Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäyön uni -näytelmän ohjaaja: maailman ongelmat johtuvat päättäjien univajeesta

Esa Leskisen Shakespeare-ohjaus puolustaa mielikuvitusta

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kesäyön unen ohjaaja Esa Leskinen Suomenlinnassa.
Kesäyön unen ohjaaja Esa Leskinen Suomenlinnassa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

On hassuttelua ja rakkaussuhteita. Rakastutaan vääriin ihmisiin ja väärään aikaan.

Kesäyön uni on maailman itsestään selvin valinta kesäteatterinäytelmäksi. Se on mielikuvituksen ja rakastavaisten sekä hullujen ylistyslaulu.

Mutta puskafarssia se ei ole, vaan tragikomediaa – elämän kaltaista. Näin ajattelee Ryhmäteatterin Kesäyön unen ohjannut Esa Leskinen.

Shakespearella on komedioissaan hyvin tummia sävyjä. Hän keksi tragikomedian, ennen häntä komediahahmot olivat aina stereotyyppejä. Vasta hän teki hahmoista inhimillisiä.”

Komedia on Leskisen mukaan teatterin vaikein – ja juuri siksi mielekkäin – laji. Jos ohjaaja tekee vakavan draaman, joka ei uppoa yleisöön, hän voi aina teeskennellä, etteivät ihmiset vain ymmärrä hänen taidettaan. Komediasta puhuessaan Leskinen siteeraa Aku Ankkaa: ”Kaikki tietävät, että sokerikakun tulee olla kevyt ja kuohkea, mutta kuinka se saadaan sellaiseksi?”

”Komediassa ei voi teeskennellä. Jos se ei naurata, niin ei naurata. Siksi ohjaaminen on aina sellaista vuorelle kiipeämistä. Huipulla on kuitenkin yleensä hilpeää.”

Nyt ollaan huipulla. Ryhmäteatterin Kesäyön uni on juuri saanut ensi-iltansa Hyvän omantunnon linnakkeessa Suomenlinnassa. Se uneksitaan tänä kesänä yli 40 kertaa.

Kun ohjaaja on kerran klassikon pariin päätynyt, sille pysytään myös uskollisena: luvassa on ehtaa Shakespearea, tosin pienellä sateenkaari-vireellä.

”Koska tämä on rakkauden ylistys, niin miksei sitten ylistää rakkautta sen kaikissa muodoissa?”

Nuorempana Leskinen (s. 1970) ohjasi paljonkin klassikoita, etenkin venäläisiä: Gogolia, Bulgakovia ja Dostojevskiä. Hän on mieltynyt brechtiläisen teatterin ideaan, jonka mukaanteatterin olisi voitava herättää ihmisessä halu muutokseen.

Siksi yleisön naurattaminen ei riitä. Teatterintekijä on vastuussa myös siitä, millaista maailmaa hän yleisölle kommunikoi. Jos esittää maailman sellaisena kuin se on, syntyy Leskisen termein ahdistusnäytelmää.

”Jos mustillekin asioille voidaan nauraa, se auttaa saamaan komedian kautta tragediasta henkisen yliotteen. Silloin teatteri antaa ihmisille sellaisen tunteen, että heidän on syytä elää.”

Leskinen aloitti uransa Ryhmäteatterissa 19 vuotta sitten. Sittemmin hänestä on tullut Ryhmäteatterin kantava voima, jonka tekstejä esitetään ympäri maata ja ulkomaillakin. Niissäkin on melko brechtiläinen vire. Leskisen mukaan Brecht on paljosta velkaa juuri Shakespearelle.

”Teatterin esittävyys eli niin sanottu teatterillinen teatteri olialunperin Shakespearen idea.Hänen näytelmissään myönnettiin alusta asti, ettei lavallaimitoida todellisuutta. Että näyttelijöitä tässä vaan ollaan.”

Seuraava Leskisen ja pitkäaikaisen kirjoittajakumppanin Sami Keski-Vähälän yhteinen teos valmistuuKansallisteatteriin kaudella 2018–2019. Kaksikon tekstit ovat kiinni suomalaisenyhteiskunnan muutoksessa, työelämän murroksessa ja markkinataloudenvoittokulussa.

Kuten Kesäyön uni, myös ne ovat eräänlaisia hulluuden puolustuspuheenvuoroja.

”Onhan tämä maailma melkoinen hullujenhuone. Mutta hulluutta on monenlaista – toisinaan se johtaa hyvään. Ihmisten täytyy hyväksyä oma rikkonaisuutensa ja epätäydellisyytensä löytääkseen itsestään jotain olennaista.”

Hulluinta hulluutta Leskisen mielestä on loputon usko kontrolliin ja järjestykseen.

Hän on pistänyt merkille, että monet merkittävät ihmiset kehuskelevat nykyisin sillä, kuinka vähän he nukkuvat yössä.

”Uskon, että maailman ongelmat johtuvat pitkälti päättäjien univajeesta ja kyvyttömyydestä unelmoida.”

Yrjö Jylhän suomentamat Shakespearet Leskinen poimi isovanhempiensa kirjahyllystä jo lapsena. Niistä hän koki mielenkiintoisimmiksi kolme mystisintä: Myrskyn, Macbethin ja Kesäyön unen. Viimeisin on Leskisen mielestä Shakespearen vastaisku hyötyajattelulle.

”Sen ydinviesti on, ettei ihminen löydä vastausta ongelmiinsa järjen alueelta – on mentävä unen ja alitajunnan pelottavalle puolelle.”

Leskinen kertoo aina ihmetelleensä, mitä hyötyä on hyödystä. Jos ihminen optimoi resurssinsa – esimerkiksi nukkumalla neljä tuntia yössä – voi ainakin saada paljon rahaa.

”Kun hyöty on maksimoitu, sitä maksimoidaan lisää. Tarpeiden kuilu on loputon, se ei täyty koskaan. Voimme rakentaa maailman, joka on hirveän pitkälle kehittynyt ja tuottava, mutta mitä jää käteen? Yhteiskunta, jossa ihmiset ovat epäluovia ja peloissaan.”

Kesäyön uni ei kuitenkaan ole varsinaisesti yhteiskunnallista teatteria. Se on pikemminkin mielikuvituksen puolustuspuheenvuoro. Leskisen mielestä mielikuvituksen käyttäminen tekisi aika monelle johtavalle poliitikolle hyvää.

”Tätä maailmaa johtavat näennäisen järkevät ihmiset, jotka ovat kuitenkin kovin harhautuneita järjessään. Stubb aina toistelee, että ’pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä’. Hän on kuitenkin itse tehnyt päin vastoin: sydän on pysynyt kylmänä, vaikka aivot käyvät kuumana.”

Mutta mihin perustuu William Shakespearen (1564–1616) viisaus? Onko mahdollista, että 400 vuoden kuluttua jonkun nykykirjoittajan tekstit puhuttelisivat tulevia polvia?

Tätä kysytään Leskiseltä usein. Hänen vastaa Shakespearen tenhon perustuvan siihen, että näytelmät tapahtuvat universaalissa ajassa ja käsittelevät ikuisia teemoja.

”Shakespearen näytelmät ovat syvästi humaaneja. Aiheet ovat valta, rakkaus ja kuolema. Valta on Shakespearelle aina väkivaltaa: historian pyörä on väkivaltainen, ja se, joka tavoittelee valtaa, tuhoutuu siihen. Nämä asiat eivät vanhene, vaan tapahtuvat niin sanotusti kaikkina aikoina.”

Oikaisu (HS 21.6.2016): Maanantaina 20. kesäkuuta oli virhe kuvatekstissä. Ryhmäteatterin Kesäyön unen ohjaaja on Esa Leskinen, ei Esa Hiltunen.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Noora Dadu Lysanderina (vas.) ja Anna-Riikka Rajala Hermiana (oik.). Keskellä ensimmäistä rooliaan Ryhmäteatterissa tekevä Pyry Äikää Helenan roolissa.
Noora Dadu Lysanderina (vas.) ja Anna-Riikka Rajala Hermiana (oik.). Keskellä ensimmäistä rooliaan Ryhmäteatterissa tekevä Pyry Äikää Helenan roolissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat