailmassa.

Vaikutuksia olisi myös tekijänoikeuteen ja tekijänoikeusmaksuihin, mikäli EU ei ole muuttamassa omaa lainsäädäntöään.

”Taiteen kentällä ei ole oikeastaan selkeitä käsityksiä siitä, minkälaisia heijastusvaikutuksia brexitillä voisi olla”, huomauttaa taidealan lainsäädäntöön perehtynyt Becky Shaw Artnet-sivustolla.

”Britannia olisi samassa tilanteessa kuin Norja tai Sveitsi. Se joutuisi noudattamaan EU:n taidealan lakeja, mutta ei pysty vaikuttamaan itse lakeihin.”

Iso kulttuurinen kysymys koskee englannin kieltä. Säilyttääkö se asemansa EU:n yhtenä virallisena kielensä, jos Britannia eroaa Euroopan unionista? Käännetäänkö tulevaisuudessa kaikki EU:n tuottama materiaali myös englanniksi? Pelastaako kaksikielinen Irlanti Englannin?

Entä mitä kävisi Britannian nykyään vahvalle asemalle taidemaailmassa?

Lontoon Victoria & Albert -museon johtaja Martin Roth ennusti jo toukokuun lopulla julkisuudessa, että Lontoon vilkas taide-elämä saattaa muuttaa Berliiniin, jos Britannia päättää erota Euroopan unionista. Samalla kannalla on myös Tacita Dean. ”Lontoo voi muuttua taiteen kannalta provinssiksi.”

Southbankin kulttuurikeskuksen taiteellinen johtaja Jude Kelly pelkää brexitiä. ”EU on tukenut merkittävää osaa Southbankin tuotannoista. Nämä rahat jäisivät yksinkertaisesti saamatta, jos Britannia eroaisi Euroopan unionista”, hän totesi The Guardianissa jo toukokuussa.

Lontoolaisen Sadler’s Wells -teatterin johtaja Alistair Spadling on samoilla linjoilla. ”Luulen, että ihmiset eivät tajuakaan, minkälainen painajainen taiteelle brexit lopulta olisi.”

Brexitin kannattajat katsovat, että taiteessakin Britannia on nettomaksaja eikä saa omia rahojaan takaisin.

Eroa vastustavia vetoomuksia on julkaistu monissa tiedotusvälineissä. Taiteilijoiden ja kulttuurivaikuttajien vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. Tate Modern -museon johtaja Chris Dercon, näyttelijät Benedict Cumberbatch ja Helena Bonham Carter, elokuvaohjaaja Danny Boyle, muotisuunnittelija Vivienne Westwood, kuvanveistäjä Anish Kapoor sekä kirjailijat Hilary Mantel ja John le Carré.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat