Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dallas maksoi kapellimestarille maailman suurimman vuosipalkkion – myös suomalaisella Osmo Vänskällä suuret tulot

Kauden 2013–2014 verotietoja keikautti monimiljonäärin hurmautunut lahjoitus Texasissa sekä Vänskän orkesterin taannoinen työsulku.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Jaap van Zweden (vasemmalla) johti Magnus Lindbergin (keskellä) toisen viulukonserton kantaesityksen Lontoon filharmonikkojen konsertissa viime joulukuussa. Solistina oli Frank Peter Zimmermann (oikealla).
Jaap van Zweden (vasemmalla) johti Magnus Lindbergin (keskellä) toisen viulukonserton kantaesityksen Lontoon filharmonikkojen konsertissa viime joulukuussa. Solistina oli Frank Peter Zimmermann (oikealla). Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yhdysvaltain verotiedot paljastavat, että Dallasin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja Jaap van Zweden tienasi kaudelta 2013–2014 kapellimestarien historian kaikkien aikojen vuosikorvauksen: yli 5,1 miljoonaa dollaria eli noin 4,5 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain orkesterien verotiedot paljastuvat aina parin vuoden viiveellä, joten viime vuoden summia ei vielä tiedetä.

Edellinen ennätys oli Lorin Maazelin viimeisen kauden palkkio New Yorkin filharmonikoilta. Summa oli yli kolme miljoonaa dollaria, joten siihenkin nähden van Zwedenin vuosikorvaus on käsittämättömän suuri.

Viime vuosina suurimmat vuosipalkkiot yhden orkesterin johtamisesta on saanut Savonlinnan oopperajuhlilla heinäkuussa vieraileva Riccardo Muti, jolle Chicagon sinfoniaorkesteri maksaa noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Mutin tyylinäytteen voi kuulla tältä videolta, joka sisältää Ludwig van Beethovenin koko yhdeksännen sinfonian.

Dallasin sinfoniaorkesteri kiirehti selittämään, että varsinainen musiikillisen johtajan palkkio oli ”vain” noin 1,8 miljoonaa dollaria eli noin 1,6 miljoonaa euroa. Loppusumma oli allekirjoitusbonus jatkokaudesta, joka ulottuu kevääseen 2021. Tosin viimeiset kaudet hän työskentelee ”kunniakapellimestarin” statuksella.

Allekirjoitusbonuksen maksoi kokonaan yksityinen lahjoittaja tähän nimenomaiseen tarkoitukseen, eikä se vaikuta Dallasin sinfoniaorkesterin budjettiin.

Jos selitys pitää paikkansa, sinfoniaorkesteri nosti itsekin van Zwedenin vuosipalkkiota lähes viidenneksen edellisvuoteen verrattuna. Mutta jo seuraavan vuoden verotiedoissa van Zwedenille maksettavan palkkion pitäisi taas jäädä alle Mutin ja muiden supertähtien saaman palkkion.

Van Zweden ura on kuitenkin nousukiidossa. Hänet valittiin tänä vuonna New Yorkin filharmonikkojen seuraavaksi musiikilliseksi johtajaksi, kun tunnetummat nimet Esa-Pekka Salosta myöten eivät olleet saatavilla.

Oheisesta videosta voi nähdä osan van Zwedeniä ja Dallasin orkesteria käsittelevästä dokumentista.

Verotiedot eivät kerro kaikkea kapellimestarien tulotasosta, sillä heille jää viikkokaupalla aikaa vierailla myös muiden orkesterien edessä ja saada tästä hyviä korvauksia.

Juhani Niiranen
Osmo Vänskä
Osmo Vänskä

Verotietojen tulkinta vaatii muitakin taustatietoja. Osmo Vänskän saama palkkio oli vuotta aikaisemmin lähellä miljoonaa dollaria eli noin 880 000 euroa, mutta nyt summa romahti runsaaseen 300 000 dollariin (noin 260 000 euroon). Syykin on selvä. Minnesotan orkesterin organisaatio asetti muusikot työsulkuun vuonna 2012 edellisen työsopimuksen umpeuduttua. Syksyllä 2013 Vänskä uhkasi erolla, jos sopimukseen ei päästä, ja joutui toteuttamaan uhkauksensa.

Työsulku kesti lopulta 16 kuukautta ja loppui vasta tammikuussa 2014. Tämän jälkeen Vänskä suostui uusissa neuvotteluissa jälleen Minnesotan orkesterin musiikilliseksi johtajaksi samalla 15 prosentin palkanalennuksella, johon muusikotkin olivat taipuneet.

Toukokuussa 2015 Vänskän ja Minnesotan orkesterin historiallisen Kuuban-vierailun yhteydessä kerrottiin kuitenkin uusista sponsorilahjoituksista, joiden avulla muusikoiden palkkoja voidaan taas nostaa, ja Vänskä vahvisti, että sidos muusikoiden tulotasoon pätee myös näin päin.

Niinpä voinee oletettavaa, että verotiedot paljastavat lähivuosina myös Vänskän palkkion nousseen jälleen lähelle miljoonaa dollaria vuodessa.

Yhdysvaltain orkesterien verotiedot paljastavat myös toimitusjohtajien palkat: ykkösenä on Los Angelesin filharmonikkojen toimitusjohtaja Deborah Borda, joka vastaa myös Hollywood Bowlin kesäkonserteista. Hän saa noin 1,5 miljoonaa dollaria

Orkesterimuusikoista eniten ansaitsevat suurimpien orkesterien konserttimestarit, jotka voivat tienata orkesteriltaan jopa noin puoli miljoonaa euroa vuodessa. Lähelle tätä summaa päässee lähivuosina myös Minnesotan orkesterin konserttimestari Erin Keefe, joka on Osmo Vänskän puoliso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat