Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sidewaysin lauantain ohjelmisto kutistui sateessa – mutta jäljelle jäi paljon iloa

Arvio: Mara Balls, Yari ja Lush Sideways-festivaalilla Teurastamolla.

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Tamperelainen Mara Balls esiintyi Sideways-festivaalien Plaza-lavalla lauantaina hetkeä ennen kuin lavoja alettiin sulkea huonon sään vuoksi.
Tamperelainen Mara Balls esiintyi Sideways-festivaalien Plaza-lavalla lauantaina hetkeä ennen kuin lavoja alettiin sulkea huonon sään vuoksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Mara Balls, Yari ja Lush Sideways-festivaalilla Teurastamolla.

Teurastamon Sideways-festivaali kutistui huonon sään takia lauantaina odotettua pienemmäksi, mutta jäljelle jääneestä musiikista oli kesämyrskyn keskellä paljon iloa.

Jukka Nousiaisen lyhytikäiseksi jääneen Jukka ja Jytämimmit -kokoonpanon basisti Maria Mattila polkaisi jo viime vuonna käyntiin oman Mara Balls -kokoonpanonsa. Se on Nousiaisen yhtyeen tavoin perinteinen, Hurriganes-mallinen rocktrio, mutta omassa yhtyeessään Mattila on lauluntekijä, kitaristi ja laulusolisti.

Mara Ballsin sointi on 1970-luvulta, myöhemmillä stoner-sävyillä rikastettuna. Mattila soittaa kitaraa tummalla fuzz-soinnilla ja pelaa hienosti juuri ja juuri käsistä riistäytyvällä feedbackilla. Yhtye kuulosti sitä paremmalta mitä nopeammassa tempossa se soitti. Hitaampiin hippiblueseihin olisi toivonut lisää dynamiikkaa ja kontrasteja.

Sideways on Helsingin suurista festivaaleista eniten vaihtoehtorockiin kallellaan, ja siksi oli loogista, että sen ohjelmistossa oli myös kotimaisia lajin uranuurtajia.

Yari eli Jari Knuutinen oli 1970-luvun lopussa sankari kaikille niille, jotka tunsivat itsensä ulkopuolisiksi jopa ulkopuolisten temmellyskenttänä pidetyssä punkissa.

Yarin johtama Se-yhtye teki vuosina 1979-1984 monta kappaletta, jotka ovat yhä elinvoimaisia. Yari ei esiinny nykyään kovin usein, mikä kuului lähinnä rönsyilevissä välispiikeissä. Alun perin kosketinsoittajana tunnettu punkveteraani jupisi muun muassa pianon puuttumisesta, mutta säesti itseään säröisellä kitaralla sävykkäästi.

Parasta oli kuitenkin laulaminen. 58-vuotiaan Yarin äänessä on tallella hämmästyttävän paljon nuoruuden särmää ja sitä notkeaa angloamerikkalaista fraseerausta, joka erotti hänet muista ensimmäisen aallon punksolisteista.

Juurista muistutti myös se, että Yarin cover-valinnat olivat muilta ulkopuolisilta: omaa sukupolvea edustavalta Kumma heppu & Lopunajan voidellut -yhtyeeltä sekä vasta viime vuonna ensilevynsä julkaisseelta Litku Klemetiltä.

Keikan loppupuolella kuultiin hieno sarja Se-yhtyeen parhaita singlekappaleita, ja Varjot-klassikon jälkeen silmäkulmiaan pyyhkivät yleisössä kaikenikäiset runotytöt ja -pojat.

Sidewaysissa suljettiin lauantain myrskyssä turvallisuussyistä päälava ja kaksi pienempää tuulelle altista lavaa. Avauspäivästä huomattavaksi pienemmäksi kutistunut yleisö ohjautui Teurastamon alueen suojaisampaan eteläpäähän, varsinkin sisätilojen pienemmille lavoille.

Myrskyssä huojuvien puiden siimeksessä esiintyi lopulta myös päälavan yllätysesiintyjäksi hankittu Lush.

1990-luvun shoegazing-koulukuntaa edustava brittiläinen indieyhtye oli keski-ikäisine olemuksineen sympaattinen mutta vaisu kuin rakastetun draamasarjan pitkään odotettu jatko-osa. Ehkä myös Lush olisi tehnyt voimakkaamman vaikutuksen lämpimänä alkukesän iltana suurella lavalla, mutta nyt sellainen ei vain käynyt.

Suljettujen lavojen esiintyjiä sijoiteltiin myös Suvilahden festivaalialueen puolelle Kattilahalliin.

Muutokset tehtiin ripeästi ja tieto levisi hyvin. Järjestäjille sääongelmat tuottavat aina rahanmenoa. Yleisölle ja Helsingin kesän musiikkitarjonnalle parasta olisi, jos Sideways selviäisi ensi vuoteen.

Suomalaista punklegendaa ei enää ahdista - Radiopuhelimet rymisteli Sidewaysissa
Suomalaista punklegendaa ei enää ahdista - Radiopuhelimet rymisteli Sidewaysissa
30 vuotta sitten perustettu Radiopuhelimet on Suomen arvostetuimpia vaihtoehtorockin tekijöitä. Alusta asti Radiopuhelimissa soittanut rumpali Jyrki Raatikainen sanoo, että alkuaikojen ahdistuneisuus on onneksi karissut yhtyeeestä pois. Seurasimme Raatikaisen päivää Sideways-festivaalilla. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Ilkka Mattila
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Amerikkalainen Mykki Blanco tarjoili lavan täydeltä energiaa lauantaina Sideways-festivaaleilla.
Amerikkalainen Mykki Blanco tarjoili lavan täydeltä energiaa lauantaina Sideways-festivaaleilla.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Yari esiintyi Sideways-festivaaleilla lauantaina sisätiloissa, hämyisessä Kellohallin lihadiskossa.
Yari esiintyi Sideways-festivaaleilla lauantaina sisätiloissa, hämyisessä Kellohallin lihadiskossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat