Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rumpali Chad Smith HS:lle: ”En tiedä, saisiko Red Hot Chili Peppers tänä päivänä uutena bändinä levytyssopimusta”

Hajoamishuhujen keskelle joutunut RHCP julkaisi viime viikolla uuden levyn ja valmistautuu Roskildesta alkavaan kiertueeseen

Kulttuuri
 
Semira Ben-Amor
Carlo Allegri / Reuters
Red Hot Chili Peppers esiintyi Bruno Marsin kanssa (alarivi vasemmalla) Super Bowlin väliajalla vuonna 2014.
Red Hot Chili Peppers esiintyi Bruno Marsin kanssa (alarivi vasemmalla) Super Bowlin väliajalla vuonna 2014. Kuva: Carlo Allegri / Reuters

Los Angeles

Red Hot Chili Peppers julkaisi perjantaina uuden levyn viiden vuoden tauon jälkeen ja yli kolmekymmentä vuotta yhtyeen perustamisen jälkeen. Pitkä levytystauko oli herättänyt jo huhuja yhtyeen hajoamisesta ja lopettamisesta.

Rumpali Chad Smith antaa HS:lle harvinaisen haastattelun kotinsa terassilla Malibussa. Hän kuittaa Red Hot Chili Peppersiä koskevat hajoamishuhut naurulla. Mutta kieltämättä rockin veteraanisarjaan siirtynyt yhtye on jonkinlaisessa murrosvaiheessa.

”En tiedä, saisiko Red Hot Chili Peppers tänä päivänä uutena bändinä levytyssopimusta. Sillä soundilla ja asenteella ei tällä hetkellä varmaan uusi bändi menestyisi. Musiikin lait ja julkaisutavat ovat muuttuneet niin paljon”, sanoo 54-vuotias Smith.

Smithin olohuoneessa on kaksi rumpusettiä, joista toinen on lasten kokoa. Viiden lapsen isä nauttii olostaan kotona ennen kesäkuun lopussa Roskildesta alkavaa kiertuetta. Syyskuussa kiertue tuo bändin myös Suomeen. Viimeksi yhtye esiintyi Suomessa neljä vuotta sitten.

Keikkailu on muuttunut paljon yhtyeen olemassaoloaikana. Terroriteot ovat vieneet turvatoimet uudelle tasolle.

”Muutaman kymmenen vuoden aikana maailma on muuttunut paljon, ja esiintyvien artistien pitää ottaa huomioon asioita, joita ei edes ajateltu urani alkuaikoina”, Smith kertoo.

”25 vuotta sitten olisin nauranut idealle, että keikoille mennessä pitää kävellä metallipaljastimien läpi. Monessa paikassa se on kuitenkin todellisuutta, ja pitää vain ymmärtää, että kyse on kaikkien turvallisuudesta.”

Uuden The Getaway -levyn työstäminen kesti yhtyeeltä odotettua pidempään. Basisti Flea mursi kätensä lumilautaillessaan toissa talvena, ja leikkauksesta toipuminen vei kuukausia.

Takavuosina huumeiden käytöstä tunnetut bändin jäsenet ovat Smithin mukaan rauhoittuneet.

”Ei ole salaisuus, kuinka paljon olemme sekoilleet aikoinaan. Se on ehkä vähentynyt, mutta vanhoja tylsiä ukkoja meistä ei saa tekemälläkään.”

”Onneksi aikoinaan ei ollut sosiaalista mediaa, sillä olisimme hyvin usein päätyneet tempauksillamme uutisiin”, Smith sanoo.

Toukokuussa yhtyeen laulaja Anthony Kiedis kiidätettiin sairaalaan ennen keikkaa, mikä sai fanit varpailleen. Keikka jouduttiin perumaan.

”Olimme kaikki peloissamme, mutta nyt kaikki on kunnossa. Hänellä sattui vatsaan kovasti, ja Anthony ei ihan vähästä valita. Emme ole peruuttaneet uramme aikana kuin muutaman keikan. Tilanne vaikutti vakavalta ja teimme oikean päätöksen. Kiertueet ovat rankkoja ja terveydestä on pidettävä huolta. Tämä on ehkä asia jonka ikä on tuonut mukanaan, ymmärrämme hakea apua jos jotain tapahtuu”.

Uuden levyn valmistumista pitkitti myös se, että levylle oli hankittu uusi tuottaja, joka pisti yhtyeen työskentelytavat uusiksi. Käytännössä yhtyeen oli opeteltava uusi tapa tehdä musiikkia.

”Uusi tuottajamme Danger Mouse on hyvin erilainen kuin pitkäaikainen, aiempi tuottajamme Rick Rubin. Hip Hop -maailma ja erilaiset rytmit saivat ihan uusia ulottuvuuksia hänen päässään. Lisäksi kitaristimme Josh oli mukana vahvasti tämän levyn teossa. Hän tuli mukaan bändiin kuutisen vuotta sitten ja on kasvanut hienosti mukana. Hän on meitä yli 15 vuotta nuorempi ja antaa myös erilaista energiaa kokonaisuuteen”, Chad kertoo.

Danger Mousen työskentelytapa oli meille aluksi vaikea. Olemme aina tehneet musiikin valmiiksi ja menneet sitten studioon, mutta hän halusi meidän tekevän biisejä studiossa hänen kanssaan. Ne rakennettiin osista, kun taas me olemme tottuneet jammailemaan biisit kokoon. Tätä piti hetki prosessoida. Siirryimme kertaheitolla uudelle vuosituhannelle hänen kanssaan. Alussa hiukan pelotti, ja varsinkin basistimme Flea oli epäileväinen. Melkoinen kasvun paikka meille kaikille”, Smith muistelee levyn tekoa.

Red Hot Chili Peppersin lisäksi Chad Smith soittaa useissa muissa kokoonpanoissa kuten Chickenfootissa ja Chad Smith’s Bombastic Meatbatsissa, jonka kitaristi Kevin Chown soittaa myös Tarja Turusen yhtyeessä. Sitä kautta Smith päätyi soittamaan rumpuja Turusen tulevalle levylle.

”Menen soittamaan mieluusti erilaiseen juttuihin. ’Sinfoniametalli’ on ihan uusi juttu minulle, vaikka olen tehnyt musiikkia aika pitkään. Tarja on huikea laulaja ja oli hienoa päästä mukaan”, Smith kertoo.

Red Hot Chili Peppers esiintyy Hartwall-areenalla 13.–14. syyskuuta. The Getway -albumi julkaistiin 17. kesäkuuta.

Michael Kovac / Getty Images
Chad Smith soitti hyväntekeväisyystapahtumassa Hollywoodissa huhtikuussa 2016.
Chad Smith soitti hyväntekeväisyystapahtumassa Hollywoodissa huhtikuussa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat