Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle on palaamassa STT:n asiakkaaksi kymmenen vuoden tauon jälkeen

Yle lopetti STT:n uutispalvelujen käytön vuonna 2007

Kulttuuri
 
Kalle Parkkinen ja Pekka Sakki / Lehtikuva
Atte Jääskeläinen (vas.) ja Mika Pettersson
Atte Jääskeläinen (vas.) ja Mika Pettersson Kuva: Kalle Parkkinen ja Pekka Sakki / Lehtikuva

Yle on palaamassa Suomen tietotoimiston STT:n asiakkaaksi. Se on ehkä lopultakin suurin yllätys, joka sisältyy torstaina julkistettuun Ylen julkista tehtävää ja rahoitusta arvioineen työryhmän raporttiin. Ylen asemaa selvittänyttä parlamentaarista työryhmää johti Arto Satonen (kok).

”Neuvottelut alkavat heti kesälomien jälkeen. Uskon, että sopimus syntyy tämän vuoden aikana. Se merkitsisi, että Yle palaisi STT:n täysimääräiseksi asiakkaaksi heti vuoden 2017 alusta. Toivottavasti näin käy”, toteaa STT:n vastaava päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson.

Hänen mukaansa alustavia keskusteluja on jo ehditty käydä ennen Satosen raportin julkistamista. ”Ilmapiiri on ollut rakentava.”

Yle lopetti STT:n uutispalvelujen käytön vuonna 2007 ja pyrki korvaamaan STT:n tuottaman materiaalin omien uutistoimitustensa yhteisellä tarjonnalla.

Sopimuksen irtisanominen kytkeytyi myös Ylen silloisiin säästötoimiin. Kääntäen: se merkitsi noin 1,3 miljoonan euron lovea STT:n budjettiin.

STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson on varma siitä, että Ylen paluu STT:n asiakkaaksi kymmenen vuoden tauon jälkeen on molemmille osapuolille hyvä ratkaisu. Hänen mukaansa Ylen täysimääräinen asiakkuus antaisi mahdollisuuden kehittää Ylen ja kaupallisen median yhteistyötä siten, että siitä hyötyisivät kaikki osapuolet.

”Uskon, että STT:llä on annettavaa Ylelle. Ylen asiakkuus auttaisi myös tasapainottamaan STT:n taloutta”, Mika Pettersson sanoo.

Kesän jälkeen alkavissa keskusteluissa pohditaan myös sitä, palaako Yle mahdollisesti myös STT:n hallitukseen.

”Neuvottelut alkavat elokuun lopulla”, vahvistaa Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen, joka on parhaillaan työmatkalla Wienissä.

”Satosen parlamentaarisen raportin yksi viesti on, että Suomessa halutaan löytää kestävä malli, jolla turvata moniarvoisen ja monipuolisen median kannalta tärkeän perusuutispalvelun. Ylen lähtökohta on tavoitella tätä. Se merkitsee sitä, että on keskusteltava myös siitä, mitä STT:n palveluita voidaan kehittää”.

Ylen uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen korostaa, että Ylellä ei ole sinänsä journalistista tarvetta ryhtyä STT:n asiakkaaksi. Hänen mukaansa poliittinen tahto ja yhteiskunnalliset intressit ovat Ylen ja STT:n neuvottelupöytään.

”On kohtuullisen selvää, että kyseessä ennen kaikkea siitä poliittisesta tahdosta estää kansallisen uutistoimiston näivettyminen. Halutaan siis taata STT:n tulevaisuus.”

Atte Jääskeläinen ei halua tässä vaiheessa arvella, minkälainen maksuosuus mahdollisesta STT:n asiakkuudesta Ylelle koituu. Hän muistuttaa, että nykyisellään pelkkä tekstipalvelun hinta olisi samaa kokoluokka kuin Ylen vuonna 2007 saama säästö STT:n asiakkuudesta luopumisesta.

Syynä on se, että STT on laskenut viime vuosina hintoja, paljolti lehtien painostuksesta.

Atte Jääskeläinen toivoo, että neuvotteluissa pohditaan myös aidosti sitä, mitä yhteiskunnallista hyötyä Ylen mahdollisesta paluusta STT:n asiakkaaksi voisi olla. Vanhalta pohjalta keskusteluja ei kannata käydä. Samaa mieltä on myös STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson. ”Neuvottelut käydään avoimin mielin. Etsitään varmasti myös uusia ratkaisua. STT voisi esimerkiksi toimia luontevasti alustana Ylen ja kaupallisen median välillä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat