Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hymyilevällä miehellä on kaikki mahdollisuudet arthouse-menestykseksi – yllätysensi-ilta Sodankylän elokuvajuhlilla

Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan voittanut Hymyilevä mies esitettiin Sodankylässä yllätysnäytöksessä. Elokuvasta saattaa tulla menestys myös lippuluukuilla, arvioi Hannes Nissinen.

Kulttuuri
 
Hannes Nissinen Helsingin Sanomat
Hymyilevästä mies on ollut festivaalimenestys. Pian se voi menestyä myös lippukassoilla.
Hymyilevästä mies on ollut festivaalimenestys. Pian se voi menestyä myös lippukassoilla.

Hymyilevän miehen ohjannut Juho Kuosmanen on havaittu Sodankylän elokuvajuhlilla.

”Mitä Kuosmanen täällä tekisi, jos ei esittelisi kohta elokuvaansa?”, elokuvateatteri Lapinsuuhun jonottava festivaalikävijä sanoo.

Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan voittanut Hymyilevä mies esitettiin Sodankylässä yllätysnäytöksessä, joka ei oikeastaan ollut kenellekään yllätys. Koko sali oli viimeistä penkkiriviä myöten täynnä. Vaikka ennen näytöstä kukaan ei virallisesti tiennyt elokuvaa, kaikki arvasivat.

Yllätys ei ole sekään, jos Hymyilevästä miehestä tulee syksyllä menestys lippuluukuilla.

Elokuvalla on sellainen ässä hihassaan, mitä vaaditaan menestykseen, jos elokuvassa ei pukeuduta kireään spandeksiin – se puhuttelee suuria ikäluokkia.

Vuoden 2015 arthouse-menestyksiä olivat Andrew Haighin 45 vuotta ja Pawel Pawlikowskin Ida. Molemmat ovat erinomaisia elokuvia, jotka myös osoittautuivat varttuneempien elokuvakävijöiden suosikeiksi. Suurten ikäluokkien, joilla on aikaa ja varallisuutta käydä elokuvateattereissa, suosio on pienten elokuvien onnenpotku.

Suomalaisista elokuvista saman yleisön on tavoittanut näkyvimmin Dome Karukosken kassamenestys Mielensäpahoittaja (2014).

Idaa levittäneen Cinema Mondon Mika Siltala ilmaisee asian näin:

”Monesti koetellaan tavoittaa ensisijaisesti nuoria, mutta huonosti siinä käy. Vaihtoehtoisten elokuvien levittäjät ainakin toistaiseksi pärjäävät suurten ikäluokkien elokuvilla.”

Tämän ostavan yleisön kiinnostuksen herättämiseen Hymyilevällä miehellä on hyvät mahdollisuudet. Ensinnäkin aihe on tuttu kaikille 1960-luvulla eläneille. Elokuva kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen MM-ottelusta vuonna 1962.

Kuosmasen elokuvan ajankuva on tarkka, mikä varmasti viehättää sen kuvaamina vuosina kasvaneita ja eläneitä. Se ei romantisoi turhaan – Olli Mäen tarinan tuntevat tietävät, että hän saa kehässä myös turpaan, ei vain onnistuneita iskusarjoja vastuksen keskivartaloon.

Tärkeää Cinema Mondon Siltalan mukaan vaihtoehtoisen elokuvan levittämisessä on samaistuttavuus: Siltalan mukaan päiväelokuvien yleisö karsastaa suoraviivaisia voittotarinoita.

1960-luvun Puolasta kertovan mustavalkoisen Idan menestyksen taustalla oli, että sitä käytiin katsomassa teatterilevityksessä lähes vuoden ympäri päivänäytöksissä. Vaikkapa blockbustereille kierto on nopeampaa, koska ne tekevät suuret rahat nuoremmilla katsojilla ensi-iltaviikonloppuina.

”Kansainväliset tutkimuksetkin sen sanovat: varttuneempi ikäluokka on ainoa kasvava yleisösegmentti. Meidän menestyselokuvien kohdalla tämä on käynyt selväksi”, Siltala sanoo.

1960-luvun Helsinkiä ja Kokkolaa tarkkuudella kuvaavalla Hymyilevällä miehellä on sisältönsä puolesta kaikki mahdollisuudet puolalaiselokuvan kaltaiseen menestykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat