Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisen ei enää tarvitse olla alasti päästäkseen museoon – nyt jyräävät vanhat rouvat

Perinteisesti nainen on päässyt ison museon näyttelyyn helpommin ilman vaatteita kuin siveltimen varressa

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Vuonna 1989 taideaktivistiryhmä Guerrilla Girls kysyi, onko naisen oltava alasti päästäkseen New Yorkin Metropolitan -museoon. Ryhmä oli laskenut, että museon modernin taiteen kokoelmissa naistaiteilijoita oli vain viisi prosenttia, mutta alastonmaalauksista 85 prosenttia esitti naisia, kuten HS:n Britannian-kirjeenvaihtaja Anna-Mari Sipiläkin hiljattain jutussaan mainitsi.

Nyt naiset pääsevät museoihin vaatteet päällä, ainakin täällä meillä. Naisten ei tarvitse edes olla nuoria ja hehkeitä: nyt jyräävät yli kahdeksankymppiset ja vanhemmat rautarouvat.

Viime vuonna Tukholman Moderna Museetissa nähtiin Louise Bourgeoisin (1911–2010) näyttely ja Emmassa Carol Rama (1918–2015). Tässä kuussa Ateneumissa avautui monelle tuntemattoman Alice Neelin (1900–1984) näyttely ja syksyllä Helsingin kaupungin taidemuseo Hamissa nähdään 87-vuotias Yayoi Kusama, joka tuntuu Bourgeoisin, Raman ja Neelin rinnalla juniorilta.

Aina ei ole ollut näin. Kysyin rouvien esiinmarssista Ateneumiin Neel -näyttelyn kuratoineelta Jeremy Lewisonilta, joka työskenteli vuosia myös Taten kokoelmajohtajana.

Museoiden talous on perinteisesti aina tiukalla, eikä moni museonjohtaja ole uskonut, että naistaiteilijoiden näyttelyille riittäisi yleisöä, Lewison sanoo.

Maailma on kuitenkin muuttunut.

”Nykyään ymmärretään että taidemaailmassa vallitsi pitkään eräänlainen miesten salaliitto”, Lewison sanoo.

”Nykyään ymmärretään, että naistaiteilijan näkökulma voi olla erilainen”, hän sanoo. Erilainen, siis, ei miehen näkökulmaa heikompi!

”Ja nykyään ymmärretään tietysti myös, että suurin osa museokävijöistä on naisia”, Lewison sanoo.

Jaa mistäkö tällainen lisääntynyt ymmärrys johtuu?

Siihen voi vaikuttaa moni asia, mutta ei ehkä ole ehkä silkkaa sattumaa sekään, että Ateneumia johtaa Susanna Pettersson, Emmaa Pilvi Kalhama, Hamia Maija Tanninen-Mattila ja Modernaakin Daniel Birnbaumin parina Ann-Sofi Noring.

Museon johtaminen oli pitkään miehen työ. Miespuolisista museonjohtajista moni ei pitänyt naistaiteilijoiden teoksia yhtä kiinnostavina kuin miesten – eikä uskonut, että naistaiteilijoiden teokset voisivat kiinnostaa yleisöäkään. Nyt ymmärretään toisin.

Ja ennen kuin joku älähtää: miesten katoaminen museoista ei ole ajankohtainen huoli. Jokaista Neeliä kohden on toistaiseksi ollut Modigliani, jokaista Kusamaa kohden Ai Weiwei.

Kiitos, museonjohtajat, että taidehistoria täydentyy vähitellen uusilla nimillä – naisilla, jotka saavat pitää vaatteet yllään!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat