Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais-amerikkalainen arkkitehti Eero Saarinen suunnitteli aseita Yhdysvaltain salaisille agenteille

Kulttuuri
 
Kalle Kultala
Eero Saarinen tunnetaan futuristisen arkkitehtuurin pioneerina
Eero Saarinen tunnetaan futuristisen arkkitehtuurin pioneerina Kuva: Kalle Kultala

Design- ja teknologiasivusto Gizmodo paljastaa, että maailmankuulu amerikkalaistunut suomalaisarkkitehti Eero Saarinen suunnitteli myös aseita ja rakennuksia Yhdysvaltain sotilastiedustelupalvelu OSS:lle. Office of Strategic Services perustettiin vuonna 1942 ja sen toimintaan kuului muun muassa propaganda, vakoilu, sabotaasi ja soluttautumistoiminta toisen maailmansodan aikana.

Gizmodon tiedot perustuvat Yhdysvaltojen viranomaisilta saatuihin dokumentteihin. Arkistot paljastavat, että Saarisen sodanaikainen työ tiedustelupalvelulle sisälsi uusien rakennusten, ”laitteiden” ja asemallien suunnittelemista. Hän kaavaili myös johtokeskusta eli war roomia Valkoiseen Taloon. Dokumenteista ei ilmene, millaisia laitteita Saarinen tarkalleen ottaen piirsi tai millaisia aseita hän suunnitteli. Edes sitä ei tiedetä, toteutuiko mikään suunnitelmista.

Dokumenttien mukaan Saarinen oli kuitenkin työssään ”korvaamattoman hyvä”.

OSS lakkautettiin sodan jälkeen vuonna 1945, mutta sen seuraajaksi syntyi jo vuonna 1947 uusi tiedustelupalvelu CIA. OSS:n suurimpia saavutuksia oli sen agenttien soluttautuminen Natsi-Saksaan. OSS käytti aseina muun maussa hiileksi tai kiinalaisiksi riisipusseiksi naamioituja räjähteitä.

Eero Saarinen (1910–1961) tunnetaan hänen 40–50-luvulla suunnittelemistaan modernistisista ja futuristisista rakennuksista Yhdysvalloissa.

Myös muotoilijana tunnettu Eero Saarinen oli arkkitehti Eliel Saarisen poika. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Saarisen ollessa 13-vuotias.

Hän opiskeli Yalen yliopistossa arkkitehdiksi ja työskenteli isänsä toimistossa tämän kuolemaan saakka. Saarisen läpimurto tapahtui vuonna 1948, kun hän voitti presidentti Jeffersonin muistomerkin suunnittelukilpailun teräskaariteoksellaan Gateway Arch St. Louisissa. Hänen tunnetuimpia töitään ovat esimerkiksi Trans World Airways (TWA)-terminaali JFK:n lentokentällä ja General Motorsin tekninen keskus Detroitissa. Saarisen suunnittelemia Tulppaani-pöytiä nähtiin myös Avaruusseikkailu 2001- elokuvassa.

Saarinen kuoli aivokasvaimeen 51-vuotiaana.

Juha Peurala
St. Louisissa sijaitseva 192 metriä korkea Gateway Arch-muistomerkki on yksi Eero Saarisen tunnetuimmista töistä
St. Louisissa sijaitseva 192 metriä korkea Gateway Arch-muistomerkki on yksi Eero Saarisen tunnetuimmista töistä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat