Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus, jos jokin, pystyy näyttämään väkivallan todelliset seuraukset

Kirjoissa esitetty väkivalta tekee lukijasta osallistujan, kirjoittaa Arla Kanerva

Kulttuuri
 
Arla Kanerva Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.

Taiteella on tapana heijastella ympäröivää yhteiskuntaa silloinkin, kun taiteilija ei siihen tietoisesti pyri.

10. kesäkuuta julkaistiin Global Peace Index, joka mittaa vuosittain maailman rauhan tilannetta. Sen mukaan terrorismin aiheuttamat väkivaltaisuudet ovat korkeammat kuin koskaan, taistelujen aiheuttamat kuolemat korkeimmat kahteenkymmeneenviiteen vuoteen ja pakolaisten määrät korkeimmat kuuteenkymmeneen vuoteen.

Suomi on yksi yhdestätoista maasta, joissa rauhan tilan nähdään olevan erittäin korkea. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksesta selviää, että henkirikollisuus on selvästi vähentynyt viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Tämä on itse asiassa tilanne kaikissa teollistuneissa maissa: väkivaltaa ja sen pelkoa on vähemmän kuin koskaan.

Johtuneeko sitten sosiaalisen median mahdollistamasta nopeasta tiedonvälityksestä, mutta väkivaltaa tuntuu tästä huolimatta olevan juuri nyt kaikkialla – myös kirjallisuudessa.

Ei väkivalta tietenkään mikään uusi elementti kirjoissa ole. Tietokirjalistat pursuavat sotahistoriaa vuodesta toiseen, ja kaunokirjallisuudessa on ollut tarjolla niin sotaa, perheväkivaltaa kuin massamurhiakin aina Raamatun ajoista asti.

Uutena piirteenä voidaan pitää eksplisiittisen väkivallan tuloa nuortenkirjallisuuteen, ja etenkin päähenkilöitä väkivallan aktiivisina tekijöinä. Alkuvuonna ilmestyneistä nuortenkirjoista tätä näkyy Mintie Dasin Storm Sisters -sarjassa ja Sally Greenin trilogiassa.

Jos ei väkivallan määrä, niin ainakin sen laatu on tähän mennessä erottanut kirjallisuuden monista muista kulttuurin tuotteista.

Peleissä veri on roiskunut jo vuosikymmeniä, ja elokuvissa ja tv-sarjoissa veren määrä on melkeinpä kääntäen verrannollinen siihen, miten pahalta se katsojasta tuntuu.

Silloin kun elokuva haluaa oikein järkyttää katsojaa, se jättää väkivallanteon esittämättä, katsojan itsensä keksittäväksi.

Tämä on kirjallisuudessa esitetyn väkivallan muoto ja voima. Sanat tekevät lukijasta aktiivisen osallistujan, asettavat joko uhriksi tai tekijäksi – tai molemmiksi. Puolueettomuus ei ole mahdollista, eikä näin ollen myöskään väkivallan estetisointi Tarantinon elokuvien tapaan tai sen ironisointi Spring Breakers -elokuvan tyyliin tahdo kirjoissa onnistua.

Oman pään sisällä on aina pelottavinta. Tämän vuoksi kirjallisuudella, jos jollain, on mahdollista näyttää väkivallantekojen todelliset seuraukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat