Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taustamusiikilla on merkitystä yrityksille, mutta useimmat napsauttavat vain Radio Novan päälle

Roots-musiikki nosti miesten alushousujen myyntiä eräässä yrityksessä 280 prosenttia, kirjoittaa Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Istuin viime keväänä Espanjassa viehättävässä ravintolassa, kun yhtäkkiä havahduin: täällähän soi suomalainen laulu! Jippu ja Samuli Edelmann kajauttivat ”jos sä tahdot niin”.

”Miksi teillä soi juuri tämä kappale”, utelin paikan omistajalta. Tämä meni paniikkiin: ”Apua, onko tämä paha? Onko musiikki jotain kauhean noloa?”

Selvisi, ettei omistajalla ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä hän asiakkailleen soitti. ”Tämä on vain jonkin musiikkipalvelun lista, jossa on covereita”, omistaja vastasi.

Omistajan totaalinen pihalla olo todisti samaa, mitä todisti Teoston viime viikolla julkistama tutkimus suomalaisten yrittäjien taustamusiikin käytöstä: juuri kukaan ei mieti, mikä olisi oikeata musiikkia juuri heidän asiakkailleen. Jopa 74 prosenttia yrityksistä ei valitse musiikkia asiakaskohderyhmäänsä ajatellen. Myymälöistä 80 prosenttia ei ollut kiinnostunut tällaisesta mietiskelystä, ravintoloista ja parturi-kampaamoista sentään hippusen useampi.

Tästä huolimatta taustamusiikin käyttäjistä 56 prosenttia katsoi, että musiikin käyttö on liiketoiminnalle erittäin tai melko merkittävää.

Havaitsen ristiriidan.

Taustamusiikilla todella on merkitystä yrityksille. Se vaikuttaa asiakkaiden oleskelun pituuteen, mielialaan, ostopäätöksiin, moneen asiaan. Tämä kaikki on todettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa kotimaassa ja ulkomailla.

Sillä, mitä musiikkia soitetaan, on merkitystä, ja se pitäisi miettiä tarkkaan.

Tätä taustaa vasten tuntuu oudolta lukea Teoston tutkimuksesta tämäkin fakta: taustamusiikin valinnassa ei vaivaa nähdä, vaan se soitetaan kaupallisilta radiokanavilta, varsinkin Radio Novalta ja Radio Suomipopilta. Tyyli: ulkomaista ja kotimaista rockia. Toisin sanoen julkisissa tiloissa toistuvat ne samat kappaleet, joita ihmiset muutenkin arjessaan kuulevat, uudelleen ja uudelleen. Krooh pyyh!

Eivätkö suomalaiset yrittäjät ole kuulleet brändäyksestä? Erottautumiskeinoista? Kohdeyleisöistä? Entäs oma viihtyvyys, haloo?

Äänimarkkinointiin erikoistuneen Audience First -yrityksen tuottaja Vesa Haaja (tuttu myös Agentsista) kertoi keväällä Teostory-lehdessä esimerkin, jonka luulisi rohkaisevan muitakin omaperäisemmän musiikin käyttöön:

Eräässä yrityksessä oli otettu ilo irti roots-musiikista. ”Sen sekaan pujautettiin miehekäs alushousumainos, ja kyseisen tuotteen myynti nousi 280 prosenttia”, Haaja paljasti.

Musiikki vaikuttaa – vaikka se olisi tapettiakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat