Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen Isis-firma vaihtoi nimeään, kun mitta täyttyi – ”Pankki ei päästänyt asiakkaan maksua läpi”

Käännöstoimisto Isisin omistaja päätti vaihtaa yrityksensä nimen, kun maksupalvelut takkuilivat ja verkkosivuihin kohdistui palvelunestohyökkäyksiä.

Kulttuuri
 
Anu-Elina Ervasti
Facta 2001 -tietosanakirja
Äitijumalatar Isis symboloi muinaisessa Egyptissä muun muassa luovuutta, mutta nykyään nimi tuo useimmille mieleen terroristijärjestön.
Äitijumalatar Isis symboloi muinaisessa Egyptissä muun muassa luovuutta, mutta nykyään nimi tuo useimmille mieleen terroristijärjestön. Kuva: Facta 2001 -tietosanakirja

Helsinkiläistä käännöstoimistoa pyörittävä Linda Ahlblad nimesi aikoinaan firmansa egyptiläisen luovuuden jumalattaren Isisin mukaan. Nyt toimiston nimi vaihtuu Pauhu Oy:ksi – syistä, jotka jokainen voinee arvata.

Isis-nimestä tuli painolasti, kun samanniminen terroristijärjestö nousi uutisiin eri puolilla maailmaa. Jumalattaren nimi alkoikin tuoda ihmisten mieleen mestausvideot ja terrori-iskut.

Vielä vuosi sitten Ahlblad kertoi Helsingin Sanomille, ettei aio luopua Isis-nimestä. Sittemmin hän päätyi kuitenkin siihen, että nimi aiheuttaa liikaa hankaluuksia.

”Eräs pankki ei päästänyt asiakasta maksamaan meille laskua, koska vastaanottajana oli käännöstoimisto Isis. Kun hän laittoi vastaanottajaksi pelkän käännöstoimiston, se meni läpi”, Ahlblad kertoo esimerkin.

Markkinointikäännöksiin erikoistuneella toimistolla on kansainvälinen kääntäjäverkosto, jolle maksetaan palkkioita amerikkalaisen PayPalin kautta. Ahlbladin mukaan maksaminen on kuitenkin ollut hidasta, koska kaikista ”Isisin” maksuista on pyydetty selvitykset.

”He haluavat nähdä laskut ja varmistua, mistä on kyse; että maksan käännöspalveluista enkä mistään epäilyttävästä.”

Ahlblad kertoo, että myös firman verkkosivujen toiminta on viime aikoina takkuillut useita kertoja. Palveluntarjoajan mukaan kyse on ollut palvelunestohyökkäyksistä, joten Ahlblad epäilee joutuneensa Isis-terroristijärjestöä vastustavien hakkereiden maalitauluksi.

Nyt käännöstoimiston virallinen nimi on Pauhu Oy. Se on ollut jo aiemmin yhtiön tavaramerkkinä. Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi perinteisen suomalaisnimen kesäkuun puolivälissä. Nimi ei Ahlbladin mukaan ole käytössä millään järjestöllä.

”On helpompi tehdä myös uutta asiakashankintaa, kun nimi ei ole esteenä”, hän kertoo.

Käännöstoimisto Isis yritti jo pari vuotta sitten vedota suomalaiseen mediaan, jotta samannimisestä terroristijärjestöstä käytettäisiin julkisuudessa jotain muuta nimeä.

Englanniksi äärijärjestöstä käytetään tyypillisimmin nimitystä Islamic State.

Kielitoimisto Kotus totesi tuolloin, että Isis-nimitystä voi edelleen käyttää sen tunnettuuden ja helppouden vuoksi.

Ahlbladin yhtiö ei ole ainoa, jonka liiketoiminta on joutunut ongelmiin Isis-nimen saatua pahamaineisen kaiun. Esimerkiksi helsinkiläinen lastenteatteri muutti nimensä Isis-teatterista Osiris-teatteriksi.

Myös maailmalla useat Isis-nimiset yritykset ja järjestöt ovat viime vuosina vaihtaneet nimensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat