Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Image-lehti sai JSN:ltä huomautuksen Demos Helsingin palkkaamisesta vierailevaksi päätoimittajaksi

Julkisen sanan neuvoston mukaan toimituksellista päätösvaltaa saavat käyttää ainoastaan luonnolliset henkilöt.

Kulttuuri
 
Image
Demos Helsinki vieraili keväällä Imagen päätoimittajana lehden kolmannessa numerossa.
Demos Helsinki vieraili keväällä Imagen päätoimittajana lehden kolmannessa numerossa. Kuva: Image

Aikakauslehti Image on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen Demos Helsingin käyttämisestä vierailevana päätoimittajana lehden tämän vuoden kolmannessa numerossa.

JSN:n langettava päätös perustuu näkemykseen, jonka mukaan Journalistin ohjeiden kannalta on olennaista, että toimituksellista päätösvaltaa käyttävät ainoastaan luonnolliset henkilöt.

”Sitä ei saa missään tapauksessa luovuttaa organisaatiolle, jolla on liiketaloudellisia tai maineenhallintaan liittyviä intressejä. Lehti ei myöskään selkeästi kertonut, kuka oli kyseisen numeron vastaava toimittaja”, perusteluissa sanotaan.

Demos Helsinki on voittoa tuottamaton yhdistyspohjainen organisaatio, ajatushautomo, joka sanoo auttavansa yhteisöjä ja yrityksiä menestymään tulevaisuudessa.

Imagen päätoimittaja Heikki Valkama ei halunnut kommentoida JSN:n päätöstä millään lailla Helsingin Sanomille.

Asiasta kantelun JSN:lle tehnyt kysyi: ”Miten numerossa esitellyt yritykset, aiheet ja ideat liittyvät Demos Helsingin omiin tutkimushankkeisiin tai toimeksiantajiin? Ajatushautomot tekevät omien arvomaailmojensa mukaisia tutkimushankkeita, joita toteuttaakseen ne tarvitsevat tutkimusrahoitusta, toimeksiantajia, medianäkyvyyttä ja kasvavaa liikevaihtoa.”

Imagen antamassa vastauksessa Valkama sanoi, että toimitus on valinnut ja pyytänyt mukaan vierailevat päätoimittajat lehden teemojen mukaan.

”Toimituksellinen prosessi on pysynyt koko ajan toimituksen hallussa. Jokaisen lehdessä julkaistavan jutun julkaisemispäätöksen on tehnyt toimitus sekä varsinainen päätoimittaja. Jokaisen lehdessä julkaistun sanan ovat toimitus ja varsinainen päätoimittaja käyneet läpi.”

Demos Helsingin toiminnanjohtaja Tuuli Kaskinen sanoo, että Heikki Valkama kantoi päätoimittajan vastuun ja journalistisen vastuun.

”Emme ole olleet tekemässä työtä, joka on ollut päätoimittajan vastuulla”, Kaskinen kertoo HS:lle.

Kaskisen mukaan yhdistys ei päässyt sanelemaan lehden sisältöä. Lehden pääkirjoitus oli Demos Helsingin toimituskunnan yhdessä kirjoittama.

”Siitä käytiin ihan normaalia keskustelua, kuten toimittajan ja toimituksen välillä yleensä käydään. On annettu kommentteja ja sen mukaan muokattu tekstiä.”

Tuliko lehdestä sellainen kuin halusitte?

”Siinä on erittäin kiinnostava teema, tulevaisuus. Oli innostavaa olla tekemässä sitä, mutta se ei ole Demoksen raportti vaan Image-lehti.” Kaskisen mukaan päätoimittajan linja on johtanut työskentelyä.

Image-lehdessä on ollut kevään aikana useita vierailevia päätoimittajia. Kaskisen mukaan se oli kiinnostava tapa päästä keskustelemaan toimittajien kanssa.

”On tärkeää, että samaan aikaan käydään keskustelua ja pidetään huolta journalismista. Emme koe, että tässä olisi ollut mitään ongelmaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat