Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi syytä, joiden ansiosta Sodankylän elokuvafestivaali onnistui taas

Sodankylän elokuvafestivaali onnistui taas. HS listasi viisi syytä, miksi.

Kulttuuri
 
Otto Ponto / Lehtikuva
Lipunmyyntijonoja Sodankylän elokuvafestivaaleilla.
Lipunmyyntijonoja Sodankylän elokuvafestivaaleilla. Kuva: Otto Ponto / Lehtikuva

Sunnuntaina päättyneet Sodankylän elokuvajuhlat onnistuivat taas. HS listasi viisi syytä, miksi.

Yleisö

Suurin osa Sodankylän elokuvajuhlien yleisöstä tulee matkan päästä. Festivaalin erikoisuuksia on, että iso osa majoittuu telttoihin. Leirintäalue on suosittu etenkin 300 talkoolaisen joukossa.

Viena Kytöjoki
Yhdysvalloista saapunut Sebastian Vik Sodankylän leirintäalueella.
Yhdysvalloista saapunut Sebastian Vik Sodankylän leirintäalueella.

Yksi pisimmältä tulleista on yhdysvaltalainen Sebastian Vik, 26, joka kerää telttojen vieressä kuusenkerkkiä kuksaansa teetä varten. Startup-yrittäjä on tullut Sodankylään vieraaksi Connecticutista. Festivaalien jälkeen hän aikoo pyöräillä kaverinsa Mikko Sillimanin kanssa Rovaniemeltä Helsinkiin.

Vik ylistää kupillisen ääressä avointa ilmapiiriä.

”Leirintäalueen tunnelma on kuin kesäleirillä, tai opintojen alussa. Olen varmaan tutustunut 50 ihmiseen täällä. Tulen varmasti takaisin.”

Elokuvateatteri Lapinsuun elokuvat

Sodankylän elokuvateatteri Lapinsuu on legendaarinen kolmannen sukupolven perheyritys, joka avasi ovensa 1948. Alakerrassa popcornia tarjoilevat perustajan tytär ja tyttärenpoika.

Teatterin historiikki kertoo selvät sanat päättäväisyydestä, jota elokuvateatterin perustamiseen tarvittiin 40-luvulla. Tässä esimerkki perustaja Erkki Salinilta:

”Koska paikkakunnalla ei ollut saatavissa tarvittavasti sähkövoimaa olimme pakotetut rakentamaan teatterin tarpeita tyydyttävän sähkölaitoksen.”

Lapinsuussa esitettiin festivaalin aikaan aamulla, illalla ja aamuyöllä uutuuksina muun muassa Gianfranco Rosin pakolaisdokumentti Fire at Sea (2016) ja Jeff Nicholsin kidnappaus-skifi-seikkailu Midnight Special (2016).

Mykkäelokuvanäytös torstaina

William A. Wellmanin Beggars of Life (1928) on kiertolaisten ylistys ja festivaalin parhaimpia esityksiä ainakin yleisöreaktion perusteella. Sirkus Finlandian täydessä vanhassa teltassa torstaina elokuvan tapahtumille hurrattiin, huudeltiin ja vislattiin pitkin näytöstä.

Mykkäelokuvanäytökset ovat jokavuotinen perinne, joissa ollaan ainutlaatuisen äärellä. Neil Brandin The Dodge Brothers -bändi oli säveltänyt näytökseen lauletun tunnusmusiikin ja suosi nopeaa tempoa. Suuri osa oli improvisoitua, joten esitys nähtiin sellaisena vain kerran.

Yhtye kävi pokkaamassa neljä kertaa suosionosoitukset.

Yllätysnäytös

Tämän vuoden yllätysnäytös oli syksyn odotetuimpiin ensi-iltoihin kuuluva Hymyilevä mies, joka voitti Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon.

Lapinsuu oli torstaina päivällä täynnä, vaikka elokuvan nimeä ei oltu julkaistu ennen esitystä, kaikki arvasivat mitä tuleman pitää. Hymyilevä mies lunasti odotukset – urheilukuvauksen sijaan elokuva on häpeilemätön romanssi, jonka huumori upposi Lapinsuun yleisöön.

Paikalla olivat ohjaaja Juho Kuosmasen lisäksi toinen käsikirjoittaja Mikko Myllylahti, tuottaja Jussi Rantamäki, kuvaaja J-P Passi ja näyttelijä Oona Airola.

Elokuvakaraoket

Torstai-ilta oli yksi Ismo Alangon keikkahistorian erikoisimmista – karaokeisäntänä ollut Alanko lauloi 35 vuotta nuoremman itsensä tahtiin, joka esiintyi Aki ja Mika Kaurismäen Saimaa-ilmiö-dokumentissa (1981).

Jokavuotinen elokuvakaraoke on festivaalin rakastetuimpia ja poikkeuksellisimpia ohjelmanumeroita. Se vetää Sirkus Finlandian vanhan teltan perinteisesti täyteen.

Elokuva oli myös eräänlainen kamppailu Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Hassisen koneen välillä. Yleisö mylvi kovimpaan Leskisen tahdissa, niukka voitto siis Juicelle.

Kaikki päättyi seisaallaan esitettyyn Leskisen esilaulamaan Maamme-lauluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat