Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten hilpeää juhannusjuhlintaa kuvaava video lähti yllättävään kiitoon maailmalla – ”Video levisi kuin juhannuskokko”

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hankkeen videota on katsottu parissa päivässä satoja tuhansia kertoja.

Kulttuuri
 
Valtioneuvoston Suomi 100 - Huhuu, missä kaikki ovat…?
Valtioneuvoston Suomi 100 - Huhuu, missä kaikki ovat…?

Suomi 100 -hankkeen suomalaista juhannusta kuvaava video on lähtenyt leviämään vauhdilla internetissä. Video julkaistiin virallisesti tiistaina esimerkiksi Youtubessa ja Facebookissa, ja torstaipäivään mennessä videota on katsottu noin 400 000 kertaa.

”Se on lievä ilmaisu, että se on lähtenyt hyvin kiitämään. Sehän levisi kuin juhannuskokko!” iloitsee Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen Valtioneuvoston kansliasta.

Timonen kertoo, että kansliassa on seurailtu ahkerasti videon katsomiskäyriä. ”Näyttäisi siltä, että käyrä menee kohti oikeaa ylänurkkaa aika vakuuttavasti.”

Juhannusvideon takana on Valtioneuvoston kanslia ja sen ensi vuoden juhlavuoteen valmistautuva Suomi 100 -hanke. Itse videon on tehnyt viestintätoimisto SEK.

Runsaan minuutin pituisella videolla näytetään kaunista kuvaa tyystin hiljenevästä Helsingistä ja kummastellaan, mihin kaikki ovat menneet. Seuraavassa vaiheessa nähdään jo joukko mökeilleen yhteen kokoontuvia ilakoivia suomalaisia, jotka sukeltelevat laiturilta veden alle ja vihtovat vimmatusti itseään saunan lauteilla. Videolta välittyy Suomen kaunis luonto, suomalaisten tiivis yhteisöllisyys sekä kyky ottaa ilo irti valon juhlasta.

Pekka Timosen mukaan video on saanut miltei yksinomaan positiivista palautetta. Suoria kommentteja on tullut tähän mennessä muutama sata, joista kielteisiä on ollut ”rohkeasti tulkiten ehkä kaksi”.

”Ihmiset ovat ilahtuneet”, Timonen sanoo.

Ja se oli videon tekijöiden ja tilaajien ajatuskin: ilahduttaa.

”Ajateltiin, että välitetään iloa kesästä, kesä-Suomesta. Luulen, että aika moni on samaa mieltä: juhannus, Suomi ja kesä ovat kivoja juttuja. Ne kaikki kolme ovat tässä samassa.”

Video on sikäli poikkeava ilmestys suomalaisessa juhannuskerronnassa, että usein juhlasta välitetään hieman toisenlaista kuvaa. Suomalaista juhannusta koskeva uutisointi keskittyy usein hukkumiskuolemiin, festivaalikatastrofeihin, ruuhkiin ja liiallisen alkoholinkäytön mukanaan tuomiin ongelmiin.

”Mutta suomalaisilla on kyllä medialukutaitoa juhannuksen suhteen. En usko, että täällä erehdytään tulkitsemaan negatiivisesti juhannusta”, Timonen tuumii.

Suomalainen juhannus ei ole ulkomailla kovin tunnettu asia. Esimerkiksi Pekka Timonen muistelee, kuinka hänet takavuosina nuorena miehenä ”uhrattiin” viihdyttämään Hollywoodista tulleita arvovieraita.

”Ihmeissäänhän he olivat. Ja nytkin, kun katsoo tänne juhannuksena tulevia turisteja, niin joka kerta he ovat hämmentyneen näköisiä. Ei tämä tunnettu asia ole.”

Uutta juhannusvideota on kuitenkin katsottu yllättävän ahkerasti myös ulkomailla. ”Kymmeniä tuhansia,” sanoo Timonen.

Toisaalta video on ilahduttanut muualla asuvia suomalaisia. ”Toiset taas katsovat videota ja juhannusta kuriositeettina: että mikäs tämä on?!”

Timonen uskoo, että video varmasti levittää omalta osaltaan tietoutta suomalaisesta juhannuksesta.

”Ei olisi mitään estettä sille, että juhannus olisi kansainvälisestikin tunnettu asia. Se on ilon juhla, joka ei jaa ihmisiä mitenkään.”

Tuore juhannusvideo antaa voimakkaan viestin siitä, että koko Suomi häipyisi juhannuksen tullen maalle ja että kaupungit hiljenisivät tyystin.

Tämähän ei pidä täysin paikkaansa. Timonen myöntää, että juhannuksenviettotavat ovat yhä moninaisemmat, ja kaupunkijuhannustakin viettää yhä useampi, esimerkiksi hän itse.

Antaako video siis valheellisen kuvan?

”No, jos tilastoja katsoo, niin ei anna”, Timonen sanoo ja äityy sitten suorastaan runolliseksi:

”Sitä paitsi juhannus ei ole vain aika ja paikka. Se on myös state of mind, mielentila. Me irtoamme arjen rytmistä juhannukseksi”, hän runoilee.

”Ja se hartaus, jolla kyttäämme säätiedotuksia. Siinäkin on jotain aika liikuttavaa.”

Suomi 100 -hankkeen juhannusvideo kuvaa ilakoivia suomalaisia juhannuksenvietossa. Kuvakaappuas Youtubesta.
Suomi 100 -hankkeen juhannusvideo kuvaa ilakoivia suomalaisia juhannuksenvietossa. Kuvakaappuas Youtubesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat