Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesähiteistä harva kestää vuodesta toiseen – kuuntele yli kaksi tuntia kesämusiikkia

Rauli Badding Somerjoen Paratiisi on ollut tanssilavojen ykköshitti vuodesta 2000

Kulttuuri
 
Pentti Nissinen
Rauli Badding Somerjoki
Rauli Badding Somerjoki Kuva: Pentti Nissinen
Fakta

Tanssipaikkojen soitetuimmat 2015

 Paratiisi

 Ikkunaprinsessa (Glendora)

 Jätkän humppa

 Hiljaiset sillat

 Satumaa

 Suloinen myrkynkeittäjä

 Proud Mary

 Sininen huivi

 Keinu kanssani

 Sieluni soitto

Lähde: Teosto

Popmusiikin trendit tulevat ja menevät, mutta tanssilavoilla Suomen soitetuin kappale on vuodesta toiseen Rauli Badding Somerjoen Paratiisi.

Vuonna 1973 levytetty Paratiisi on ollut tanssipaikkojen esitetyin kappale vuodesta 2000 ja se oli ykköspaikalla myös tuoreimman Teoston listauksen mukaan. Tanssipaikkojen listalle ei kirjata levymusiikkia vaan ainoastaan tanssiyhtyeiden elävänä soittamia kappaleita.

Radiosoitolla mitaten Paratiisi ei ole yhtä suvereeni hitti, koska esimerkiksi Radio Suomi painottaa musiikkivalinnoissaan uutta musiikkia, ja Paratiisi häviää soittokerroissa lyhytikäisemmille hiteille. Kaikkien aikojen kesähittiä mittaavissa lehtien lukijaäänestyksissä se on menestynyt useasti.

Ylen Radio Suomen Iskelmäradio järjesti vuonna 2006 äänestyksen kaikkien aikojen suomalaisesta iskelmästä, ja Paratiisi sijoittui kolmanneksi Hopeisen kuun ja Satumaan jälkeen.

Paratiisin suosio perustuu laajaan kuulijakuntaan”, Ylen musiikkitoimittaja Pekka Laine arvioi.

”Toisille se on puhdas tanssilavabiisi, toisille taas osa suomalaista rockia.”

Paratiisi on Rauli Badding Somerjoen oma sävellys, ja kappaleen tekstin ovat tehneet yhdessä Somerjoki ja runoilija Arja Tiainen.

Sävellystyössä Somerjokea avusti kitaristi Antero Jakoila. Kappaleen sovituksen on tehnyt Jani Uhlenius, ja kitarasoolon soittaa Jukka Tolonen.

Kesästä kertova Paratiisi soi varsinkin tanssipaikoilla läpi vuoden, kun taas useimmat muut henkiin jääneet kesähitit ovat kalendaarisia.

Esimerkiksi 14 vuotta sitten levytetty Mamban Vielä on kesää jäljellä olisi iskelmäradiokanavalle outo valinta helmikuussa, kun taas juhannuksen ja koulujen alun välisenä aikana siltä on vaikea välttyä.

Suomalaisen musiikinkulutuksen erikoispiirre on kotimaisen ja suomenkielisen musiikin suuri suosio, ja se näkyy myös kesän suosikkikappaleissa. Yhdenmukaista määritelmää ja mittaria kesähitille ei ole, mutta kesähitteinä markkinoiduista ja soitetuista kappaleista suuri osa on kotimaisia ja suomenkielisiä.

Kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla kesähitteinä myydään useimmiten geneerisiä tanssimusiikkihittejä.

Esimerkiksi Daft Punkin Get Lucky luokiteltiin vuoden 2013 kesähitiksi, koska kappaleen kiivain soitto ajoittui kesäkuukausiin. Suomalaisessa musiikissa kesähitin tekstissä viitataan selvemmin kesään ja lomailuun.

Kotimaisuus on ollut valttia myös indiemusiikkia suosivassa Radio Helsingissä, jonka kuulijat ovat valinneet kahtenatoista kesänä vuoden kesähitin. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat olleet suomalaisia.

HS kokosi yli kahden tunnin Spotify-listan kesämusiikkia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat