Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monen EM-kisajoukkueen fanit laulavat vanhoista sodista – kansallislauluissa kuuluu Euroopan kiistojen täyttämä historia

Italialaisia kutsutaan kohortteihin ja valmistautumaan kuolemaan, Portugali marssii aseistettuna yli maan ja veden, ja Albanian laulun mukaan sodasta kieltäytyvä on synnynnäinen petturi.

Kulttuuri
 
Jason Cairnduff / Reuters
Italian fanit osoittivat lauluinnokkuutensa Belgian ja Italian välisessä pelissä Lyonissa 13. kesäkuuta.
Italian fanit osoittivat lauluinnokkuutensa Belgian ja Italian välisessä pelissä Lyonissa 13. kesäkuuta. Kuva: Jason Cairnduff / Reuters

Ranskan jalkapallostadioneilla on laulettu kymmenen päivän ajan eurooppalaisten maiden kansallislauluja. Monen EM-kisoissa kuullun laulun sanoissa muistellaan ikivanhoja kiistoja eikä niissä aina rohkaista rauhalliseen rinnakkaineloon, vaan jopa avoimeen konfliktiin muiden Euroopan maiden kanssa.

Ranskan vallankumouksen ajalta peräisin oleva Marseljeesi on tunnetuin verisistä kansallislauluista, mutta lähes yhtä kovaa tekstiä tarjoaa EM-kisojen ennakkosuosikkeihin kuuluvan Italian reipastempoinen marssilaulu Il Canto degli Italiani.

Sen säkeistössä herätellään Italian veljiä taisteluun ja kehotetaan heitä vetämään päähänsä Scipion kypärä. Sillä viitataan runsaat 2 200 vuotta sitten aktiivipalveluksessa olleeseen Rooman valtakunnan kenraaliin, Scipio Africanusiin.

Italian kannattajien riemukkaasti laulamassa kertosäkeessä samaisia veljiä käsketään liittymään Italian kutsusta kohorttiin, joka oli Rooman armeijan yksikkö, ja toistetaan, että ”olemme valmiit kuolemaan”.

Italian kansallislaulun teksti on peräisin 1840-luvulta, jolloin osa nykyisestä Pohjois-Italiasta oli Itävallan hallussa.

Yhtään sovinnollisempi ei ole Portugalin A Portugesa, joka on sekin yltiökansallinen sotilasmarssi. Se syntyi vuonna 1890 siirtomaasodan taistelulauluksi, ja kertosäkeessä portugalilaisia kutsutaan aseisiin yli maan ja meren ja marssimaan kanuunoita vastaan. Tekstin alkuperäisessä versiossa tosin marssittiin kaunistelematta ”brittejä vastaan”.

1800-luvun nationalismi on synnyttänyt monia yhä käytössä olevia kansallislaulun tekstejä, kuten esimerkiksi Maamme-laulun sanat.

Slovakian kansallislaulussa nukkuvan maan herättää salama Tatra-vuoriston yllä, ja Ukrainan hymni kuvaa runollisesti, kuinka ”vihollisemme katoavat kuin kaste aamuauringossa”.

Albanialaisten kansallislaulussa vannotaan uskollisuutta lipulle ja muistutetaan, että tosi mies kuolee asian puolesta ja sodasta kieltäytyy vain synnynnäinen petturi.

Vuosisatojen ajan kovia kokeneen Puolan laulu yrittää estää puolalaisia vaipumasta epätoivoon. Jo 1700-luvun lopussa syntyneessä tekstissä vakuutetaan, että ”Puola ei ole vielä tuhoutunut”.

Kaikilla jalkapallon EM-kisoihin osallistuvilla mailla ei ole sotimisesta kertovaa kansallislaulua.

Ruotsin tuttu Du gamla du fria vain muistelee lyhyesti menneitä aikoja, jolloin Ruotsin nimi kaikui kautta maailman, Islannin Lofsöngurissa pohdiskellaan syvällisesti kotimaan, jumalan ja ikuisuuden välisiä suhteita, ja Tšekin kansallislaulussa maan kauneus on pakahduttavaa niittyjen läpi virtaavine vesineen. Tšekit luonnehtivatkin laulussaan kotimaataan reilusti ”maanpäälliseksi paratiisiksi”.

Venäjän federaation kansallislaulun sävel on tuttu Neuvostoliiton ajoilta, mutta laulun nykyisessä tekstissä tyydytään ihastelemaan valtion kokoa ja viittaamaan veljeskansojen ikivanhaan yhteyteen.

Muiden maiden kansalaiset muistavat usein Saksan kansallislaulun eli Deutschlandliedin ”Deutschland, Deutschland über allesina”, mutta se ei ole koskaan ollut laulun nimi, eikä ”über alles” -julistuksella alkava säkeistö ei ole kuulunut laulun viralliseen versioon toisen maailmansodan jälkeen.

Vanha versio ei ole kovin aggressiivinen, mutta siinä kuvataan maantieteellisesti hyvin paljon nykyistä suurempaa Saksan valtiota. Vuodesta 1952 lähtien Deutschlandliedistä onkin laulettu vain kolmas säkeistö, joka alkaa sanoilla ”Einigkeit und Recht und Freiheit” eli yhtenäisyys, oikeus ja vapaus.

Synkän historian takia myös Espanjan kansallislaulu on muuttunut vuosien saatossa.

Francon sotilashallinnon jälkeen vuonna 1978 päätettiin, että Marcha Realissa eli Kuninkaallisessa marssissa ei ole virallisesti hyväksyttyjä sanoja, ja siitä lähtien sitä on soitettu instrumentaaliversiona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat