Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kunnon hehkulamput takaisin, demokratiavaje, kasvottomien virkamiesten valta” – Näin julkkikset ottavat kantaa Britannian EU-äänestykseen

Poptähdet ja kulttuurieliitti puolustavat lähes kokonaisuudessaan EU:hun jäämistä

Kulttuuri
 
Reuters
Kuva: Reuters

Britannia äänestää torstaina siitä, pitäisikö maan jäädä EU:n jäseneksi vai irrottautua unionista. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, ja mielipidetiedustelut ovat viime päivinä olleet tasaisia. EU-kysymys jakaa Britanniaa voimakkaasti, ja myös kulttuurieliitti ja poptähdet ovat vedonneet EU:hun jäämisen tai siitä eroamisen puolesta. Myös monet ei-britannialaiset eurooppalaiset kulttuurivaikuttajat ovat ilmaisseet tukevansa unioniin jäämistä. Kannattajilla on kulttuurivaikuttajien piirissä enemmistö, joka vaikuttaa selvästi Britannian keskiarvoa suuremmalta.

Brexitin puolesta – Britannia irti EU:sta

Suomalaisille kenties tutuin Brexitin kannattaja on näyttelijä Sir Michael Caine, joka tunnetaan muun muassa Italian Job ja Batman-elokuvista. Caine on ilmoittanut, ettei brittien pitäisi jäädä EU:n ”tuhansien kasvottomien virkamiesten” hallittavaksi.

Myös Monty Python -tähti John Cleese haluaa Britannian lähtevän EU:sta. Cleesen mielestä EU:ssa voisi pysyä, jos olisi merkkejä sen uudistumisesta, mutta hän ei sellaisia näe. Cleesen mielestä EU-byrokratia on heikentänyt Britannian demokratiaa.

Takavuosien tähtiin kuuluva näyttelijä-malli Elizabeth Hurley on myös asettunut vahvasti Brexitin puolelle ja twiittaa jatkuvasti erokampanjan materiaalia. Brittilehdille hän on todennut muun muassa kannattavansa eroa, jos sen avulla ”voimme taas käyttää kunnon hehkulamppuja sekä tehokkaita hiustenkuivaajia ja pölynimureita”.

Jotakin Brexit-kampanjan vaikeuksista valjastaa poptähdet asialleen kertoo Bpop Live -konsertti, joka oli tarkoita järjestää Birminghamissa 19. kesäkuuta

Esiintyjälistasta vetäytyivät pois muun muassa poikabändi East 17 ja Alesha Dixon. Myös poikabändi 5ive, jossa on spesifistä nimestään huolimatta jäljellä enää kaksi jäsentä, vetäytyi pois konsertista. Artistit kertoivat, että he lupautuessaan luulivat, että kyseessä olisi tavallinen pop-konsertti eikä poliittinen tapahtuma.

Konserttiin ilmoittautuivat paikkaamaan Bucks Fizzin entiset jäsenet sekä ”kuningas itse”, eli ”maailman parhaaksi” tituleerattu Elvis-imitaattori Gordon Hendricks. Liput eivät myyneet riittävästi ja konsertti peruttiin viime hetkellä.

Tukea on silti tullut myös Britannian ulkopuolelta. Kukaan tuskin on kysynyt esimerkiksi kanadalaispoppari Bryan Adamsin mielipidettä Brexitistä, mutta se ei estänyt häntä esittämästä sitä.

Adams twiittasi viime viikolla: ”Brexit: Are you in or out? Does the UK really want to be governed by people that are unelected?” eli ”Haluaako Britannia todella, että maata johtavat ihmiset, joita se ei ole itse valinnut?”

Peliin on sotkettu myös fiktiivisiä hahmoja. Steve Cooganin esittämä fiktiivinen mediapersoona Alan Partridge on äänestetty yhdeksi fiktiivisistä ihmisistä, jotka kannattaisivat Brexitiä. Steve Coogan itse kuitenkin puolustaa EU:hun jäämistä.

Bremain – Britannia pysyköön EU:ssa

Kenties näkyvimmän ulostulon EU:n puolesta ovat tehneet 250 näyttelijää, muusikkoa ja kirjailijaa, jotka allekirjoittivat avoimen kirjeen EU:ssa pysymisen puolesta.

Allekirjoittaneiden joukkoon kuuluivat muun muassa kirjailija Ian McEwan, Sherlock-näyttelijä Benedict Cumberbatch, näyttelijä Helena Bonham Carter, Editors-ja Hot Chip-yhtyeiden jäsenet ja taiteilija Tracey Emin.

”Pienimmästä galleriasta suurimpaan blockbusteriin saakka useimmat meistä ovat työskennelleet projekteissa, jotka eivät olisi olleet mahdollisia ilman EU:n rahoitusta tai rajat ylittävää yhteistyötä. Britannia on EU:ssa vahvempi, mielikuvituksellisempi ja luovempi, ja globaali luova menestyksemme heikkenisi vakavasti, jos lähdemme”, kirjeessä sanotaan.

Valokuvataiteilija Wolfgang Tillmans on myös erikseen muistuttanut DJ:tä ja muusikoita äänestämään EU:ssa pysymisen puolesta ennen Ibizan ja Glastonburyn musiikkifestivaaleille lähtemistä.

Ex-jalkapalloilija David Beckham asettui tiistaina voimakkaasti EU:n puolelle Instagramissa muun muassa muistelemalla eurooppalaisia pelikavereitaan.

I'm passionate about my country and whatever the result of Thursday's referendum, we will always be Great. Each side has the right to their opinion and that should always be respected whatever the outcome of the European Referendum. I played my best years at my boyhood club, Manchester United. I grew up with a core group of young British players that included Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt and the Neville Brothers. Added to that was an experienced group of older British players such as Gary Pallister, Steve Bruce and Paul Ince. Now that team might have gone on to win trophies but we were a better and more successful team because of a Danish goalkeeper, Peter Schmeichel, the leadership of an Irishman Roy Keane and the skill of a Frenchman in Eric Cantona. I was also privileged to play and live in Madrid, Milan and Paris with teammates from all around Europe and the world. Those great European cities and their passionate fans welcomed me and my family and gave us the opportunity to enjoy their unique and inspiring cultures and people. We live in a vibrant and connected world where together as a people we are strong. For our children and their children we should be facing the problems of the world together and not alone. For these reasons I am voting to Remain

Kuva, jonka David Beckham (@davidbeckham) julkaisi

Myös internetissä on rummutettu tukea EU:lle. ”Hug A Brit”-kampanjassa Briteissä asuvat eurooppalaiset jakoivat sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa he halasivat brittejä. Laulaja Jarvis Cocker sai halauksen ja on allekirjoittanut kirjeen EU:ssa pysymisen puolesta.

Italialainen mysteerikirjailija Elena Ferrante kirjoitti Guardianiin, ettei hän juuri tunne sympatiaa nykyistä EU:ta kohtaan, mutta uskoo, että yhdessä pysyminen on köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton keskellä tarpeellisempaa kuin koskaan.

Slovelialainen filosofi Slavoj Žižek on huolissaan nationalistisen oikeistopopulismin noususta Länsi-Euroopassa. Hän sanoo, ettei suhtaudu Euroopan unioniin tunteellisesti, mutta kansallisvaltioon käpertyminen ei ole oikea tapa kohdata pakolaiskriisin tai ilmaston lämpenemisen kaltaisia ongelmia.

”Äänestä Brexitiä vastaan, mutta tee se niin kuin kristitty joka tukee syntistä samalla salaa kiroten hänet”, Žižek kirjoitti Guardianiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat