Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markettien kirjamyynti on kasvanut 30 prosenttia tänä vuonna, vaikka muu myynti polkee paikallaan – lastenkirjat ja värityskirjat myyntivaltteja

Erityisesti on lisääntynyt lasten- ja nuorenkirjojen myynti. Myös aikuisten värityskirjat ovat säilyttäneet suosionsa

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Kirjoja K-citymarketin myyntihyllyssä.
Kirjoja K-citymarketin myyntihyllyssä. Kuva: Sami Kero / HS

Kirjallisuus käy hyvin pyydyksiin tällä hetkellä marketeissa, vaikka kirjojen myynti perinteissä kirjakaupoissa polkee paikallaan.

Tänä vuonna kirjojen myynti K-citymarketeissa on kasvanut peräti 32 prosenttia. Jo viime vuonna myynti kasvoi kappalemääräisesti 19 prosenttia. Tämä oli poikkeuksellisen iso loikka, sillä Suomen kustannusyhdistyksen ja kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjamyynti kasvoi koko alalla viime vuonna 0,5 prosenttia.

Lasten- ja nuortenkirjojen menekki sekä verkkokaupan vilkastuminen taittoivat vuonna 2015 kirjamyynnin pitkään jatkuneen laskusuhdanteen hennoksi kasvuksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008.

Tässä katsannossa K-citymarketien kirjamyynnin kasvukäyrä kulkee aivan eri tasolla kuin kirjakauppamyynnin myynnin lisäys. Sama suunta näkyy myös S-ryhmän Prismoissa, joissa kirjojen myynti on lisääntynyt tänä vuonna 30 prosenttia.

K-citymarket-ketjun johtajan Johanna Kontion mukaan kirjojen roima myynninkasvu takaa tulevaisuudessa kirjoille entistä näkyvämmän paikan myymälöissä, kun ketjun kaikki 81 kauppaa uudistetaan vuoden 2018 loppuun mennessä. Hän uskoo, että osin myynninkasvun selittää se, että kirjoja ostetaan aiempaa enemmän päivittäisasioinnin yhteydessä.

Erityisesti on lisääntynyt lasten- ja nuorenkirjojen myynti. Myös aikuisten värityskirjat ovat säilyttäneet suosionsa.

”Lasten- ja nuortenkirjojen osuus on reilusti yli 40 prosenttia myydyistä kirjoista”, Kontio kertoo.

S-ryhmän Prisma-kauppaketjun ketjujohtaja Lassi Juntunen uskoo, että myös kauppojen aukiolon vapauttamisella on ollut oma merkityksensä kirjamyynnin kasvuun. Näin kirjojen saatavuus on parantunut ja ostokynnys madaltunut. Juntusen mukaan myös oikea hinta avittaa myyntiä.

”Myynnin kasvu kertoo, että painettu kirja ei ole käyttöliittymänä suinkaan kuolemassa.”

Johanna Kontio muistuttaa, että K-citymarketien asiakkaiden kannalta on tärkeää, että tarjolla on keskitetty valikoima, joka elää sesonkien mukana. K-citymarketeissa on tarjolla 1 100 nimekettä, joista uutuuksia on 400. Kappalemääräisesti myynti nousee miljoonaan kirjaan. Prismoissa on taas tarjolla 1 500 nimekkeen kattaus. Viime vuonna myynti ylsi lähes 300 000 kirjaan.

Oikaisu kello 22.00: Prisman kirjamyyntiluvut ovat HOK-Elannon Prismoista, eivät koko maan ketjun kaupoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat