Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkitusta ohjaajasta tuli pakolaiskriisin tulkki – ”Eurooppa on tehnyt jättimäisiä virheitä”

Dokumenttiohjaaja Gianfranco Rosi vietti puolitoista vuotta Lampedusan saarella, jota voi pitää pakolaiskriisin solmukohtana.

Kulttuuri
 
Viena Kytöjoki
Gianfranco Rosin uutuuselokuva Fire at Sea kertoo pakolaiskriisistä.
Gianfranco Rosin uutuuselokuva Fire at Sea kertoo pakolaiskriisistä. Kuva: Viena Kytöjoki

Sodankylä

Ohjaaja Gianfranco Rosi ojentaa kännykkänsä, jonka ruudulla on kuva julisteesta.

”Elokuvani juliste on kuin Steven Spielbergin Maailmojen sodan mainos. Alienit näyttävät tulevan.”

Fire at Sea -elokuvan brittiläisen julisteen etualalla on myrskyävä meri, taustalla näkyy yksinäinen pakolaislaiva. Alla lukee suurin kirjaimin Fire at Sea, suomeksi käännettynä Tulta merellä. Rosi toivoo elokuvansa näyttävän pakolaiskriisin myös toisesta näkökulmasta, ei pelkästään alienien saapumisena.

Samuele Pucillossa oli päähenkilöainesta.
Samuele Pucillossa oli päähenkilöainesta.

Italialainen dokumenttiohjaaja Rosi vietti puolitoista vuotta Lampedusan saarella, jota voi pitää pakolaiskriisin solmukohtana. Rosin Fire At Sea voitti helmikuussa Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun.

Se on myös parhaita Sodankylän elokuvajuhlilla esitettyjä elokuvia. Merkillisen Rosin elokuvaustavasta tekee se, että hän työskentelee aina yksin – Rosi ohjaa, kuvaa ja äänittää omat elokuvansa. Tämän ansiosta hän saavuttaa ihmisten luottamuksen helpommin kuin ison kuvausryhmän kanssa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Italiaan saapui elokuvan tekovuonna 39 000 siirtolaista. Vuosaaren kokoinen Lampedusan saari tunnetaan saapuneiden lisäksi runsaista meriturmista.

Rosi aikoi ensin tehdä saaresta lyhytelokuvan. Vajaan kymmenen minuutin sijaan aihe Lampedusan arjesta venyi kahteen tuntiin.

”Eurooppa on tehnyt pakolaiskriisissä jättimäisiä virheitä, jotka Lampedusa tuo esille. Vallalla on täydellinen poliittinen sokeus, jossa järjen korvaa populismi.”

Ritsoja rakastavasta ja pakolaiskriisin keskellä kasvaneesta Samuele Pucillosta tuli Fire at Sea -elokuvan päähenkilö.
Ritsoja rakastavasta ja pakolaiskriisin keskellä kasvaneesta Samuele Pucillosta tuli Fire at Sea -elokuvan päähenkilö.

Pääosassa ovat saaren asukkaat – alakoululainen Samuele Pucillo, jonka suurinta vapaa-ajan hupia on kaktusten tuhoaminen ritsalla, ja lääkäri Pietro Bartolo, joka on saaren ainoa vakituinen lääkäri.

Bartolosta on tullut saaren kasvot kansainvälisessä mediassa. Ennen elokuvan alkua hän kertoi antaneensa yli tuhat haastattelua. Bartolo oli paikalla jo vuonna 1991, kun ensimmäiset pakolaislaivat saapuivat.

Päähenkilö on kuitenkin pieni Pucillo, joka viettää kalastajien saarella normaalia pikkupojan elämää samalla, kun radiossa kerrotaan päivän meriturmista.

Rosin mukaan pojan arjesta tuli metafora muulle Euroopalle. Pitkä osa elokuvasta kuvaa ritsoja rakastavan Samuelen kamppailua sen kanssa, että hänen on pidettävä silmälappua Bartolo-lääkärin määräyksestä.

Hän myös pian tajusi Pucillossa olevan selvää päähenkilöainesta.

”Samuele on koko elokuvan selkäranka ja elokuvan lähtösysäys. Valmistautuessani kuvauksiin näin hänet pihalla ampumassa ritsallaan. Ammuttuaan oikein mojovan laukauksen hän sanoi minulle: ’Elä aina tunteella.’”

Viena Kytöjoki
Gianfranco Rosi esittelee elokuviaan Sodankylän elokuvajuhlilla.
Gianfranco Rosi esittelee elokuviaan Sodankylän elokuvajuhlilla.

Merellä on aivan toinen maailma. Rosi kuvasi neljäkymmentä päivää partiointiveneissä, jotka ottavat vastaan pakolaislauttoja.

Elokuvan loppupuolella viranomaiset pysäyttävät täyden pakolaislautan, jonka ruumassa on jo paljon nestehukkaan kuolleita. Ruumapaikat ovat halvin matkustusmuoto.

”Lauttoja lähetetään vailla mitään vakuutusta matkan onnistumisesta. Tämä on pakottanut meripelastusjoukot aivan lähtömaan rannikolle.”

Pakolaiskriisi on vasta lähiaikoina noussut pinnalle elokuvissa, vaikka se on hallinnut uutiskuvastoa ja poliittista puhetta Euroopassa. Suomessa aihetta käsitteli tänä vuonna elokuvaohjaaja Hamy Ramezan dokumentillaan Tuntematon pakolainen.

Yksi on joukosta poissa. Sodankylästä puuttuu sen perustajajäsen Aki Kaurismäki, tiettävästi sen takia, että hän on valmistelemassa Pakolainen-työnimellä kulkevaa elokuvaa, joka kuvataan syksyllä.

Lopuksi Rosi haluaa esitellä jotain puhelimestaan. Ruudulla on koko valkokankaan leveydelle levittynyt Juice Leskinen edellisen päivän Saimaa-ilmiö -karaokesta.

”Se oli aivan kuin olisi kuunnellut korealaista poppia”, Rosi sanoo.

Sen jälkeen hän näyttää kuvan joesta nousevista puolialastomista suomalaisista matkalla saunaan.

Fire at Sea tulee syyskuussa teatterilevitykseen Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat