Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun pussi onkin maljakko

Tapio Wirkkalan paperipussin näköinen maljakko on designklassikko ja oivaltava vitsi.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Paperipussi-maljakko on myöhemmin saanut jäljittelijöitä.
Paperipussi-maljakko on myöhemmin saanut jäljittelijöitä.

Kuinka moni maljakko kirvoittaa hymyn, ehkä jopa naurun heläyksen? Tapio Wirkkalan (1915–1985) Rosenthalille vuonna 1977 suunnittelema Paperipussi-maljakko löytää arjen kauneuden ja leikittelee visuaalisella kaksiselitteisyydellä.

Ensimmäinen kohtaamiseni tämän maljakon kanssa tapahtui 1980-luvulla. Olin alle kouluikäisenä silloin tällöin hoidossa isotätini ja -setäni luona. Täti ja setä olivat kulttuuriväkeä. Olohuoneen ikkunalaudalla komeili Wäinö Aaltosen Kahlaajan kipsijäljennös ja takaseinä oli yhtä tammikirjahyllyä. Paperipussi-maljakko komeili samalla hyllyllä kiinalaisten ja japanilaisten posliiniesineiden kanssa.

En saanut leikkiä sen kanssa, mutta sain silittää sen samettista pintaa. Jos laitoin sen ikkunalaudalle, valo siilautui ohuen posliinin läpi ja loi jännittäviä varjoja pinnan juonteisiin ja harjuihin. Sisäpinnan lasite kimmelsi. Mattainen ulkopinta hohti omaa valoaan, mutta samalla söi sitä.

Lapsen silmiin Paperipussi-maljakko oli ihmeellinen, ja silti hauska. Paperipussi, joka pitää vettä. Tädin kanssa kokeilimme, että kaupan paperipussi ei pitänyt vettä. Täti pyrki selittämään syitä paperipussimaljakon vedenpitävyydelle, ja minulle jäi vuosikausiksi käsitys, että Wirkkalan setä oli jonkinlainen taikuri.

Wirkkalan Rosenthal-töiden asiantuntija Pekka Brummer kertoo kuulleensa useita tarinoita maljakon synnystä. Wirkkala saattoi myös tehdä pilaa Andy Warholin pop-taiteesta, joka oli tuolloin suosittua.

”Tietääkseni tämä oli maailman ensimmäinen paperipussimaljakko. Sittemmin maljakon suosio on innoittanut muitakin maljakoita”, kertoo Brummer.

Paperipussi-maljakkoon liittyy myös suurin designesinepettymykseni.

Ylioppilaslahjaksi on tapana usein antaa maljakoita ja muita designesineitä. Odotin Paperipussi-maljakkoa.

Sain Aalto-vaasin (läpinäkyvän) ja kaksi mariskoolia (mustikansinisiä). Aalto-vaasista aika on jättänyt, mutta mariskoolit palvelevat edelleen perhejuhlissa munavoi- tai keksiastioina.

Nykyään on markkinoilla paitsi Paperipussi-maljakon kopioita, myös paperipusseja, jotka pitävät vettä. Niitä voi käyttää maljakkoina ja kasvatuspusseina. Niistä kuitenkin puuttuu tämän maljakon ihastuttava kaksiselitteisyys. Ilmiö on sama kuin kuvissa, joissa näkyy välillä ankka ja välillä jänis. Oivaltamisen riemu kuplii aivojen hypähdellessä kahden tulkinnan välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat